Hidegártalmak Dr. Páldy Anna, Bobvos János, dr. Trájer Attila

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

A klímaváltozás hatása az egészségre
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Széchényi Ferenc Gimnázium
14. Tétel.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Élet a tundrán.
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Transzkután oxigénmérés az alsó végtagi obliteratív érbetegségekben
MÓDSZER Magyarországon a 0-18 éves korosztályban elemeztük a kórházi felvételt igénylő égések számát a GYÓGYINFOK-tól kapott, közötti adatok.
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
Sportolás hatása szervezetünkre
Munkaszervezési ismeretek
Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
A CUKORBETEGSÉG.
Vigyázz a szívedre!.
1. Földgázrendszer.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
Oxiológia 8 Márovics Pál.
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
HŐSZABÁLYOZÁS.
Parathormon extrasceletalis hatásai Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest egyetemi tanár Prof. Dr. Szabó András.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
A keringési rendszer megbetegedései okozta halálozás.
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
Vadon élő és nemesített halak reakciói a hőmérsékleti változások függvényében.
Munkahelyi egészség és biztonság
A kenyérfogyasztás veszélyei A legújabb kutatások alapján... PéPéeS
Egészségügyi szakdolgozók tűszúrásos baleseteinek hazai alakulása
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
Gyermekbetegségek A tipikus őszi gondok, a tanulási és koncentrációs problémák megelőzése jó táplálék-kiegészítőkkel.
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETKEZMÉNYEI VÁLTOZÁSOK A BETEGSÉG STRUKTÚRÁBAN, VÁLTOZÁSOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER ELŐTT ÁLLÓ FELADATOKBAN.
Kenyér kihűlése Farkas János
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
Veres Irén DE-EK IV. évf. szülésznő hallgató
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Bakteriális megbetegedések
Készítette: A No cigi csapata
Világjárványok az emberiség életében
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Az antibiotikum használattal összefüggő Cl
Gyógytornász szerepe a demens betegek mozgásterápiájában
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
Káros szenvedélyek.
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Vadállomány egészségvédelme
Előadás másolata:

Hidegártalmak Dr. Páldy Anna, Bobvos János, dr. Trájer Attila Országos Környezetegészségügyi Intézet

A hőmérséklet és a halálozás összefüggése télen is kimutatható, bár nyáron sokkal szorosabb. Az összes halálok miatti halálozás általában magasabb a téli hónapokban, mint nyáron.. Télen a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenza járványok okozzák, az influenza terjedését a magasabb téli hőmérséklet segíti elő. A nagy hideg nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. További érdekes összefüggést figyeltek meg a havazás és a halálos szívrohamok között, amelynek oka úgy tűnik, inkább a téli csapadékhullás, nem pedig a téli hideg (Spitalnic 1996, Gorjanc 1999). Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2%-kal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki.

Természetesen a fent leírt hatások mellett különös figyelmet kell fordítani a kihűlés, fagyhalál megelőzésére. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 14 oC körüli hőmérsékleten tartózkodunk – főleg idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén fennáll a kihűlés veszélye. Ha a hideg csapadékhullással és jegesedéssel is jár, megnő a balesetek, törések veszélye. Budapesti sürgősségi mentőhívások adatainak elemzése alapján megállapították, hogy az összes baleset aránya 5,5%-kal volt magasabb a 65 év felettiek körében az 1% gyakorisággal előforduló extrém hideg (<-3,9°C napi átlaghőmérsékletű) napokon, legnagyobb mértékben a töréssel járó balesetek aránya növekszik

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, csecsemők, kisgyermekek, tinédzserek, krónikus betegségben szenvedők, fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, szociálisan hátrányos helyzetűek, hajléktalanok

Tanácsok a hideg hatásának mérséklésére A hideg hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, növeli a perifériás hőleadást, elősegíti a kihűlést! A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba, és a megfelelő belső hőmérsékletet is biztosítani kell. Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.

Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, viseljen kesztyűt! Mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt! Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. Kérjék ki a kezelőorvos tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról! A hidegben is fontos legalább napi 2 L vagy több folyadék fogyasztása, ha kültérben sportol vagy dolgozik. Öltözzön megfelelően: védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot

Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehűl, lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket! Hasonlóan védje kezét és a fejét is. Ha autóval utazik, vigyen magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot! A lakáson belül is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival, viseljen papucsot. Tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, ablak közé helyezzen párnát, szőnyeget.

Miről ismerhetjük fel a kihűlés jeleit? Enyhe hideg esetén végtagjaink hidegek. Ha már vacogunk, a testünk hőmérséklete jelenősen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihűlés előjele, mozgással, vagy melegedő hely felkeresésével kell megelőzni a további kihűlést. Zsibbadás a kéz- és lábujjakban: fagyási sérülés kockázata fokozott! Sápadt arc és halvány bőr: a hideg hatás jelei: haladéktalanul kezdje melegíteni az adott testrészt (pl. dörzsöléssel). Ha a hidegben ritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érez, hívjon orvosi segítséget. Ilyenkor nem szabad továbbfolytatni a fizikai aktivitást, mert az súlyosbíthatja állapotunkat!

A hypothermia Ha a maghőmérsélet 37 oC alá csökken (azaz a rectalis hőmérséklet 36 oC, a hónalji 35 oC alá csökken), hypothermiáról beszélünk Fokozatai: Enyhe: 36-32 oC Kritikus pont: 32-31 oC között: a szabályozó mechanizmusok működésének alsó hőmérsékleti határa Közepes: 31-29 oC Mély*: 28-20 oC ill. 20 oC> *: főként intenzív felügyelet mellett valósulhat meg (pl. szívműtétek esetén)

A hypothermia ellen ható fiziológiás válaszok Kompenzált hővesztés jelei: A vérkeringés centralizácója Izomremegés révén hőtermelés A bőr összehúzódása Defenzív testhelyzet felvétele, a végtagok elrejtése Mozgáskényszer Állandó vércukorszint A fentebbi mechanizmusok mintegy 31-32 oC-os maghőmérsélet alatt kikapcsolnak

A dekompenzált hypothermia A dekompenzált hővesztés jelei: a vércukor-szint csökkenése Érzékcsalódások Táguló pupilla A reflexek kiválthatóságának csökkenése Csökkenő vérnyomás Arrhythmiák Bradycardia Csöken az oxigén-fogyasztás 30-27 oC között már izommerevség, légzésbénulás és kamrafibrillatio miatt következik be a halál

Hypothermiára hajlamosító tényezők A levegő hőmérséklete <14°C (beltérben többen hűlnek ki ma Magyarországon évente, mint kültérben !!) Magas testfelület/testtömeg index: Gyerekek, idősek Cachexiás betegek Sovány alkatú, anorexiás személyek Intoxikált állapot,narkosis, bármely eszméletlenségre vezető állapot Sokkállapotok, műtéti állapot Elégtelen mennyiségű mobilizálható glukóz vagy rossz hatásfokú felhasználás: Kimerültség Éhezés Diabetes! Hosszabb, nagyrészt inaktív tartózkodás a termoneutrális hőmérséklet alatti, közvetlen napsugárzást nélkülöző környezetben (idősek téli kihűlése!)

Kezelés 30 oC felett még elegendő lehet a fokozatos felmelegítés (takaró, nem forró cukros folyadékok) 30 oC alatt aktív felmelegítés szükséges (szív-tüdő készülék-intenzív osztályos ellátás!) Alacsony cseppszámmal meleg Ringer vagy Saletanol iv. Kifejezetten kerülendő a hirtelen melegítés,a forró fürdő vagy italok alkalmazása! Eszméletlen beteg esetében a külsődleges melegítés csökkenti a zsigerek vérellátását, ezért óvatosan alkalmazható vagy kerülendő!

(Forrás: Mäkinen & Hassi 2009).