Informális tanulás Horváth H. Attila. Az informális tanulás • „szerteágazó és laza fogalom, amely magába foglal számos különböző tanulási módszert, stílust.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A tanári munka értékelése
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Kulcsárné dr. Papp Enikő:
„Ezt egy életen át kell játszani”
1. TÁMOP /2 Kompetenciaalapú oktatás,egyenlő hozzáférés –Innovatív intézményekben Záró konferencia Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Angol nyelvi kompetencia
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Fontosabb fogalmak Képesség :
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Mitől működik? Az optimális tanóra modellje A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell Szakmai információs nap a tanítási gyakorlatokról TÁMOP – 08/1/B
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A tanulók társas helyzete az iskolában
A projektpedagógia elmélete és gyakorlata
Albert Einstein idézetek.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A szervezeti problémák kezelése
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A konstruktivista pedagógia alapjai
Képesítési Keretrendszerek Európában
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A „segítő tanár” rendszer működése az Új Buda Alma Mater-ben Turányi Zsófia Budapest február.
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Vérmérsékletem képekben
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
Projektzárás MARCALI Miért van szükség a magyar közoktatásban változásokra ? Összeállította: dr. Bertók Sándor Közoktatási szakért ő.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
(Iskolán belüli elmozdulások)
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Gyermekvilág régen és ma
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Fogalom Kérdezz! Felelek.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
OK! Tanársegéd Online Könyvek
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Tantervelmélet Kaposi József.
A szakiskola jelene és jövője
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Szociális kompetencia
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Informális tanulás Horváth H. Attila

Az informális tanulás • „szerteágazó és laza fogalom, amely magába foglal számos különböző tanulási módszert, stílust és elrendezést […] lehet előre meg nem határozott, vagy önmagunk által irányított” (McGivney 1999) • „a mindennapi élet természetes velejárója” • „nem feltétlenül tudatos tanulás, és lehet, hogy maguk az egyének sem ismerik fel tudásuk és készségeik bővülését.” (EURÓPAI BIZOTTSÁG 2000)

A probléma • Az egész életen át tartó tanulás (LLL & LWL) • Tanulás hatékonysága • Iskola szerepe • A tanulás értelmezése

Az egész életen át tartó tanulás (LLL & LWL) • Értelmezési szempontjai – Gazdasági: világgazdasági és munkaerő-piaci pozíció – Társadalmi: „ne csak történjenek a dolgok …” – Antropológiai: az emberi lehetőségek megvalósítása

Az iskola szerepe • Szempontok: – Tudásszerzésben: nem egyedüli, nem is a legfontosabb – Személyre szabott oktatás – A különböző keretek között folyó tanulás integrálása

Az iskola szerepe „Csaknem minden európai országban folyamatosan szélesedő szakadék van a között az oktatás között, amit az emberek kapnak és amire a mai komplex világban szükségük van. Túlságosan sok kiábrándult fiatal hagyja el az oktatási rendszert bukással, vagy minimális készségekkel halad rajta keresztül. Ez komoly gazdasági és társadalmi gond, mivel az emberi lehetőségek pazarlásához vezet." (CSAPÓ 2002)

Az informális tanulás előtérbe kerülése Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós attitűdök, kedvtelések és ellenszenvek gyakran sokkal fontosabbak, mint a nyelvtanórák, földrajzórák, vagy a megtanult történelmi tények. Mert alapvetően ezek az attitűdök számítanak később. (Dewey, 1938)

A tanulás hatékonysága • Szempontok: – Emberi optimum – A tanulás : örömforrás – Rejtett és kifejezett tudás

A tanulás értelmezése • A konstruktivista pedagógia kiindulópontja: – a tudást a tanuló ember maga hozza létre, maga konstruálja ( NAHALKA 2002 ) • Meghatározó szerepe van a tanulásban – az előzetes tudásnak, • amely értelmező keretét, rendszerét adja a tanulásnak; – a tanuló egyén elképzelésének • a tanulásról, • a tudásról és • önmagáról mint tanulóról

SzempontFormális tanulásInformális tanulás Tanár A tanár mint tekintélyNincs tanár Hely Oktatási helyiség vanNincs oktatási helyiség Irányító A tanár irányítAz egyén vagy a csoport irányít Szervezettség Eltervezett és szervezett oktatás folyikOrganikus és fejlődő, nem oktatásszerű Értékelés Többnyire számszerű értékelésNincs értékelés Cél Külső leg meghatározott célok/ eredmények Ha van cél, akkor belső leg meghatározott A tudás típusa Jellemzően elméleti tudásPraktikus és feldolgozott tudás Társadalmi elfogadottság Magas rangúAlacsony rangú Eredmények mérhetősége Mért eredményekNehezen mérhető, nem precíz eredmények Időkeret Előre meghatározott időkeretNyílt végű tevékenység Tanulási szándék A tanulás a legfontosabb szándékA tanulás vagy másodlagos vagy hallgatólagos Kontextus függés A tanulás több kontextusban alkalmazhatóA tanulás kontextus specifikus Társadalmi érdek Domináns csoportok érdekeiElnyomott csoportok érdekei Egyenlőség Nyilvános kritériumok szerint nyitott mindenki felé Megőrzi az egyenlőtlenséget Egyéni/csoportos Elsősorban egyéni tanulásElsősorban csoportos tanulás

A kisfiú a mólón figyel egy horgászt. Ha megkérdeznék tőle, hogy mit csinál, azt válaszolná, hogy ül, vagy hogy néz, vagy azt, hogy napozik, vagy azt, hogy nem csinál semmit. Pedig ő arra kíváncsi, hogy a horgász hogyan fog halat. Mert azt tudja, hogy azt akar fogni, de azt nem tudja, hogy miért ilyen hosszú bambuszbotokat használ, és miért kapitányi sapka van a fején, hogy miért azon a részén ül a víznek, s miért nem másutt. Miként nem tudja azt sem, hogy milyen időközönként kell megrántani a botot, hogy milyen kanyar van a zsinór végén, de leginkább azt nem, hogyan kerül erre majd a hal. Bár ő maga nem tudja, informális tanulást végez. Minél pontosabb a megfigyelése, minél pontosabb kérdéseket tesz fel magának, a környezetének, annál alaposabban tanul.