Házi tartósítási eljárások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
Szerző: Mgr. Gabriela Mačáková Fordította: Mgr. Balogh Szilveszter.
Az etilén gáz szerepe a zöldségek és gyümölcsök érésében
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és
Mikroelemek LSA komplexel A növény tápanyag felvételének javítása
Helyes táplálkozás.
Önellátás megteremtése Szemere községben
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Biológiai talajvizsgálati módszerek
H2O dihidrogén-oxid Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
Készítette: Zsók Győző 10.C
Az ókori sumér étkezési szokások
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
Reformtáplálkozás.
Konzervipari töltőberendezések (Élelm. Gépek I. segédanyag)
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
Halmazállapot-változások
Húspótlók, főzelékfeltétek
A hőmérséklet mérése.
A vöröshagyma és a fokhagyma
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Artisztika avagy zöldség és gyümölcs faragás
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Gondolkozzunk és számoljunk!
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
MIT TUDOTT AZ ÖKONET AGRO?. Az Ökonet Agrót 2011-ben már a palántázás után kezdtem használni a kertemben, így ez évben a talaj előkészítést csak saját.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
Állandóság és változás környezetünkben
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
Étkezési szokások az ókori Rómában
A slambuc receptje.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Vendéglátóknak Ft-os Parti Ft-os Parti Szilikon Tepsi
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola)
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
Tápanyagaink.
Portéka Manufaktúra - Görcsöny Mecsek Portéka gyümölcslevek HADOBÁS BÉLA.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Gemüsen
Mi készül? gulyásleves.
21. FÖLDMŰVELÉS.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Előadás másolata:

Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Cél Téli élelmiszer biztosítása egészséges, kis energiaigényű, változatos Téli élelmiszer biztosítása

Amit szeretnénk kiváltani: a fagyasztásos eljárások túl nagy energiafelhasználással járnak 25 kWh/hó, ami 1175 Ft/hó vegyszeres tartósítási eljárások Egészségügyi kockázatuk jelentős

Melyek ezek a módszerek? Vegyszermentes tartósítás? Van ilyen? Igen! Megbízható, egészséges és egyben környezetbarát….. Melyek ezek a módszerek?

Aszalás, szárítás Gyümölcsök: alma, körte, szőlő, barack, szilva, cseresznye, meggy stb. Zöldségek: zeller, gomba, sárgarépa, petrezselyem, spenót, sóska, babok, zöldborsó stb. Fűszernövények és gyógynövények Száraz, meleg, szellős, esőtől védett hely 2-4 nap, alacsony hőmérsékleten, de gyorsan legyen az aszalvány puha, rugalmas, de ne törékeny, és sehol sem nyers tárolás zacskóban, dobozban, száraz, portól, napfénytől, molytól védett helyen

Napkollektoros aszaló

Sózás Jó nedvszívó képesség, kiváló tartósítószer Zöldségek, zöldségkészítmények tartósítására 16-20 %-nyi só adagolás szükséges Zöldségek aprítandóak (felkarikázva, kockázva stb.) Tisztítás – aprítás – sózás – pihentetés – üvegekbe töltés

Ételízesítő házilag 40 dkg sárgarépa 20 dkg fehérrépa 20 dkg karfiol 30 dkg kaliforniai paprika 30 dkg zeller 30 dkg paradicsom 1 nagy csokor petrezselyem 1 nagy csokor zellerzöld 30 dkg só

Savanyítás – tejsavas erjedés Káposzta, sárgarépa, retek, vöröshagyma, karfiol, cékla, babok, uborka, cukkini, tök, karalábé, zeller, paprika, paradicsom A kiindulásinál egészségesebb élelmiszerhez jutunk Aprítás (gyalulás) – edénybe rétegezés – sózás – rétegezés – sózás….(taposás) – sós vízzel való felöntés 7-14 nap szobahőmérsékleten (amíg bugyborékol) További 4-8 hétig pincében tárolás, majd fogyasztható

Ecetes tartósítás Egészben: kis uborkát, babot, bébikukoricát, kis hagymák, gombát Szeletelve, darabolva: nagyobb uborka, paprika, cukkini; Rózsára bontva a karfiol és brokkoli. Maggal együtt: cseresznye, meggy és szilva Keményebb húsú zöldségek: ecetes lében főzés – leszűrjük – üvegekbe töltjük – ecetes lé újra forralása –üvegekbe töltés – 2 nap múlva újra forraljuk a felöntőlét és lezárjuk az üveget. Puhább húsú zöldségek, gyümölcsök: nyersen üvegekbe – ecetes lé forralása – lé üvegekbe töltése – 2 nap múlva újra forraljuk a felöntőlét és lezárjuk az üveget Felöntőlé: 5%-os ecet, cukor, fűszerek

Befőzés Gyümölcsök befőzése kompótnak A megmosott, ép gyümölcsöket az üvegbe rétegezzük, majd a meleg cukoroldattal leöntjük. Cukoroldat: 3 kg gyümölcshöz kell 1 liter cukoroldat édes gyümölcsöknél 10-30 dkg cukor / liter savanykás gyümölcsöknél 40-60 dkg / liter Dunsztolás 30 percig 90 fokon befőzőfazékban.

Zöldségfélék befőzése Előfőzést igényel: gyökérzöldségek, kukorica, tök, vastagabb bab, karfiol, mangold nyél (még ropogósak maradjanak a zöldségek) Nem igényel előfőzést: zöldbab, zöldborsó, uborka, cukkini, paradicsom, hagyma A zöldségeket üvegekbe rétegezzük – leöntjük forró sós vízzel. Zöldbabhoz só sem kell. Sóoldat: 10 g só / liter Dunsztolás 20-120 percig 100 fokon befőzőfazékban.

Lekvárok készítése Gyümölcs és cukor 1:1 arányú keveréke Főzés 1 kg gyümölcs esetén 30 percig Kocsonyásodási próba Üvegekbe töltés

Cukor nélkül… Az üvegek, gyümölcsök fokozott tisztítása fontos Üvegek mosása és fertőtlenítése áztatás (24-48 órán keresztül) Mosogatás forró lúgos vízben Öblítés tiszta folyó vízzel 3X Fertőtlenítés forralással Termés előkészítése szedés válogatás áztatás mosás alaposan hámozás, magozás, darabolás

Gyümölcslé és dzsem gyors eljárással Cukor nélkül… Gyümölcslé és dzsem gyors eljárással Az üvegeket, gyümölcsöket a leírt módon előkészítjük… A gyümölcsöt 30 percig főzzük állandó keverés mellett Tésztaszűrőt beletesszük a fazékba, és benne gyűjtjük a gyümölcslevet A gyümölcslevet a meleg vízbe állított üvegekbe merjük Lezárjuk azonnal az üveget, és papírba csomagolva 48 órán keresztül dunsztoljuk Hasonlóan járunk el a fazékban maradt gyümölcsdarabokkal: üvegekbe töltjük, lezárjuk és papírba csomagolva 48 órán át dunsztoljuk.

Cukor nélkül… …almabefőtt Az üvegeket, gyümölcsöket a leírt módon előkészítjük… Az almagerezdeket üvegekbe tesszük A töltött üvegeket egy meleg vízzel félig töltött tepsibe tesszük Felforralt vízzel felöntjük az üvegeket, hogy a gyümölcsöt ellepje, de 2 cm legyen a tetőig Nagy fazékba helyezzük a töltött üvegeket, melyet az üvegek 2/3-áig vízzel töltünk Az üvegekben lévő gyümölcslé 85 fokig melegedjen, és 10 percig tartjuk itt. Légmentesen lezárjuk az üvegeket, és további 30 percig tartjuk a 85 fokon. Kiszedjük az üvegeket a fazékból, hagyjuk kihűlni.

E- mail: csalan@csalan.hu facebook.hu/csalanegyesulet Köszönöm a figyelmet! Elérhetőségeink: Veszprém, Rákóczi. u. 3. I/2. Tel.: 88/578-390, 06/30/468 49 94 E- mail: csalan@csalan.hu www.csalan.hu facebook.hu/csalanegyesulet