Csokoládé története Istenek eledele.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nikotin Függőség!!.
Advertisements

Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
„…Kotyog a patak, hallgatom,
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme
E85 Szűcs Dániel 11.A.
M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ április 7.
Készítette: Birghoffer Péter
A csokoládé története.
Scharffen Berger Csokoládégyár
a kezdetektől az újkor hajnaláig
Amikor Isten a nőt teremtette, késő estig dolgozott a hatodik napon
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Az arany Az arany a termeszetben elemi allapotban elofordulo, a tortenelem kezdetei ota ismert, jellegzetesen sarga nemesfem, a periodusos rendszer 79.
Élelmiszeripari zsírok Tojások és tojástermékek
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
A PECSÉTVIASZ GOMBA GANODERMA LUCIDUM.
Készítette : Cseresznyés Géza
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
Negyedik előadás Március 11
Költségtani gyakorló feladatok
Édesipari és zsiradékipari technológiák II.
Élelmiszertechnológia alapjai II. 4.félév
Az anyag tulajdonságai és változásai
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
A Kakaó.
A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Reformtáplálkozás.
Történeti áttekintése Lebomló anyagok Környezetszennyező anyagok Hova kerül mindez?
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
Étkezési zsiradékok.
Malomipari termékek.
Készítette:Kottlár Dóra
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
a kihalt állatok listáján
Ipari forradalom Angliában és a kontinensen
É - Édességfogyasztási és étrend T - Trendek
New York Kávéház, Budapest, november 18.
Albert Schweizer A nagy titok
Advent By: Móra Dávid.
Szeretném ezt visszakapni! Működik!. A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának,
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
1. Kísérletek kén-hidrogénnel
Merkúr.
4 Négyzet probléma Készen vagy? B A
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Kísérleti eredmények Kisérleti szőlészet de Saint Sardos Agrárkamara Tarn et Garonne.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Energia megmaradás Kalacsi Péter.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Helyettesítő termékek a tej esetében
Haszonnövények.
Készítette: Terék Máté.  Alexander Sztyepanovics Popov ( ) orosz tudós május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja.
A statisztika eredete és története
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
KÉZ- ÉS LÁBÁPOLÁS, MŰKÖRÖMÉPÍTÉSI LECKÉK
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
„Istenek eledele” A csokoládé.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Sörgyártás kiselőadás
A Napkirály udvarában.
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt.
Előadás másolata:

Csokoládé története Istenek eledele

Kakaó A kakaó növény története az i. sz. 600 körüli időkig, Yucatan dzsungelébe és a Maya birodalomba vezethető vissza. A kakaóbab már ebben az időben is értékes cikknek számított, fizetőeszközként és szertartások kellékeként használták. A szemeket megpörkölve és ledarálva a port folyadékkal vegyítették, és az így kapott habos, ám elég keserű szubsztanciát ünnepélyesen meg is itták. Az italt chocolatl-nak nevezték.

A csokoládét az európaiak számára Kolumbusz Kristóf fedezte fel az Újvilágban  a 15. század végén.  Azonban hódító spanyolok egyenesen ihatatlannak találták. A cukor hozzáadásának köszönhetően finom ital lett belőle, amit az orvosok még gyógyszerként is felírtak betegeiknek. ( Kár, hogy az orvosok ezt a szokásukat nem tartották meg napjainkig.) A kakaó titka Európában csak a 17. században terjedt el. 1615-ben Ausztriai Anna, III. Fülöp spanyol király lánya feleségül ment XIII. Lajos francia királyhoz. Franciaország új királynőjével együtt új italt is kapott.

A 18. században fogyasztott ital és a ma ismert csokoládé íze között még mindig nagy a különbség: az akkori chocolatl ital zsíros és habos, ráadásul igen nehezen emészthető volt. Az ital ízletességével kapcsolatos problémát a holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaó sajtológépe javította meg: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a zsíranyag egy részét.

A 19. század a kakaó-feldolgozás és csokoládégyártás igazi forradalmát hozta. A század elején a kakaó-feldolgozás csak kis mennyiségeket érintő iparág volt. Szilárd csokoládétömböket készítettek, melyeket azonban főleg a csokoládé ital előállításához használtak fel. A század végére azonban a technika és a feldolgozási módszerek fejlődésének köszönhetően a mai csokoládétól alig különböző étcsokoládé is megszületett. Az első angliai kakaó feldolgozó üzem 1728-ban létesült Bristolban, egy bizonyos Walter Churchman vezetésével.

Joseph Fry megvásárolta Walter Churchman üzemét a kakaógyártás szabadalmi jogával együtt. 1847-ben azonban Joseph Storrs Fry van Houten sajtolókészülékének segítségével kikísérletezni kezdett a kakaóvaj, a kakaómassza és a cukor vegyítésével. Munkáját siker koronázta: egy eddig még soha nem ízlelt finom csokoládét sikerült létrehoznia. Joseph Storrs Fry elkészítette a világ első valódi étcsokoládéját.

Azonban egy svájci csokoládégyáros is fontos szerepet játszott a modern csokoládégyártás kialakulásában. Rodolphe Lindt a berni székesegyház közelében működtette csokoládégyárát. Lindt a termék minőségének javítása érdekében állandóan kísérletezett: új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. Lindt felfedezte a mai élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást. Talán túlzás nélkül nevezhetjük Lindt-et a modern csokoládé atyjának.

Ha ujjaid közé fogsz egy finom csokoládét, biztosan nem az jár a fejedben, hogyan is készül a csoki. Pedig a csoki hosszú utat tesz meg, míg te a kezeid közé kaphatod. A csokoládé alapanyaga a kakaóbab, ami egy trópusi fafajta termése. A szüret után a kakaószemeket megszárítják és a gyárakba szállítják. A gyárakban pörkölik majd megőrlik, hogy kakaóport kapjanak belőle. Kipréselik, így nyerik a kakaóvajat.

A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül A csokoládé a kakaópor, kakaóvaj, cukor és tejpor keverésével készül.  Ha a csoki legalább 70% kakaót tartalmaz, akkor kapjuk a fekete csokit. A tejcsokihoz több tejre van szükség és ha a csokit csak a kakaóvajból készítik, fehér csoki lesz belőle. Utána jöhet az ízesítés, töltelék, csomagolás.

A kakaóbab feldolgozása A kakaóbab felültéről eltávolítják a gyümölcshúst, fermentálással az aromákat hozzák felszínre. A kakaóbab feldolgozása A kakaóbab pörkölésével az íz és a szín kialakítása történik, majd az aprítás következik. A művelet végén kapják a kakaó tésztát. Sajtolással a kakaó-pogácsát, kakaóvajat kapják. A pogácsa őrlésével kapják a kakaóport.

A csokoládé gyártása A nyers-anyagokat egy-neműsítik Tovább finomítják a hengerszéken Kakaóvajat adnak hozzá, és gyúrják Hő kezelik Formázzák, csomagolják

Csokoládék választéka Étcsokoládék Tej-csokoládék Dúsított csokoládé

Mártással készített csokoládék Töltött csokoládé Üreges csokoládék

Konyakos meggy Bonbonok, desszertek

Köszönöm a figyelmedet! Következik a kóstolás!