Számítógéppel támogatott matematikaoktatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

IT Essentials I. IT Alapismeretek: PC Hardver és Szoftver v4
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Sisák Zoltán HTTP Alapítvány
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Az olvasástanítás módszere:
E-learning alapú távoktatásos képzés
HÁLÓZATOK.
Virtuális oktatási környezet kialakítása
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Miskolczi Ildikó
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
VI. Interaktív Tábla Konferencia
Tarcsi Ádám Tanulásmenedzsment Tarcsi Ádám
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Angol nyelvi kompetencia
NWS' 2000 Gödöllő Távoktatás a KFKI RMKI-ban Giese Piroska
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Paradigmaváltás az oktatásban
JÓ GYAKORLATOK AZ IKT ISKOLAI ALKALMAZÁSÁBAN
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
Fekete Zsombor ÉMRTK Távháló Workshop 2001 szeptember 21.
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Hunya Márta módszertani szakértő
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
E-learning alapú távoktatásos képzés
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
e-Learning a tanárképzésben
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
Kaffka Margit Általános Iskola
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
E-learning Kovácspál Eszter.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
A Szilárdtest Fizika Tanszék Virtuális Oktatási Környezete A XXI. század diplomája Elektronikus távoktatás.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Konstruktív pedagógia és számítógéppel segített tanulás
Készítette: Pethő Balázs 1 Oktatási keretrendszerek A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta.
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Námesztovszki Zsolt Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka A TANÍTÓK MEGVÁLTOZOTT SZEREPKÖRE AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMBAN.
LKG-Moodle A LKG ToP ( T áv O ktatási P ortál) működéséről avagy bevezetés a MOODLE e-oktatási rendszer használatába Bánhegyesi Zoltán.
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Tutoriál videó alkalmazása Moodle kurzusban
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
ÉVI – ETI VIRTUÁLIS ISKOLA Erdélyi Gábor
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
Hálózatok a mai világban
E-larning és M-learning nemzetközi viszonylatban és Szerbiában (egy saját fejlesztésű oktatási keretrendszer bemutatása) Előadók: Kőrösi Gábor és Esztelecki.
Educatio LMS Halácsy Katalin II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola BeTISZK, MiTIOK tagiskola.
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
Információs és Kommunikációs Technológiák
GeoGebra Dinamikus matematika mindenkinek
GeoGebra Dinamikus matematika mindenkinek
Közösségi oldalak az oktatásban gyakorlati szemszögből Uher Bertalan zenetanár Csermák Antal AMI, Veszprém Öveges József Szakképzőiskola, Gimnázium és.
E-LEARNING ALKALMAZÁSOK DR. ZÁRDA SAROLTA. AZ ELEKTRONIKUS OKTATÁS KÖVETELMÉNYRENDSZERE JÓL TAGOLT TARTALOM PERCES SZAKASZOK - A TARTALOM A KELLŐ.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Honlap: Program: A Math-Bridge interaktív tanulási platform lehetséges szerepe az oktatási folyamatban.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Vidiczki György Matematika BSc hallgató 2015
Előadás másolata:

Számítógéppel támogatott matematikaoktatás Dr Takács Márta Újvidéki Tudományegyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Szabadka Strossmayer utca 11. Tel: 024/624-444 Fax: 024/624-424 Web: www.magister.edu.yu E-mail: magister@yunord.net

Számítógép otthon, iskolában és a matematikában A matematikaoktatás E-learning Számítógép otthon, iskolában és a matematikában A matematikaoktatás Matematika-biztonsággal, jókedvvel Geometria Tehetséggondozás Programajánló Források

E-learning Az e-learning tehát egy olyan informatikailag támogatott elektronikus (táv)oktatási forma, ahol a szervezők, adminisztrátorok, oktatók és a hallgatók közös kommunikációs eszköze egy informatikai – elektronikus – eszköz, számítógép, számítógép-hálózat.

E-learning Az e-learning kialakulásának, fejlődésének okai közé sorolhatjuk: Gyorsuló világunk Globalizáció Demográfiai változások a társadalomban és így a felsőoktatásban Internet hozzáférés fejlődése

E-learning Szinkron módszernek tekintünk egy oktatási formát ill. tevékenységet, ha a szereplők egyidőben vannak jelen az oktatási folyamatban. Tipikus példák: hagyományos oktatóterem, ill. ennek az e-learning-es változata, amit virtuális osztályteremnek nevezünk (akár nagy távolságok is lehetnek). A szinkron képzési módszer eszköztárában van még elektronikus megosztott tábla (ablak, amely mind a hallgatóknál, mind az oktatónál megjelenik, aki jogosultsággal rendelkezik, vagy kap, írhat rá), élő audio- és videó kapcsolat, elektronikus jelentkezés, chat vagyis csevegés (jelentkezés után például a tanárral). Az aszinkron módszer alkalmazásakor a tanár és a tanuló között teljes térben és időbeni elkülönülés is előfordul. Ebben az esetben a tanár elkészíti a tananyagot, majd valamilyen módon eljuttatja azt a tanulónak, aki ezután ezt a saját ütemezésében dolgozza fel, sajátítja el. Az eljuttatás történhet CD-n, DVD-n, de a tanár egy szerveren is elhelyezheti a tananyagot, amihez természetesen a tanulónak elérést kell biztosítani (a tananyag jól tagolt és átlátható szerkezetű legyen és magas multimédiás támogatottságú)

Szinkron Aszinkron Általában 30-60 perces órák (virtuális osztályteremben) Általában kevesebb, mint 20 perces foglalkozások (bárhol – ún. modulok formájában) Lineáris (a tanár dönti el, hogy mikor és mit kell tanulni – tanár által irányított) Nem lineáris (a tanuló dönti el, hogy mikor és mit tanul – tanuló által irányított) Az ütemezés adott (a tanár döntése alapján) Saját ütemezésű (a tanuló döntése szerint) Időben kötött, térben kötetlen Időben és térben kötetlen Lineáris voltából adódóan mindenen végig kell menni A hallgató kihagyhat dolgokat, saját vagy a program döntése alapján Személyes(ebb) Személytelen, anonim Interakció a tanárral és a társakkal (virtuális osztályterem) Interakció a tananyaggal (szimulációk, kérdések, elágazások) Olcsóbb a tananyag előállítása Drága tananyagfejlesztés Az oktatás az óra végével véget ér Az oktatás a tanulás végén nem fejeződik be, a tananyag bármikor hozzáférhető

E-learning Az e-learning szereplői Tanuló Tanár Tananyagkészítő Adminisztrátor Az e-learning infrastruktúrája Hardver Szoftver (MOODLE) Tanulásmenedzsment-rendszer Tartalomkezelő rendszer (tananyag, tesztek,…) Kliens-szerver

Számítógép otthon, iskolában és a matematikában Hatékony informatikai környezet kialakulásával Alapozásra: matematika, fizika (nem csak problémaorientáltan) Felhasználói szinten vagy fejlesztési szinten használjuk?

Számítógép otthon, iskolában és a matematikában 1982-ben a Cockcroft csoport tételesen megfogalmazta a "megfelelő„ matematikaoktatás kritériumait. Eszerint a matematikaoktatás összes szintjén szükség van • tanári magyarázatra; • tanár-diák, diák-diák megbeszélésekre; • a megoldási terv tényleges kivitelezésére; • az alapelvek és eljárások rögzítésére és gyakorlására; • a valódi élethelyzetekre is kiterjedő problémamegoldásra; • önálló alkalmazások keresésére és kidolgozására. tudásfelmérésre

A programok gyakran programozástechnikailag kiforratlanok A programok szerzői inkább csak az algoritmusra, a matematikai tartalomra koncentrálnak, nem törekszenek eléggé a motiválásra, a tetszetős felhasználói felületre, a játékos megközelítésre. A programozói megoldás merevsége, a tanulók gondolkodásától való eltérése negatív érzelmi beállítódást válthat ki, amely gátolja a hatékonyságot.

Számítógép otthon, iskolában és a matematikában Előnyök: Vizualizálás Játék Diákok differenciálhatósága Helyes nyelvhasználat… …

Számítógép otthon, iskolában és a matematikában A hurkapálca, papír, olló, dia, fólia, függvénytábla, számológép, film, video mellé szeretném besorolva látni a manipulatív, önálló kísérletezést, felfedezést elősegítő programokat,az elektronikus feladatlapokat és (tan)könyveket. A számítógép (helyes) alkalmazása nem időt, energiát von el, nem más ismeretet, műveltséget szorít ki, hanem többletet nyújt. Vásárhelyi Éva: A SZÁMÍTÓGÉP A MATEMATIKA OKTATÁSÁBAN

Matematika-biztonsággal, jókedvvel „számtan” – Mano-matek Manóka Geometria – geo-gebra, cabri origami_vasarhelyi.ppt Tehetséggondozás

Programajánló MATLAB (SCI-LAB) Mathematica Derive …

Források AMBRUS A.: Bevezetés a matematikadidaktikába. Eötvös Kiadó Budapest, 1995 Vásárhelyi Éva: A SZÁMÍTÓGÉP A MATEMATIKA OKTATÁSÁBAn http://xml.inf.elte.hu/~mathdid/vasar/szgep.pdf http://www.geogebra.org/cms/ …