Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar F ő iskola Hallgatói Önkormányzatának bemutatása Beregszász 2012 Készítette: Nagy Tibor.
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
3. Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Innovatív Magyarország
LB felkészítő: március
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról
SELYE JÁNOS KOLLÉGIUM A TUDOMÁNYOS UTÁNPÓTLÁS NEVELÉS INTÉZMÉNYE A TUDOMÁNYOS UTÁNPÓTLÁS NEVELÉS INTÉZMÉNYE A FELVIDÉKEN A FELVIDÉKEN Prof. MSc. PhD.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
A HUNAGI közösség és a CASCADOSS Dr. Remetey-Fülöpp Gábor főtitkár HUN A GI CASCADOSS REGIONÁLIS MŰHELY SZEGED, JANUÁR
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Konkoly Obszervatórium Tudományos kutató intézmények értékelése Tudományos Tanács, december 6.
BEMUTATKOZÓ. A SZAKKOLLÉGIUMRÓL A KommON 2012-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, elődszervezetei, a Mesterhallgatók Tanszéki.
Tudománykommunikáció kívül az elefántcsonttornyon – túl a tudományos újságíráson kutatási projekt záró-konferencia.
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács Academic Council of Hungarians in Slovakia Akademická Rada Maďarov na Slovensku Létrehozás éve: 2013 SZMA T Elnök Dusza.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Mobilitási stratégia Jövőkép: 2013-ra a mobilitás váljon a humánerőforrás fejlesztés elismert, bevett és könnyen hozzáférhető eszközévé Magyarországon.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
Magyar Mudi Egyesület. Rövid történetünk február 21-én alakultunk 1 elnök 2 helyettes – 3 tagú elnökség 21 alapító tag és még ban 4 taggal.
A magyarországi K+F politika
BIM törekvések Magyarországon - MABIM bemutatkozó előadás
Országos nagykereskedelmi menedzser
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat

A nyugati magyar tudóstársadalom adatbázisának kiépítése A nyugati magyarság demográfiai-szociológiai felmérése A kárpát-medencei magyar tudományos élet és képzés szakmai színvonalának emelése A hazai magyar tudományosság fejlődésének támogatása, kapcsolatainak erősítése Konstruktív kapcsolattartás a nyugati tudományos élet magyar elkötelezettségű képviselőivel Kutatói, oktatói, hallgatói csereprogramok és ösztöndíjprogramok szervezése A magyar nyelv és kultúra Kárpát-medencei és nyugati magyar szórványokban való megtartásának, oktatásának művelésének támogatása. A nyugati magyar hagyatékoknak, archívumoknak felkarolása, internetes elérhetöségének megteremtése Egy a nyugati magyarsággal kapcsolatos magyarországi egyetemi oktató tanszék és kutatóintézet létrejöttének támogatása Eredeti célkitüzések

A nyugati magyar tudóstársadalom adatbázisának kiépítése A nyugati magyarság demográfiai-szociológiai felmérése A kárpát-medencei magyar tudományos élet és képzés szakmai színvonalának emelése A hazai magyar tudományosság fejlődésének támogatása, kapcsolatainak erősítése Konstruktív kapcsolattartás a nyugati tudományos élet magyar elkötelezettségű képviselőivel Kutatói, oktatói, hallgatói csereprogramok és ösztöndíjprogramok szervezése A magyar nyelv és kultúra Kárpát-medencei és nyugati magyar szórványokban való megtartásának, oktatásának művelésének támogatása A nyugati magyar hagyatékoknak, archívumoknak felkarolása, internetes elérhetöségének megteremtése Egy a nyugati magyarsággal kapcsolatos magyarországi egyetemi oktató tanszék és kutatóintézet létrejöttének támogatása Megvalósulás

A Nyugaton élö magyar kutatók fokozottabb bekapcsolása a Magyar Tudományos Akadémia életébe és ezen keresztül a magyar tudományosság egyes mühelyeibe (NKTH IT-k, OTKA, stb.) (Hiány: Nyugati magyar kutatói kapacitások kihagyása az UMFT kereteinek meghatározásából) A magyar tudománypolitika monitorozása és stratégiai “noszogatás” A nyugati tudomány-stratégiai trendek és elvek átadása Nem tervezett de megvalósított

A nyugati magyar tudóstársadalom adatbázisának kiépítése A hazai magyar tudományosság fejlődésének támogatása, kapcsolatainak erősítése Konstruktív kapcsolattartás a nyugati tudományos élet magyar elkötelezettségű képviselőivel A Nyugaton élö magyar kutatók fokozottabb bekapcsolása a Magyar Tudományos Akadémia életébe és ezen keresztül a magyar tudományosság egyes mühelyeibe (NKTH IT-k, stb.) A magyar tudománypolitika monitorozása és stratégiai “noszogatás” A nyugati tudomány-stratégiai trendek és elvek átadása A jövöben javasolt ”realista” célkitüzések

A külsö tagok és köztestületi tagok helyzete és szerepe az MTA-ban, a magyar és a nemzetközi tudományos életben Az MTA történelmi szellemisége az alapítás óta Az aktuális helyzet és a XXI. század kihívásai Az MTA Alapszabálya és az új törvény Tagválasztás - tisztségviselöválasztás MTA vezetés Osztálymunka, bizottsági munka Minösítések, értékelések, átvilágítások – NYILVÁNOSSÁG! Trend analízis, SWOT Quality assurance (QA) Aktuális javaslatok Általános elvek Területek

A külsö tagok és köztestületi tagok helyzete és szerepe az MTA-ban, a magyar tudományban és a világ tudományos életében A tudományban csak a tényleges teljesítmény számít! Aktuális javaslatok I. Általános elvek Utolsó 10 év: Buzsáki György: 36/87 = 41 % Gulyás Balázs: 44/69 = 64 % Somogyi Péter: 23/47 = 49 % A Nyugaton élö magyar kutatók jelentös része hazai kollégákkal (PhD student, post-doc, hazai munkacsoport) dolgozik és publikál!

Az MTA történelmi szellemisége az alapítás óta Stein Aurél Az aktuális helyzet és a XXI. század kihívásai A ”brain drain” mint realitás EU, Schengen – European Research Area Internet – virtuális kutatóközpont (például ETI) Nemzetközi együttmüködések Belsö-külsö tagok (353 ”belsö” – 178 ”külsö” : 66.5 – 33.5) Részvételük a legutolsó tagválasztásban: 33/178= 19 % Az MTA Alapszabálya 12.§(2), 13.§(2) – tanácskozási jog Új akadémiai törvény Részvétel a koncepció kimunkálásában Aktuális javaslatok I. Általános elvek

Tagválasztás Tisztségviselöválasztás MTA vezetés Tudománypolitika és -stratégia Osztálymunka, bizottsági munka Minösítések, értékelése, átvilágítások Trend analízis, SWOT, Quality assurance (QA) Nyilvánosság!! Aktuális javaslatok II. Új müködési területek május: Közgyülés; 19%! Magyar Tudomány március Magyar Tudomány március; Új Alapszabály és Ügyrend

Javaslat a vezetőség tagjainak ”portfoliójára” • Kiemelkedő, nemzetközileg is jól mérhető és hivatkozható tudományos teljesítmény •Iskolateremtő kutatási-oktatási aktivitás; felsőoktatási és posztgraduális képzési tapasztalat • Ismeretterjesztés a legmagasabb szakmai szinten, akár a legszélesebb társadalmi nyilvánosság előtt is • Szervezési tapasztalat: hazai és nemzetközi grantok vezetése, koordinálása • Bizonyított vezetői tapasztalat; illetve tapasztalat a vagyongazdálkodás terén • Több idegen nyelv aktív, tárgyalási és előadási szintű ismerete • Külföldi oktatási-kutatási-szervezési tapasztalat; ha lehet, több országban • Kiemelkedő kommunikációs készség, több nyelven • Konszenzusos személyiségalkat • Tudománypolitikai és költségvetés-tervezési gyakorlat Teljes transzparencia a folyamatban Magyar Tudomány, március

Javaslat a külsö tagok és köztestületi tag részvételére a vezetésben ”Javasoljuk, hogy a évi tisztújítást követöen az MTA vezetöi kollégiumában illetve elnökségében mind a Kárpát Medencében élö, mind ”nyugati” külsö tagok képviselve legyenek egy-egy teljes jogú, azaz szavazati joggal rendelkezö képviselövel, akiket a külsö tagok – a fentemlített két elnöki bizottság elökészítö munkája segítségével - maguk közül választanak meg.” január 30. Magyar Tudomány, március MTA vezetöségi ülés, március; MTA kodifikációs bizottság ülései