A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Dr. Hodnik Ákos NAV Felszámolási és Végrehajtási Főosztály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV A FIZETÉSKÉPTELENSÉGI ELJÁRÁSOKBAN ÜGYVÉDI SZEMMEL Előadó: Dr. Sziklai Péter ügyvéd FOE IV. Továbbképzési Konferencia 2014.
Advertisements

felelősségi szabályai
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
JUHÁSZ LÁSZLÓ A wrongful trading (vezetői felelősség) szabályai
Kamarai prezentáció sablon
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
Érvénytelenségi perek a felszámolási eljárásban FOE Balatonalmádi 2013
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Az egyéni vállalkozó /2009. évi CXV. tv./  Természetes személy  Letelepedés  Üzletszerű  Saját gazdasági kockázatvállalás.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
6. tétel Társas vállalkozások.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
MIT TEGYÜNK, HA JÖN AZ ADÓELLENŐR?
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Sajtótájékoztató július 25. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Adózás rendje 2012 Dr. Orbán Ildikó.
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Piac és Profit Május 8. Kockázatkezelés a kapcsolatok hálójában.
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Gazdasági társaságok alapítása
CSŐDTÖRVÉNY A VALÓSÁGBAN - Felszámolói szemmel
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A felszámolási eljárás
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
OPTEN Informatikai Kft. cég és jogi információs szolgáltatások Csőd-, és felszámolási eljárás adatokkal naponta többször frissülő cégadatbázis CÉGTÁR
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Jogszerűtlen gazdálkodás miatti felelősségrevonás
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
FOE Regionális Tanácskozás
Felszámolási és Végrehajtási Főosztály
Az egyéni vállalkozás.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
PÁTOSZ szeminárium I. Milyen biztosítékokat fogadnak el? (különösen: anyavállalati kezesség)
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
A gazdasági társaságok megszűnése
MEGSZŰNÉSEK SZÁMVITELE
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
KATA – KIVA, EVA évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv.
2012. évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv
A évi CLXXV. Törvényt (Ectv.) érintő módosítások
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
1. Felszámolási eljárás megindítása
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Dr. Nagy viktor „Jót s jól” avagy gazdasági jogi alapismeretek
Kompetenciák 1. Joghatóság
A végelszámolással kapcsolatos feladatok
Előadás másolata:

A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Dr. Hodnik Ákos NAV Felszámolási és Végrehajtási Főosztály

A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Néhány számadat…: 2009-ben: –38 db. csődeljárás – db. fa – db. va 2010-ben: db. csődeljárás indult → 28 esetben lett csődegyezség db fa db va 2011-ben: –101 db. csődeljárás indult → 21 esetben lett csődegyezség – db. fa – db. Va !!! (70%!)

A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Tevékenységét megszüntető gazdálkodó szervezetek / újonnan alakulók: 2009-ben: megszűnt / db alakult 2010-ben: megszűnt / db alakult 2011-ben is hasonló arány... Felszámolási terület állománya: 250 revizor / ügy (2011-ben) 1,2 revizori nap / vizsgálat...

A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok •Az adóhatóságot érintő lényeges változások felszámolási, cégjogi szempontból: –Adóregisztrációs eljárás bevezetése (fantomizálódás megelőzése érdekében) –Kötelező ellenőrzés kényszerének eltörlése a felszámolás alá kerülő adózók esetében (érdemi ellenőrzések, felelősségi szabályok hatékony érvényesítése érdekében) –Kényszertörlési eljárás bevezetése (állomány tisztítás, utókezelés, felelősség érvényesítés érdekében)

Adóregisztráció = az adózó által bejelentett [16. § (3) és 17. § (3) bk.] és a saját nyilvántartásban szereplő adatok összevetése. Bejelentkezés (Art. 16. §-a) Adóregisztrációs eljárás (cégjegyzésre kötelezett) § (1) bk. b) - Adószám kiadása Adószám megtagadása Egyéb adóköt. Egyéni váll.

A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Megtagadási okok: Ha az adózó vezető tisztségviselője, képviseletre jogosult tagja, vagy kft/, zrt. 50 %-ot meghaladó, vagy minősített többségű befolyással rendelkező tagja/részvényese, a) olyan másik cégnek volt, vagy jelenleg is vez.tiszt.-je/tagja, amely: - a.sz.-kérelem benyújtásának napján 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 15 (legnagyobbak: 30) millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezik - kérelem benyújtásának napját megelőző 5 éven belül az 15 (30) millió forintot meghaladó adótartozással szűnt meg (FA, KTA!!!) - adószámát (megelőző 5 éven belül) az adószám felfüggesztését követően, vagy meghatározott egyéb okból jogerősen törölte b) ő maga rendelkezik 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 15 (30) millió forintot meghaladó adótartozással a kérelmezéskor.

A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Kimentési lehetőségek: Ha az érintett vezető tisztségviselő, tag kimentési kérelmében bizonyítja (tartozásos adózónál), hogy: a) az adótartozást az azt felhalmozó adózó azért nem tudta kiegyenlíteni, mert az általa teljesített termékértékesítés/szolgáltatás ellenértékét a vevő(i) részben/egészben nem egyenlítették ki, és b) ki nem egyenlített követelések összege az adótartozás összegét eléri, vagy meghaladja (illetőleg a felszámolás kezdő időpontjában elérte, vagy meghaladta), és c) a követelések érvényesítése, behajtása érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható.

A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok „Cégtemető-ellenes szabályok”: Nem lehet: 1.sz. társaság tagja vagy szerezhet többségi részesedést: - akinek felelősségét Cstv/Ctv. alapján a bíróság megállapítja a ki nem elégített tartozásokért és azt nem fizette meg; más társaság vez.tisztje: - akinek felelősségét Cstv/Ctv. alapján a bíróság megállapítja a ki nem elégített tartozásokért és azt nem fizette meg; - akivel szemben cégbíróság pénzbírságot szabott ki és nem fizette meg; - aki mögöttes helytállási kötelezettségének nem tett eleget (Bt, Kkt); más társaság vez.tisztje/kizárólagos v. többségi részesedésű tagja: - aki megszüntetési eljárás miatt törölt cég vt-je, kiz. vagy többségi tagja volt; Nem szerezhet többségi részesedést társaságban: - aki mögöttes helytállási kötelezettségének nem tett eleget (Bt, Kkt); (Időkorlát: végrehajtástól/törléstől számított 5 év)

A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Art. 89. § (1): megszűnik a felszámolás alá kerülő adózók kötelező ellenőrzése (de végelszámolásnál marad) - az ellenőrzésre kiválasztás speciális szempontjainak meghatározása - az adóhatóság kockázat-elemzési rendszereinek használatával azon adózói kör meghatározása, akiket le kívánunk ellenőrizni

A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Kevesebb, de célzott ellenőrzés, melynek célja: - felszámolás alá kerülő, de vagyonos cégek figyelemmel kísérése, vagyoncsökkentés megakadályozása - foglalkoztatottak jogviszonyának tisztázása - visszaigénylések (különösen EU-ítélet miatti visszaigénylésekre tekintettel) fokozott ellenőrzése - fedezetelvonó jogügyletek megtámadásának (Cstv. 40. §) alátámasztása - felelősségi perek megindításának alátámasztása - korlátozott felelősség áttörésére (Gt. 50. §) irányuló adóhatósági kötelezések alátámasztása - büntető jogi felelősségre vonás és erre alapozott adóhatósági kötelezések alátámasztása

A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Kényszer va. helyetti egyszerűbb eljárás lenne a cél... Elrendelésének esetei (cégbíróság, hivatalból): - ha törvényességi eljárásban a céget megszűntnek nyilvánítja (beszámoló elmulasztása, fantom is!) - 3 éven belül nem fejeződik be a va. - nem tér át az általános szabályokra a végelszámoló Menete => Cégközlemény a megindításról: - hogy akinek követelése van vagy - bírósági/hatósági eljárásról tud - v.mely vagyontárgyra igényt tart, jogosultja 30 napon belül jelentse be.

A csődtörvény módosításokkal kapcsolatos speciális adóhatósági változások és új feladatok Egyidejűleg felhívja a cég vt-jét, tagjait (ha elérhetőek), hogy adjanak infót cég vagyonáról, kötelezettségeiről + felszólítja hogy igazolja az Art.-ben előírt kötelezettségek teljesítését (az még kérdés, hogy milyen formában és mit) a nyilvántartásokat és innentől ketté válik az eljárás: - ha nincs elegendő vagyon => törli a céget és a vt-őt, egyedüli/többségi tagot eltilja => végzés CK - ha van elegendő vagyon (vagy vagyonkimentés történt) => f.a. elrendelése hivatalból értesítése alapján

Szigorodó felelősségi szabályok: Kényszer-törlési eljárást követően ki nem elégített tartozásokért, hitelező keresete alapján (90 napon belül), a bíróság megállapítja a korlátlan felelősségét: - a kft/rt. legalább többségi befolyással (Ptk. 685/B. §) rendelkező tagjának - kt. megindulását megelőző 3 éven belül részesedését átruházó, többségi befolyású tagnak. - azoknak, akik a cég vezetői voltak a kényszer-törlés elrendelését megelőző három év időszakában, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően ügyvezetési feladataikat nem a hitelezők érdekeinek elsődlegessége alapján látták el, és ezáltal csökkent a gazdálkodó szervezet vagyona, vagy meghiúsították a hitelezők követeléseinek kielégítését, vagy elmulasztották a környezeti terhek rendezését. (u.az, mint a Cstv. 33/A.)

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! :-)