Különbözünk, de miért? Kelemen Krisztina Felkészítő tanár: József Éva

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
Advertisements

A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18 Dr. Barna Judit A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18. Dr. Barna Judit.
BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Ivády Rozália – BME-KTT Takács Boglárka – ELTE-PPK
Mutációk.
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Az önző gén Richard Dawkins.
„Férfinak és nőnek teremtette”
A sérült agy működésének vizsgálata
Női agy, férfi agy Doreen Kimura.
Kétnyelvűség és kognitív fejlődés 1. Kétnyelvűség és intelligencia.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
Gyermekkori depresszió
A III. Béla Gimnázium és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Belső női nemi szervek.
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
AVL fák.
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
Túl magas e Magyarországon a munkanélküliség?(nemek alapján) Készítette:Both Csaba.
A kromoszómák működése, jellemzői:
Készítette:Kottlár Dóra
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Ivari kromoszómás jellegek és humángenetika
Magasabbrendű idegtevékenység
A kontextus hatása a kollokációk megértésére Csiszár Orsolya ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola.
Életkor TESZT.
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Az emberi magatartást kialakító tényezők
Domináns episztázis – lovak
A mennyiségi jellegeket génkölcsönhatások okozzák
HOMOSZEXUÁLIS ÉS HETEROSZEXUÁLIS FÉRFIAK PÁRVÁLASZTÁSA
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
A PCOSZ evolúciós nézőpontból
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
EXCEL Excel.
Adatbázis-kezelés.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
H U M O R a bíróságon (Bokrétás András).
Statisztikai alapfogalmak
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Dr. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Kutatóintézet
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Szent László Gimnázium
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Kézilabda.
Egy iskola, ahol az ADHD-s gyerekek érettségiznek
Tanórai szokásaim 5/14.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Nemi kromoszómák és nemhez kötött öröklődés
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Korreláció, regresszió
Lineáris regressziós modellek
Magasabb rendű idegtevékenység
Humángenetika Makó Katalin.
Ivari kromoszómákhoz kapcsolt öröklődés
A nem meghatározása.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Kompetenciamérés eredményei évfolyam 2013
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

Különbözünk, de miért? Kelemen Krisztina Felkészítő tanár: József Éva Szerzők:Germán-Salló Zsófia Kelemen Krisztina Felkészítő tanár: József Éva Iskola: Bolyai Farkas Elméleti Líceum

A nemek kialakulásának genetikai vonatkozásai Az ember nemét meghatározó rendszer kromoszómális típusú Két nemet meghatározó kromoszóma az X és Y, ezt XY kromoszómális meghatározó rendszernek is nevezzük Nőknél XX ( homogamétás nem) Férfiaknál XY ( heterogamétás nem) Az X és Y kromoszómák citológiailag jól megkülönböztethetők. Az Y kromoszóma jóval kisebb az X-nél.

Az X és az Y kromoszóma Mindkét kromoszóma két részre, homológ és nem-homológ szakaszra bontható. A nem-homológ szakaszok olyan géneket hordoznak, amelyeknek nincs megfelelője a másik nemi kromoszómán. A hímekben ezek a gének hemizigóta (pár nélküli) állapotban vannak.

Az X és Y kromoszóma hatása az emberi öröklődésre Az X kromoszóma nélkülözhetetlen géneket hordoz mindkét nem számára. Az X kromoszóma hordoz olyan géneket, amikből kettőnél több káros hatású mindkét nemben. Mindkét nemi kromoszóma fontos termékenységi géneket hordoz.

Az X és Y kromoszóma hatása az emberi öröklődésre Egyetlen Y kromoszóma elegendő a férfiasság kialakulásához, még akkor is, ha több X kromoszómával együtt fordul elő. A férfi nemi jellegeket meghatározó géneket az Y kromoszóma hordozza. Az Y kromoszóma hiánya nő jelleget eredményez.

A gének hatása az emberi nem öröklődésére „A molekuláris biológia nemet meghatározó ágának egy új korszakába lépünk be, amit a géneknek egy finomabb adagolása jellemez, ezek nem egyszerű lineáris úton követik egymást, aminek köszönhetően magával ragadó, de egyben bonyolult is őket tanulmányozni.” Eric Vilain

Klasszikus elmélet, az SRY gén hatása Az emlősöknél, az embereket is beleértve, az SRY gén felelős a gonádok kialakulásáért a herében Az embrionális fejlődés 6. hetében kapcsol be Hatására a gonád kezdeményekből here fejlődik

A SOX 9 gén hatása Ennek ellenére vannak olyan esetek, amikor a herék az SRY gén nélkül is ki tudnak alakulni. Ezekben az esetekben az SOX 9 gén átveszi a helyét az SRY génnek. A SOX 9 gén a 17. kromoszómán helyezkedik el.

A női nemi fejlődés aktív útja Az X kromoszómán található DAX gén, meggátolja a herék kialakulását, hacsak az SRY gén nem gátolta ezt korábban. Túl sok DAX-et tartalmazva, egy XY kromoszómával rendelkező személy nőnek születik. Vilain es társai felfedezték, hogy egy másik gén, a WNT4 hasonló módon jár el abban, hogy nőnem alakuljon.

Az emberi agy neme Az ember bal agyféltekéje nagyobb a jobbnál Bal agyfélteke: beszéd, nyelvek megértését és használatát szolgáló központok, fogalmi gondolkodás, döntéshozatal Jobb agyfélteke: vizuális információ,alakfelismerés, arcfelismerés, metakommunikáció Az asszimmetria kihangsúlyozottabb a férfiaknál

Az emberi agy neme Straight Gyrus (S.G.), egy vékony csíkja az agykéregnek, mely a frontális lebeny alsó területének középvonalán fut. 10%-al nagyobb nőknél, mint a férfiaknál azok az egyének (úgy nők, mint férfiak), akik magasabb pontszámot érnek el a tudatos kapcsolatteremtésben, nagyobb S.G.-vel rendelkeznek.

Serdülőkori hatások az emberi agyra A serdülőkor hormonális változásainak köszönhetően (LH, FSH fokozott termelése) kiteljesedik a szexuális dimorfizmus az agy szintjén Egyes agyi központok differenciált módon fejlődnek pl: lányoknál a hippocampus, fiúknál amygdala és stria terminalis. A serdülőkori agy és a nemi szteroidok közötti kölcsönhatás befolyásolja a viselkedést.

Dolgozatunk célja Anyag és módszer A lányok és fiúk nőies illetve férfias gondolkodásának tanulmányozása A Bolyai Farkas Elméleti Líceum 400 középiskolás diákját teszteltük, Anne Moir & David Jessel által kidolgozott kérdőív alapján. Az eredményt felbontottuk: évfolyamok, nemek és szakok szerint. Minden csoport esetén átlagot és standard deviációt (szórást) számoltunk.

Agy teszt 1. Nyávogást hall valahonnan. Anélkül, hogy körülnézne, mennyire tudja megállapítani, hogy cica? a. Kis gondolkodás után meg tudja állapítani. b. Azonnal megállapítja c. Nem biztos, hogy meg tudná-e állapítani. 2. Mennyire tud visszaemlékezni a nem sokkal azelőtt hallott dallamra? a. Könnyen, és egy részét hibátlanul el is tudja énekelni. b. Csak akkor tud visszaemlékezni a dallamra, ha egyszerű és ritmikus. c. Nehezen tud visszaemlékezni rá. 3. Felhívja valaki, akivel csak néhányszor találkozott. Felismeri a telefonáló hangját, mielőtt az bemutatkozna? a. Szinte mindig. b. Az eseteknek legalább a felében. c. Az eseteknek kevesebb, mint felében. 4. Házaspárokból álló társaságban van. A jelenlevők közül kettő titkos viszonyt folytat. Megneszelné-e a dolgot? a. Majdnem mindig. b. Csak az esetek felében c. Ritkán. 5. Népes társaságban bemutatják 5 ismeretlen személynek. Ha másnap hallja a nevüket, föl tudja idézni az arcukat? a. A legtöbbjükét igen. b. Csak némelyikükét. c. Legfeljebb egyet közülük. 6. Kisiskolás korában jó helyesíró és jó fogalmazó volt-e? a. Mindkettőben jó volt. b. A kettő küzül az egyikben jó volt. c. Egyikben sem volt jó. 7. Észrevett egy parkolóhelyet, de csak hátramenetben lehet beállni és a hely meglehetősen szűk. a. Inkább másik parkolóhelyet keres. b. Óvatosan betolat. c. Gond nélkül be tud tolatni. 8. Harmadik napja van egy ismeretlen városkában és valaki megkérdezi, merre van észak. a. Nem valószínű, hogy meg tudja mondani. b. Nem tudja rávágni, de egy percet gondolkodik, kikövetkezteti. c. Kapásból meg tudja mondani. 9. Fogorvosi váróban van 5-6 saját neméhez tartozó személlyel. Anélkül, hogy kényelmetlenül érezné magát, mennyire közel ül le a többiekhez? a. 15 cm-nél közelebb. b. 15-60 cm távolságra. c. 60 cm-nél távolabb. 10. Meglátogatja újdonsült szomszédját, beszélgetni kezdenek. Valahol csöpög egy csap, egyébként a szoba csendes. a. Azonnal felfigyel a csöpögő hangra, de igyekszik nem tudomásul venni. b. Ha felfigyel rá, valószínűleg szóvá teszi. c. Egyáltalán nem zavarja a csöpögés.

Agy teszt pontszámának értelmezése A férfiak átlagban 0-tól 60 pontot érnek el. A nők 50-től 100 pontot érnek el. 50-60 pont között a két nem közötti átfedés jellemző. A 0 alatti illetve 100 pont feletti szélsőséges értékek a túlzott férfiasságra illetve a túlzott nőiességre utalnak.

Felméréseink eredményei

Felméréseink eredményei T próba   lányok fiúk A és B 0.269085 0.075611

Felméréseink eredményei T próba   lányok fiúk E és H 0.07472 0.014505

Felméréseink eredményei

Felméréseink eredményei

Felméréseink eredményei

Következtetések A nemek kialakulását a gének finom adagolása jellemzi Az idegrendszer fejlődése a nemi és magatartásbeli különbségeket egyaránt tükrözi A serdülőkori hormonok és viselkedés összefüggéseinek tanulmányozása rávilágít az agy szteroid dependens változásaira Megfigyeléseink szerint a gondolkodást külső, szociális tényezők is befolyásolják, mint az iskolai rendszer, az osztály típusa, a nemek aránya az osztályban és az évfolyam.

Köszönjük megtisztelő figyelmüket! Másképp vagyunk egyformák...