Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013 „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Humánerőforrás fejlesztés az Ú j Sz échenyi T ervben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány évi számok Támogatási programok és fejlesztések.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
A szociális és humán szolgáltatások fejlesztési lehetőségei a TÁMOP és a TIOP programokban Somberek , 2007.június 12.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Projektindító nap TÁMOP /1-2, TÁMOP /1
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
FogLak projekt2 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Lorem ipsum.
A Projekt bemutatása A foglalkoztatási helyzet javítása különböző érdekképviseletek együttműködésével, célja a foglalkoztatás szempontjából hátrányos.
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtésével Indikátorok: Növekedjen a versenyszférában a foglalkoztatottak száma fővel Növekedjen a versenyszférában megtermelt jövedelem 10%-kal

Horizontális politikák Fenntarthatóság A környezeti, gazdasági, társadalmi folyamatok fenntarthatósága Kohézió A területi, társadalmi kohézió fenntartása

PrioritásokOperatív programok 1. GazdaságfejlesztésGazdaságfejlesztés OP 2. KözlekedésfejlesztésKözlekedés OP 3. Társadalmi megújulásTársadalmi megújulás OP Társadalmi infrastruktúra OP 4.Környezeti és energetikai fejlesztés Környezeti és energia OP 5. Területfejlesztés7 db regionális OP (Nyugat-dunántúli OP stb.) 6. ÁllamreformÁllamreform OP ÚMFT koordináció és kommunikáció Végrehajtás OP

Források EU 22,4 milliárd EUR Költségvetés 3,9 milliárd EUR (+15%) Összességében milliárd Ft

Társadalmi Megújulás Operatív Program 5. prioritás Az egészségmegőrzés és a társadalmi befogadás, részvétel erősítése Cél: A kirekesztettség, a szegénység csökkentése, továbbörökítésének megakadályozása Indikátorok A munkaerő-piaci aktivitás növelését A foglalkoztathatóság visszanyerését célzó szolgáltatások által elértek arányának növelése az adott település népességén belül 30%-kal

5.3 Intézkedés A halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok szociális ellátórendszerhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása munkaerő-piaci integrációjuk előmozdítása érdekében. Az intézkedés hajléktalan embereket érintő konstrukciói Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő- piaci integrációját szakmai és módszertani megalapozása Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő- piaci integrációját segítő programok támogatása Forrás 4,905 milliárd Ft

konstrukció: Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő programok támogatása Cél A lakhatás és a foglalkoztatás személyre szabott megoldásaival az integráció növelése Indikátorok A programban részt vevő hajléktalanok száma: 3000 fő A program zárását követően foglalkoztatottak száma: 900 fő Forrás 4,2 milliárd Ft nyílt pályázati eljárás vissza nem térítendő támogatás 100%-os támogatás

Támogatható tevékenységek I 1. A foglalkoztathatóság javítása kapcsán: –a projektrésztvevők kiválasztása, motiválása –személyes segítség, tanácsadás, mentorálás, –egyéni fejlesztés, –képességfejlesztő csoportok, –egészségi állapot javítása, –képzés (szakképzés és alapkészségek fejlesztése), –felkészítés a munkavállalásra, –foglalkoztatási lehetőségek felkutatása, –munkában maradás segítése, –járulékterhek támogatása a munkaadók részére, –alternatív foglalkoztatási formák, kockázatviselés támogatása a munkaadók részére.

Támogatható tevékenységek II 2. A foglalkoztatás eléréséhez és megtartásához az önálló lakhatás támogatása kapcsán: –lakásbérleti, albérleti díj, –munkásszálló díja, –lakásbérlet, albérlet egy összegű tartós lekötése, kaució, –számlákkal igazolt közüzemi költség, közös költség, –a támogatott szervezet által bérelt lakásbérlemény, vagy munkásszálló férőhely bérlésének és működtetésének költségei. 3. A foglalkoztatás és lakhatás elérését és megtartását segítő szociális munka költségei 4. Menedzsment költségek (12%)

Támogatás előzetes tervezése 1 hajléktalan emberre Foglalkoztathatóvá tétel, foglalkoztatás támogatása: hónapon keresztül Ft/fő hónapon keresztül Ft/fő Lakhatás támogatása: hónapon keresztül Ft/fő Szociális munka költségei hónapon keresztül Ft/fő

konstrukció: Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának szakmai és módszertani megalapozása Kiemelt projekt Cél Az konstrukció pályázati programjai létrejöttének és megvalósításának segítése A HKA és ÖKA konzorciuma valósítja meg regionális felosztásban a hajléktalan-ellátás módszertanai intézményeire építve Indikátorok 50 pályázó szervezet felkészítése A nyertes projektek megvalósítására felkészített 70 szociális munkás 182 db regionális műhely Forrás 690 millió Ft

Támogatható költségek I Részvétel a pályázati program kidolgozásában és a projekt kiválasztásában A végrehajtás módszertanának kidolgozása –szociális munkások felkészítésének tematikája –ellátottak kiválasztása –ellátotti támogató csoport –motiválás –kapcsolat a munkaügyi kirendeltséggel –kapcsolat munkaadókkal –dokumentáció Szociális munkások képzése és után képzése –foglalkoztatáspolitikai ismeretek –a foglalkoztatás megszervezését és megtartását segítő szociális munka –a lakhatás megszerzését és megtartását segítő szociális munka

Támogatható költségek II Tanácsadás –mentorálás –konzorciumok alakításának segítése a kisellátók számára Szakmai segítségnyújtás a pályázatok szakmai tartalma kidolgozásához A program végrehajtásának segítése –regionális foglalkoztatási műhelyek –folyamatkísérés kedvezményezettenként –a program nyilvánossá tétele a munkaadók között, régiónként –munkaadói igények felmérése régiónként –állásbörze szervezése a régiók nagyvárosaiban a munkaügyi kirendeltségekkel együttműködve –esetmegbeszélő csoport (régiónként) –a résztvevő hajléktalanok elégedettségének mérése –munkaadói elégedettség mérése –a lemorzsolódások elemzése Menedzsment költségek, előkészítés költségei

ÚMFT TÁMOP TIOP 5. prioritás Az egészségmegőrzés és a társadalmi befogadás, részvétel erősítése 5.3 intézkedés A halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok szociális ellátórendszerhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása munkaerő-piaci integrációjuk előmozdítása érdekében konstrukció konstrukció Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjá- nak szakmai és módszertani megalapozása Pályázati projektek Kiemelt projekt Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő programok támogatása