Előadó: Lugosi Krisztina

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Pons Danubii EGTC. Rövidítés jelentése: Pons Danubii Korlátolt Felel ő sség ű Európai Területi Együttm ű ködési Csoportosulás.
Aktuális pályázati lehetőségek
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Korszerű beteghívó- és multimédiás rendszer a Margit Kórházban
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Tehetségpont létrehozása
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
RENDSZER ELŐTT RENDSZER UTÁN
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Kitörési pont a betegellátásban: XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
turizmusért felelős helyettes államtitkár
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
MIRE ELÉG AZ OEP KASSZA? ZELL AM SEE I. Nemzetközi megítélés.
“ A SÜRGŐSSÉGI HELYZETEK SZOLGÁLTATÓI KÖZPONTJAINAK FELSZERELÉSE A RENDSZER CSELEKVŐKÉPESSÉGÉNEK, VALAMINT EGY MINŐSÉGI ELSŐSEGÉLY ÉS SÜRGŐSSÉGI ORVOSI.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Az egyetemi klinikák és az ellátási területükhöz tartozó kórházak közötti feladatmegosztás speciális kérdésének kezelése a szakmai egyeztető fórumokon.
A győztesek felelőssége – - Tájkép csata után Egészségügyi kerekasztal beszélgetés Dr. Stubnya Gusztáv stratégiai főigazgató.
A betegellátás keretei és rendszere
egyetemi tanár, főigazgató
ZALA MEGYEI KÓRHÁZ A PTE Általános Orvosi Karának Oktatókórháza.
Külföldi betegek ellátása a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban
Dr. Hőnyi Péter mb. osztályvezető Országos Mentőszolgálat
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Egészségügyi ellátás Kárpátalján Dr.Biró Erzsébet Megyei egészségügyi osztály helyettes igazgatoja.
UNIÓS BETEGEK ELLÁTÁSA KÖZFINANSZÍROZOTT KAPACITÁSON
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet Szervezeti Ábrája Főigazgató Finanszírozási és Controlling Igazgató.
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
„Hova tovább?! „ – tájékoztató nap Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Prof. Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Kórházak közötti együttműködés- integráció
Kórházátalakítási pályázat
DR. BENDE BARNA ORVOSIGAZGATÓ
Előadás másolata:

Előadó: Lugosi Krisztina A határon átnyúló egészségügyi ellátás tapasztalatai és aktuális helyzete Esztergomban Előadó: Lugosi Krisztina

A témaválasztás okai Saját bevétel növelésének lehetősége Október végéig meg kell teremteni az uniós irányelv hazai bevezetésének feltételeit! Cél: - Várólisták csökkentése - Világos jogi alap megteremtése a külföldi ellátásokhoz -Nemzeti kapcsolattartó pontok kialakítása

Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei Földrajzi, történelmi háttér közös történelmi gyökerek, kedvező lakossági hozzáállás az új Mária Valéria híd szerepe, a Duna összetartó hatása Sturovo excentrikus elhelyezkedése az Ister Granum régió kialakulása (102 település)

Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei Uniós elképzelések és minták A lisszaboni szerződés támogatja az Unió tagállamai közötti együttműködést Tőlünk nyugatabbra példák az együttműködésre (Benelux államok, Svájc, Franciaország)

Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei Egészségügyi ellátási problémák a szlovákiai Sturovo területén A környéken 23 település, több mint 30 ezer lakossal Sürgősségi ellátás orvossal ellátott mentőgépkocsival A fekvőbeteg ellátás 55-70 km-re Sturovótol Az esztergomi kórház a hídon keresztül 5 km!! A népesség jelentős része érti és beszéli a magyar nyelvet.

Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei Lehetőségek és problémák Esztergom területén Az esztergomi kórház hasonlóan excentrikus központot jelent. Jól felkészült szakorvosi gárda. Több szakmában II. progresszivitási szintű ellátás. (sebészet, belgyógyászat, reumatológia, neurológia, szemészet) Kiemelkedő szintű diagnosztikai háttér.

Az egészségügyi együttműködés kialakulásának előzményei Lehetőségek és problémák Esztergom területén 368 aktív ággyal és 105 krónikus ággyal rendelkezik ágykihasználtság 80% Jelentős a területen kívüli ellátás. Önálló sürgősségi ellátás!

A szerződés létrejötte a Vaszary Kolos Kórház és a Dovera biztosító között 2009. elejétől a szerződési tárgyalások megindítása. 2009.október 16-án a szerződés aláírása, hatálybalépése november 1. Jelenleg kizárólag 24 órát meghaladó, megszakítás nélküli fekvőbeteg ellátásra vonatkozik a szerződés!

A szerződés lényeges elemei Minden egyes résztvevő osztály esetében az ár (euróban) külön rögzítésre került. Hospitalizációs átalány A hospitalizációs átalány nem tartalmazza ortopédia esetén a protéziseket, a stenteket illetve szemészet esetén a prémium lencsét (ár külön mellékletben rögzítve), az akut dialízis költségeit. Betegek tervezett egészségügyi ellátására kizárólag a biztosító előzetes hozzájárulásával van lehetőség. Kivéve az akut egészségügyi ellátás, melyet a biztosító utólag hagy jóvá. A lejelentés a Biztosító által rendelkezésre bocsátott hospiCom programon keresztül történik. 2009.október 16-án a szerződés aláírása, hatálybalépése november 1. Jelenleg kizárólag 24 órát meghaladó, megszakítás nélküli fekvőbeteg ellátásra vonatkozik a szerződés!

A szerződés lényeges elemei A Kórház köteles zárójelentést készíteni. A Kórház a tárgyhót követő hó 10. napjáig elkészíti a jelentést és kiállítja a számlát a tárgyhóban nyújtott egészségügyi ellátásokról. A számlát 30 napos fizetési határidőre állítja ki euróban. Devizaszámla nyitási kötelezettség A biztosító előzetes bejelentés nélkül bármikor jogosult ellenőrzést folytatni a Kórházban.

A megvalósítás lépései az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban Személyzeti feltételek kialakítása. (szlovák nyelvtudású munkatárs felvétele) Központi betegfelvételi iroda kialakítása. Informatikai háttér biztosítása. Szakmai feltételek egyeztetése a szlovákiai betegellátókkal. A beteg-beutalások rendjének kialakítása.

Az ágykihasználtság mutatószáma 80% Van még kihasználatlan kapacitás! Eredmények A Dovera-s ellátottak száma a 2010. évi 36 főről, 2011.évre 56 főre, 2012. évre 111 főre nőtt! Legkeresettebb osztályok: Szemészet (50%), Belgyógyászat, Sebészet, Traumatológia A Dovera-s beteg ellátásból származó bevétel meghaladja azt az összeget, melyet az OEP-től kaptunk volna ugyanezen betegekért! (2012. évben 17,2 millió Ft bevétel) Az ágykihasználtság mutatószáma 80% Van még kihasználatlan kapacitás! Szakmai feltételek egyeztetése a szlovákiai betegellátókkal. A beteg-beutalások rendjének kialakítása.

A betegforgalom növelésének ösztönzése 2012. január 1-jétől érdekeltségi rendszer került bevezetésre a kórházi osztályok részére A Dovera-s betegekért járó finanszírozás 5%-a visszaforgatásra kerül Erzsébet-utalvány formájában (ha az esetszám éves szinten a 20 főt meghaladja 8% kerül visszaforgatásra) Marketing tevékenység fokozása a határon túlra (szórólapok, rendezvények)

A betegellátás fejlesztésének irányvonalai a mentők határokon való átjárási feltételeinek biztosítása telediagnosztikai lehetőségek kialakítása közös beutalási rend létrehozása közös dokumentáció a szerződés kibővítése járóbeteg ellátásra

A határon átnyúló egészségügyi ellátással összefüggő problémák születéssel kapcsolatos kérdések elhalálozással, temetkezéssel kapcsolatos kérdések az abortusz elvégezhetőségének kérdései panaszügyek, betegjogi és polgári peres kérdések

Hogyan tovább? A szerződés lejárati dátuma: 2013. szept. 30. Meghosszabbítása függ: Az uniós irányelv hazai bevezetésének gyakorlata? A szlovákia magánbiztosítók államosítása?

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!