Utólagos Falszigetelés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabó Nikolett 11.a
Advertisements

Széchényi Ferenc Gimnázium
5. A CSAPADÉKSZIGETELÉS ANYAGAI ÉS BEÉPÍTÉSE
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
Szerkezettan I. épületszerkezettan
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
Bontási munkák előírásai
SZERKEZETTAN I. Alapozás
Készítette: Fülöp Roland
Projektciklus- menedzsment (PCM)
HIDAK, ÉPÜLETEK ERŐSÍTÉSE
Épületek vízszigetelései
Horváthné Pintér Judit
TALAJNEDVESSÉG ELLENI SZIGETELÉS ESETÉN ÁLTALÁNOS RÉTEGRENDEK
Organizációs tervek.
SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM
Műanyag hulladékok hasznosítása – speciális termékek előállítása
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
SZERKEZETTAN I. Magastetők
EGYÉB FASZERKEZETEK Egyéb faszerkezetek: Provizóriumok
Füles-falszárító patronok a vizes falak ellen
Lenyomatvételi eljárások teljes lemezes fogpótlás készítésekor
A Kálvin téri református templom felújítása
VER Villamos Berendezések
Térhálós-falszövetes megerősítés a magyarországi műemlék-felújítási gyakorlatban Kovács Csaba okleveles építőmérnök tartószerkezeti vezető tervező statikus.
PVC ajtó beépítés.
Az MSZ EN villámvédelmi szabványsorozat 2
8. Energiamegtakarítás a hőveszteségek csökkentésével
Szélességi bejárás , 0.
Készítette: Mikes Balázs
Margarin Gyártás . Sára Renáta 10/C.
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
A mélyépítési munkák előkészítése
Talajjavítás injektálással, mélykeveréssel
A kompozitok szerkezet-képzése (a teríték kialakítása) Mi történik? A gyantával ellátott alkotóelemek xy síkban egymáshoz képest a végleges helyükre kerülnek.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Csík Zoltán Elektrikus T
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
Gázérzékelők, mikro méretű eszközök kutatása és fejlesztése
Távhővezetékek csapadékvíz elleni gazdaságos és tartós szigetelése
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
tűzvédelmi tapasztalatai
A tűzálló kábelrendszerek beépítésének feltételei Horváth Lajos tű. alezredes OKF Tűzvédelmi és Polgári Védelmi Hatósági, Piacfelügyeleti Főosztály.
Dr. Huzsvai László Debrecen
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Erősítő textíliák pórusméretének meghatározása képfeldolgozó rendszer segítségével Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Tengelic, június 1. Gombos Zoltán,
Válaszfalak.
Hőszigetelő anyagok. Hőszigetelés korai megoldásai A hőszigetelés a modern építészet terméke A régi kő és tégla falszerkezetek hőszigetelő képessége csekély.
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
A számítógép ergonómiája
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Hulladéklerakók izolálása. Házi dolgozat Készítette: Bognár Emese Mária BME – VBK Környezetmérnöki szak II. Év (2009/10.) Neptun kód: E8L87S.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
1 „KIS” GÁZNYOMÁS-SZABÁLYOZÓ ÉS MÉRŐÁLLOMÁSOK MÁRKAKERESKEDŐK TALÁLKOZÓJA Nagykanizsa, június 29. Előadó: Németh Richárd ügyvezető.
A TETŐ ÉS AZ ÉPÜLET ENERGIAMÉRLEGE
Kihívások és válaszok az alagútépítésben
Készítette: Fülöp Roland
Áttetsző hőszigetelés (TWD)
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
T3. FA GERENDA MÉRETEZÉSE
70 cm-es fix yagik, Fotókon az első cső és a további lehetséges elhelyezési pontok, közben leírás a konkrét telepítéshez. További – és nagyobb –
Födémek Felfelé hűlővízszigeteléssel vízszigetelés nélkül Lefelé hűlő PadlásfödémR>4 m 2 K/W.
«PATKÁNYETETŐ LÁDA» 1. 2 cm 26.5 cm 19 cm 11,5 TARTALMAZ: -1 KULCS -1 HOSSZÚ PÁLCA -2 RÖVID PÁLCA SZTENDERD ® Súly: 430 g.
Síkalapozások a. b. c. d. SÁVALAPOK a. tégla 60° b. beton 45°
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
Előadás másolata:

Utólagos Falszigetelés Készítette: Hernádi Szabina És Tepliczki Gergely

Falszigetelési Módszerek Utólagosan kivitelezett falszigetelések azok az alépítményi szerkezeteket a nedvességhatásoktól védő építőanyagok, melyek az épület vagy építmény falszerkezetének elkészítése után kerülnek beépítésre. Az utóbbi évtizedekben megnőtt az érdeklődés az utólagos falszigetelések iránt, mivel Magyarország épületállományának közel 25 %- a károsodik a felszivárgó talajnedvesség következtében, egyre nagyobb mértékben.

Utólagos falszigetelések elkészítésének indokolható tényezői: Falszigeteléssel eredetileg sem rendelkező épületek (jellemzően az 1890-es évek előtti épületek, illetve korábban nagyobb szárazsági fokozatot nem igénylő objektumok) Működőképes vízszigeteléssel nem rendelkező falszerkezetek (jobbára korhadó betétes bitumenes csupaszlemezekkel, illetve régebbi oxidált bitumenes vastaglemezzel ellátott falszerkezetek) Megnövekedett igénybevételi fokozat (amennyiben viszonylagos szárazsági követelmény helyett teljes szárazság biztosítása a deklarált cél, főként korábbi pincei tárolók bevonása a lakótér funkcióba) Megnövekedett nedvességterhelés (talajvíz megjelenése talajnedvesség ellen szigetelt, így alulméretezett szerkezetek esetén)

Talajvíz elleni szigetelés Általában a talajvíz, illetve talajnedvesség elleni vízszintes vagy függőleges falszigetelés nem választható külön a padló-, illetve a lábazati vízszigeteléstől, a tervezési és kivitelezési folyamat során együtt kezelendők.A felszivárgó nedvesség elleni védelem módszereinek főbb csoportjai hatásmechanizmusuk szerint a következők: Mechanikai eljárások Fizikai-kémiai hatású furatinjektálásos módszerek Fizikokémiai illetve elektrokémiai hatású eljárások Tisztán fizikai hatású módszerek, amelyek vízzáró szigetelőréteget helyeznek el a szigetelési síkban, vagyis elzárják a felszívódó talajnedvesség-utánpótlás útját. A fizikai-kémiai hatású furatinjektálásos módszereknél a falba mélyített furatokba gravitációsan befolyatott vagy túlnyomással injektált vegyi anyagok vagy tömítik, vagy szűkítik, illetve hidrofobizálják a falazóanyag kapilláris pórusait, ezzel csökkentik vagy megszüntetik a nedvességfelhúzódást a szigetelőanyag szétterülési zónája fölé. Az utólagos falszigetelések az esetek többségében kiegészülnek szakszerű sólekötést biztosító vakolatrendszerek alkalmazásával, valamint a páradiffúzió intenzitását nem csökkentő felületképzések készítésével.

Injektálásos falszigetelés A vegyipar fejlődésével az utóbbi években olyan injektáló anyagok jelentek meg a piacon, amelyeket a falazatba juttatva véglegesen megakadályozható a kapilláris nedvességfelszívódás. Ezeket az anyagokat ma már általában közepes- és magas nyomáson juttatják a falazatba azért, hogy a kapillárisokban lévő nedvességet is kiszorítsa a beinjektált szigetelő folyadék. Injektálásos utólagos falszigetelés talajnedvesség és talajvíznyomás igénybevétel esetén készülhet, a nedvességterhelés mértéke meghatározza az injektáló anyag típusát.

Injektáló anyagok: Sziloxán mikroemulziók Akrilátgél Poliuretángyanta Hatásukat tekintve a szilikon- és sziloxán emulziók a falazat kapillárisainak falát hidrofóbizálják és megakadályozzák a kapilláris felszívódást, míg az akrilátgélek és poliuretángyanták a pórusokat teljesen kitöltik és vízhatlanná teszik. Ez utóbbiak alkalmasak olyan sérült betonműtárgyak (ivóvíz-, és úszómedencék, szennyvízmedencék, aknák, alagutak, stb.) javítására, szigetelésére is, ahol víznyomás is jelen van. Az injektálással történő utólagos falszigeteléssel készülhet vízszintes, illetve függőleges vízzár. Utóbbi esetben falazati anyagtól, struktúrától, illetve helyszíni adottságoktól függően tömbinjektálás vagy a falszerkezet mögött szigetelő hártya készíthető.

A szigetelés általános menete: Szigetelési sík és furattávolság meghatározása Előkészítő jellegű munkafázisok (fugalezárás) Injektáló furatok készítése Visszanyerhető vagy nem visszanyerhető nyomástartó pakkerek elhelyezése Injektáló anyag falszerkezetbe juttatása Visszanyerhető pakkerek eltávolítása Befejező jellegű munkafázisok A furatok távolságát, dőlési szögét, mélységét, átmérőjét, a pakkerek típusát, az injektálási nyomást, stb. az injektáló anyag típusa, az igénybevételi fokozat, illetve a helyszíni adottságok határozzák meg, ezért már az ajánlatadást minden esetben helyszíni bejárás előzi meg.

Résvágásos falszigetelés A mechanikus falszigetelő eljárások a szerkezet roncsolásával járnak. Lehet ez a (ma már korszerűtlen eljárásnak tekinthető) falazat szakaszos kibontásával járó szigetelőlemez elhelyezés, hullámosított fémlemez besajtolás, illetve a falszerkezet résvágása és szigetelőlemez behúzása. A szigetelési technológia kizárólag talajnedvesség ellen biztosít védelmet. A módszer igen sok előnnyel jár: Az elkészített vízszintes szigetelés folytonos és jól ellenőrizhető. A vágásszélesség pontos állításával lehetőség van arra, hogy csak a falazatot vágjuk el, a nem bontható burkolatok (pl. fabetétek) épsége megőrizhető. Az utólagosan beépített műanyaglemez várható élettartalma meghaladja a függőleges teherhordó szerkezetek élettartalmát. A rések zsugorodáskompenzált, duzzadó cementhabarccsal történő injektálása teljes felfekvést biztosít, megakadályozza a szerkezet esetleges süllyedését.

Szigetelő lemezek típusa: 2,0 mm vastagságú HDPE (magas szilárdságú polietilén) vagy PP (poliproilién) lemez. 3,2 mm vastagságú, modifikált poliészterfátyol (PV) hordozójú bitumenes vastaglemez. az ékelés hatását felvevő, illetve kiegészítő szigetelőrétegként funkcionáló, 1,0 mm vastag műanyaglemez védőréteg.

A szigetelés lépései: szigetelési sík meghatározása előkészítő jellegű munkafázisok (vakolateltávolítás) a falazat szakaszos elvágása (maximális vágási szélesség egy oldalról 130 cm) a szigetelőlemez, illetve védőlemez behúzása a falazatba a falazat nem visszanyerhető, nagy terhelhetőségű, perforált műanyag ékekkel történő kiékelése a rés széleinek gyorskötő cementtel történő lezárása, injektáló csonkok elhelyezése a rések feltöltése zsugorodáskompenzált, nagy teherbírású, réskitöltő cementhabarccsal 8-10 bar nyomáson vízszintes falszigetelés felületfolytonos csatlakoztatása padlószigeteléssel, illetve lábazati szigeteléssel (bitumenes vastaglemez falszigetelés esetén, szükség szerint) befejező jellegű munkafázisok A résvágás síkját, alkalmazhatóságát az igénybevételi fokozat, illetve a helyszíni adottságok határozzák meg, ezért már az ajánlatadást minden esetben helyszíni bejárás előzi meg.