A belek „alagútjain”.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiválasztás.
Advertisements

Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
A ló emésztésének sajátosságai
A szivacsok a csalánozók és a gyűrűsférgek törzse
Anatómia-élettan óra Ureczky Dóra.
Készítette: Nákám Róbertné
A hashártya (peritoneum).
Az emésztőszervrendszer
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Enzimek az élet esszenciái
A köztakaró és képletei Testüregek
A vitaminok és ásványi sók
A növényi sejt.
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
Kerengési rendszer.
A szájnyílástól a belekig
A vér.
A tápcsatorna felosztása; szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor
Emésztőrendszer.
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
A hasnyálmirigy.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Emésztés, felszívódás, transzport
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A kiválasztás.
A belek „alagútjain”.
A helyes táplálkozás.
A férgek törzsei.
A szájnyílástól a belekig
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Munkaélettan Munkaélettan
Az emésztőkészülék.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Enzimek.
Nano Silver.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Szénhidrátok Dolce vita……….
Mi és emésztőnedveink
Tápanyagok.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet biokémiai folyamatai
Emésztés, felszívódás, transzport
AZ EMÉSZTŐRENDSZER ÉLETTANA
Emésztőrendszer (apparatus digestorius)
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Emésztési rendellenességek
Egyed alatti szerveződési szintek
Növényi rostok Cellulóz
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Tápanyagaink.
3.4.2.Az állatvilág főbb csoportjai a szervi differenciálódás szempontjából 2.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Apparatus digestorius - Emésztőrendszer
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
A vizeletkiválasztórendszer
Az edzés és energiaforgalom
A vérkeringés. A szív - a vért tartja mozgásban - 4 üregű = 2 pitvar + 2 kamra - szívizomból áll - saját vérellátását a koszorúerek adják - a vér egyirányú.
Kiválasztó szervrendszer.
Előadás másolata:

A belek „alagútjain”

= középbél Utóbéli szakasz része Bélcsatorna Vékonybél: közelebbi szakasz, hosszabb, szűkebb = középbél Vastagbél: távolabbi, tágabb szakasz Utóbéli szakasz része

Vékonybél kezdeti szakasza a patkóbél és mirigyei (ld. Tk. 63.2 ábra)

A vékonybél (Középbéli szakasz) Kezdeti szakasza a patkóbél: Ide torkolló emésztő mirigyek: Máj: hasüreg jobb felső részén Színe barna Szervezetünk legnagyobb mirigye Váladéka az epe: Sárgászöld színű folyadék Az epehólyagban tárolódik Nagy zsírcseppeket felaprózza, szétoszlatja, így a hasnyálmirigy zsírbontó enzimjei nagyobb felületen hatnak Hasnyálmirigy: Váladéka a hasnyál: enzimjei bontják a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat Jegyzetelni!

Vékonybél távolabbi szakasza Vékonybél nyálkahártyájának emésztő nedve a bélnedv: Enzimjei befejezik a fehérjék, zsírok és a szénhidrátok emésztését Féregszerű mozgása (perisztartika) összekeveri a bélnedvet béltartalommal és továbbítja azt. Bélboholy: a vékonybél belső falának kesztyűujj szerű kitüremkedései, rajtuk mikrobolyhok Megnövelt felszívó felület Ritmikus összehúzódásai elősegítik az alapegységekre bontott tápanyagok és a kismolekulájú vitaminok felszívását. Cukrok (főleg szőlőcukor) és a fehérje alapegységek (aminosavak) a vérbe, a zsírok a nyirokba kerülnek. (ld. Mozawebes tk. 64.1. ábra és 3D ábrái) Jegyzetelni!

Vakbél Féregnyúlvány Végbél

A vastagbél (Utóbéli szakasz) Jegyzetelni! Kezdeti szakasza a vakbél : Rajta a féregnyúlvány (nyirokszerv mint a mandulák) Távolabbi szakasza a vékonybelet „keretezi” Rövidebb, de mozgása lassabb a vékonybélhez viszonyítva. hullámos nyálkahártyáján keresztül felszívódnak az ásványi anyagok és a víz. A béltartalom székletté sűrűsödik. Végső szakasza a végbél: Gyűrű alakú záróizom választja el a külvilágtól Széklet: fel nem szívódott és emészthetetlen anyagok+ a vastagbélben élő baktériumok Végbélnyíláson keresztül távozik

Anyagátalakítások a májban Bélből felszívódott anyagok nagy része a májba kerül Cukrokból glikogén (glükogén) lesz. Szükség esetén visszaalakítja glükózzá és a vérbe juttatja. Zsírokat képez, fehérjék alkotóelemeit átalakítja Méreganyagokat hatástalanítja Jegyzetelni!