Számítógépes hálózatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Advertisements

II. Fejezet A testek mozgása
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Forgalmazás 1. példa A forgalmas órában egy vállalat.
Az információ átviteli eljárásai és azok gyakorlata
Hálózati és Internet ismeretek
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
TCP/IP protokollverem
Kódelmélet.
Az IEEE 802. szabvány 4. fejezet.
NYILVÁNOS MOBIL HÁLÓZAT
Az Ethernet és az OSI modell
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
Sávszélesség és adatátvitel
Számítógépes hálózatok GY
Transzport protokollok funkciói
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 6.gyakorlat Adatkapcsolati réteg MAC alréteg, ALOHA, CSMA Laki Sándor
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 4.gyakorlat Adatkapcsolati réteg Hamming távolság, hiba javítás/felismerés, bit-/bájtbeszúrás.
1.
Számítógépes hálózatok
Számítógépes Hálózatok
Dinamikus tömbök.
OSI Modell.
Mobilhálózat Cellás felépítésű
Hálózati ismeretek 4 Az adatkapcsolati réteg
A SAT probléma különböző reprezentációinak vizsgálata oktatási szempontból (újratöltve) Az általánosítás fegyvere a kutatásban Kusper Gábor,
Számítógépes Hálózatok GY 9. Gyakorlat Bitmap, Binary countdown, Routing, Dijkstra, AIMD Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY 2. Gyakorlat Réteg modellek, alapfogalmak 2/23/2012Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes Hálózatok GY 3. Gyakorlat Adatkapcsolati réteg Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes Hálózatok GY
Huffman Kódolás.
Számítógépes hálózatok I.
Számítógépes Hálózatok
Számítógépes Hálózatok
Spring 2000CS 4611 Vázlat Kódolás Keretképzés Hibafelismerés „Csúszó Ablak” Algoritmus (hibajavítás) Pont-Pont kapcsolódások (Links)
Kapacitások mérése.
Hálózati és Internet ismeretek
Ethernet technológiák A 10 Mbit/s sebességű Ethernet.
TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS TÁVIRATOZÁS A TÁVBESZÉLÉS KEZDETEI
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.
TCP protokoll Torlódáskezelés.
Hálózati architektúrák
Adatkapcsolati réteg.
1. feladat Hány olyan permutációja van az 1,2,3,4,5,6,7,8 elemeknek, amelyekben az első három helyet a 6,7,8 elemek foglalják el valamilyen sorrendben.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Forgalomirányítók és kapcsolók Óravázlat Készítette: Toldi Miklós.
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
Kapcsolatok ellenőrzése
TCP jellemzői 1/3 „A TCP egy kapcsolatorientált megbízható szolgáltatás kétirányú bájt-folyamokhoz.” KAPCSOLATORIENTÁLT Két résztvevő, ahol egy résztvevőt.
Kommunikációs Rendszerek
Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat. Központi zárthelyi Időpont: , Kedd, 8:30-9:45 Helyszín: Konferencia terem (É ) Számonkérés módja:
Adatátvitel elméleti alapjai
Hibajavító kódok.
Számítógépes Hálózatok
Számítógépes hálózatok
Vadász Ea3 1 Távadatfeldolgozás 2000/2001. tanév Dr. Vadász Dénes Számítógéphálózatok A közeghozzáférési réteg.
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
Számítógépes hálózatok GY
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
Kommunikáció a hálózaton
Mobilhálózat Cellás felépítésű
Hálózatok.
3.2. Hibavédelem A hibavédelem az adatkeretek megbízható kézbesítésével foglalkozik, a lehetséges harverhibák miatt fellépő problémák kezelésével. A vonalakon.
Cache példák 2019 (IMSC).
Előadás másolata:

Számítógépes hálózatok 5.gyakorlat Adatkapcsolati réteg CRC, Egyszerű Simplex protokoll, Alternáló-bit protokoll Laki Sándor lakis@inf.elte.hu http://lakis.web.elte.hu Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. Hamming-korlát Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1. Feladat Egyetlen paritásbit által nyújtottnál nagyobb biztonságot akarunk elérni, így olyan hibaészlelő sémát alkalmazunk, amelyben két paritásbit van: az egyik a páros, a másik a páratlan bitek ellenőrzésére. Mekkora e kód Hamming-távolsága? Mennyi egyszerű és milyen hosszú burst-ös hibát képes kezelni? Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. CRC áttekintés Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 2. Feladat Számolja ki a 0101.1011.1101.0010 inputhoz a 4-bit-CRC kontrollösszeget, ha a generátor polinom x4 + x2 + 1! Adjon egy olyan inputot, amely 1-gyel kezdődik és ugyanezt a kontrollösszeget eredményezi! Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 3.Feladat Történt-e hiba az átvitel során, ha a vevő a következő üzenetet kapja: 1011 0001 1101 1111 1100 0011 0101 110001 A generátor polinom x6 + x4 + x + 1 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 4. Feladat Tegyük fel, hogy a csomagok P1, P2, ..., P7 szimplex-üzemmódban kerülnek átvitelre. A csatorna egy csomagot egy időegység alatt visz át. A hálózati réteg megpróbál minden második időegységben egy csomagot átadni az adatkapcsolati rétegnek. A fizikai rétegben pontosan minden második csomag és pontosan minden harmadik nyugta hibásan kerül átvitelre. Szimulálja a csomagok átvitelét az egyszerű szimplex protokoll, az alternáló bit protokoll esetén, egy csúszó ablak protokoll esetén, ahol n = 3 és a küldő- és a fogadó- ablakméret 3. Tegyük fel, hogy a ”timeout” 2 időegység, a csúszó ablak esetében 3 időegység. Tegyük továbbá fel, hogy a csomag átadása a hálózati és az adatkapcsolati réteg között, valamint az adatkapcsolati és a fizikai réteg között gyakorlatilag időveszteség nélkül történik. Minden csomag (és minden nyugta) a csatornát egy egész időegységre lefoglalja. (Adatcsomag és nyugta nem vihető át egyidejűleg. Tegyük fel, hogy konfliktus esetén mindig az adatcsomag győz. Kivéve csúszó ablak protokoll esetén: legyen full duplex a csatorna!) Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 5. Feladat Egy csatornának 4 Kbps a sebessége és 20 ms a terjedési késleltetése. Milyen keretméret-tartományra ad az alternáló bit protokoll stratégiája legalább 50%-os kihasználtságot? Tegyük fel, hogy a nyugta mérete elhanyagolható. a hatékonyság η >= 0.5 Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 6.Feladat ”Go-Back-N” és Szelektív Ismétlés esetén legfeljebb hány csomagot küldhet a küldő egyszerre, illetve legfeljebb hány csomag lehet egyidejűleg elküldött, de nem nyugtázott, ha a sorszámok tere 16 elemű (pl. sorszámok 0-tól 15-ig)? Gondoljon a legkedvezőtlenebb pillanatokban elveszett nyugtákra. Mutasson egy példát erre az esetre. Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 7. Feladat Tízezer repülőjegy-foglaló állomás egyetlen réselt ALOHA-csatorna használatáért verseng. Egy átlagos állomás 28 kérést ad ki óránként. Egy rés hossza 225 μs. Megközelítőleg mekkora a teljes feldolgozandó terhelés (G)? Hogyan határozható meg? Adja meg S(G) átvitelt is! Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 8.Feladat Egy végtelen populációjú réselt ALOHA-rendszer mérései azt mutatják, hogy a rések 10%-a tétlen. Mekkora a G csatornaterhelés? Mekkora a maximális átvitel? Túlterhelt-e a csatorna? Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 9. Feladat: Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I.