egy egyszerű példán keresztül

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Síkbarajzolható gráfok
A Floyd-Warshall algoritmus
A Dijkstra algoritmus.
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Gráfelméleti megrajzolási problémák
DIAGRAM.
4. Feladat (2) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
Készítette: Major Máté
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Gráf Szélességi bejárás
Az összehasonlító rendezések
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Készítette: Pető László
Operációkutatás NYME Gazdaságinformatikus mesterképzés
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
Háromszögek szerkesztése 3.
Dijkstra algoritmus. Kiválasszuk a legkisebb csúcsot, ez lesz a kezdőcsúcs, amit 0-val címkézünk és megjelöljük sárgaszínnel. Szomszédjai átcímkézése.
1 Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Április 03 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus Bellman-Ford Algoritmusa S a b d e
Lineáris függvények.
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Interview Egy barna, egy vörös és egy szöke egy interview-n állás ügyben:
Programozás C# - ban Feladatsorok.
Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy irányított vagy irányítatlan, véges gráf.  Írjuk ki a csúcsokat egy kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Statisztika.
Feladatok: Algoritmusok Pszeudokódban
Egyszerű gráfok ábrázolása Pascalban:
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 1..
Klasszikus Programozás a FoxPro-ban FELADATOK
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
Algoritmus gyakorlati feladatok
GRÁFELMÉLET.
Euler gráf Euler, 1736 Königsbergi hidak
Programozás III KOLLEKCIÓK.
Dijkstra algoritmusa Gubicza József (GUJQAAI.ELTE)
Egyszerű cserés rendezés
Kruskal-algoritmus.
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Projektmenedzsment gráf általában súlyozott irányított
Gráf szélességi bejárása. Cél Az algoritmus célja az, hogy bejárjuk egy véges gráf összes csúcsát és kiírjuk őket a kezdőcsúcstól való távolságuk szerint.
Gráf szélességi bejárása. A szélességi bejárás elmélete Célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő.
Gráf Szélességi bejárás Készítette: Giligor Dávid Neptun : HSYGGS.
Dijkstra algoritmus Gráf-algoritmusok Algoritmusok és adatszerkezetek II. Gergály Gábor WZBNCH1.
Egzisztenciális gráfok Alfa-gráfok: kijelentéslogika Kijelentésszimbólumok: P, Q, R [elemi kijelentések] Egy ilyen lap (sheet) a P kijelentés állításával.
Algoritmus DAG = irányított körmentes gráf. Először ezt a tulajdonságot ellenőrizzük (mélységi bejárással), aztán rendezzük: Q: Sor adatszerkezet, kezdetben.
A HÁROMSZÖGSZÁMOKRÓL - SZEMLÉLETESEN
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Nagyon nagy gráfok Lovász László Microsoft Research
Hálózatok: új nyelv a tudományban Lovász László Eötvös Loránd Tudományegyetem
ZRINYI ILONA matematikaverseny
GRÁFOK Marczis Ádám és Tábori Ármin. Kőnig Dénes ( ) Magyar matematikus Az első tudományos színvonalú gráfelmélet könyv írója.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
Gráf csúcsainak színezése
HÓDítsd meg a biteket! 2. sorozat
Hanoi tornyai Egy egyszerű matematikai feladvány. A lényege, hogy van 3 rúd. Az elsőre rá van téve tetszőleges számú, különböző méretű korong, méret szerint.
A maximum kiválasztás algoritmusa
Egy barna, egy vörös és egy szöke egy interview-n állás ügyben:
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Gráfok - 1 Definíció: Irányított gráf (digráf) G=(V,E) rendezett pár.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

egy egyszerű példán keresztül Hakimi – algoritmus egy egyszerű példán keresztül

A Hakimi-algoritmus a gráfok megjelenítésére alkalmas A Hakimi-algoritmus a gráfok megjelenítésére alkalmas. Ez az eljárás időt, türelmet, odafigyelést igényel. Akkor alkalmazható, amikor kapunk egy fokszámsorozatot és a gráf felrajzolása a feladat. Először a fokszámsorozatot csökkenő sorrendbe kell rendezni és ellenőrizni kell, hogy a fokszámok összege páros szám-e. Ha nem, akkor a gráf nem rajzolható meg, vagyis nem létezik. Ha az összegük páros, akkor indulhat el a felrajzolás. Ilyenkor a csúcsokkal kezdjük, mellettük jelölve az elérni kívánt fokszámot. A legnagyobb fokú csúcsból a nagy fokszámú csúcsok felé meghúzom a kívánt számú éleket. Újra rendezem csökkenő sorrendbe a fokszámokat és addig ismételek, ameddig nem jön létre a kívánt fokszámsorozatú gráf.

Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 1. lépés: páros számú-e az összegük? Válasz: igen. Vagy összeadással ellenőrizhető, vagy azzal, hogy páros számú-e a páratlan számok száma.

Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 2. lépés: hány csúcsot kell felvenni? Válasz: 7 darabot.

Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 3. lépés: csúcsok felvétele

3 2 4 1 3 1 2 Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 4. lépés: a 4-es fokszámú csúcs összekötése az alacsonyabb fokszámúakkal 3 2 4 1 3 1 2

2 1 OK 1 2 1 1 Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 5. lépés: a még ábrázolni szükséges élek számának a módosítása 2 Az új fokszámokkal azt jelöljük, hogy hány élt kell még megrajzolni ahhoz, hogy a kívánt cél realizálódjon. 1 OK 1 2 1 1

2 1 OK 1 2 1 1 Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 6. lépés: újabb élek megrajzolása, megint a legnagyobbal kezdünk 2 A hozzá közel álló nála kisebb, de a többinél nagyobb felé haladunk. 1 OK 1 2 1 1 A most meghúzott vonalak pirossal vannak jelölve!

Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 7. lépés: a még ábrázolni szükséges élek számának a módosítása OK Most látható, hogy a következő lépésben még mennyi él megrajzolására van szükség 1 OK 1 OK OK OK

Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 8. lépés: a szükséges élek megrajzolása OK 1 OK 1 OK OK OK

Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 9. lépés: a még megrajzolni kívánt élek számának módosítása OK OK OK OK OK OK OK

Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 10. lépés: ha úgy érezzük készen vagyunk, akkor ellenőrizni kell, hogy létre jött-e a kívánt fokszámsorozatú gráf. OK OK OK OK OK OK OK

3 2 4 1 3 1 2 Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 10. lépés: ha úgy érezzük készen vagyunk, akkor ellenőrizni kell, hogy megvalósult-e a kívánt fokszámsorozatú gráf. 3 2 4 1 3 1 2

Ábrázolni kívánt fokszámsorozat = 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1 11. lépés: esetleg elvégezhető a gráf esztétikusabb, de az előbbivel izomorf elrendezése, de ez nem elvárás.