Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

Híres épületek a Reformkorban
Világörökségünk A budai vár.
Készítette: Albert Krisztina
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Államalapítás.
Bibliotheca Corviniana
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,
Iskolánk névadója: Szent László király
Budapest mint világváros
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
Mátyás király, az igazságos
Hunyadi Mátyás.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Világ város születik: BUDAPEST
Budapest turisztikai marketingje
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Esztergom.
Szeretnék bemutatni valakit:
A mogyoródi csata 1074 március 14.
Az ország 2 majd 3 részre szakadása
Budapest nevezetességei!
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
Készítette: Bujdosó Villő
A háború és következményei Magyarországon
POZSONY-1 Pozsony egyik legkorábbi magyar királyi vármegyeszékhelyünk volt, várispánságát Szent István királyunk alapította még 1000 körül, ekkor épült.
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
József Nádor élete és munkássága
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
Honfoglalás.
Szent István Király.
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
Pécs a török megszállás idején
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
A mohácsi csata.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Susann Nordströms Orkester - True Love
Magyarország a korai feudalizmus korában
Szerbia – Szerb Köztársaság
Törökök Magyarországon
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
A királyi hatalom meggyengülése A Jagelló-család.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Magyar történelmi zászlók
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
románul Odorheiu Secuiesc,
Kinizsi pál 1431?-1494.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
AZ ÁLLAMALAPÍTÁS.
Harcok az új rend megszilárdításáért
I. Ferenc József.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Kolozsvár.
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Kolozsvár.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák Köztársaság fővárosa, az ország kulturális, kereskedelmi és ipari központja. A Duna partján, az ország délnyugati csücskében, Ausztria és Magyarország határainak közvetlen közelében, a Kis-Kárpátok előterében fekszik.

A mai Pozsony látképe

Pozsony és a történelmi Magyarország Pozsony elhelyezkedése a történelmi Magyarországon A mai Magyarország határa Trianon után A történelmi Magyarország határa

Az 1919-es év rendkívül változatos és fordulatokkal teli esztendő volt az egy évvel korábban alakult Csehszlovák Köztársaság életében. „Különösen bonyolult volt a helyzet az iparilag legfejlettebb Duna-parti városban, Pozsonyban. Elsősorban azért, mert a város 80 százalékát alkotó német és magyar lakosok elutasították az újonnan alakult országot”.

Pozsony szerepe a magyar történelemben Pozsony városa már a honfoglalás idején jelentős szerepet játszott a magyar történelemben. 907. július 4-én a honfoglalást lezáró pozsonyi csatában a magyar sereg sorsdöntő győzelmet aratott a jelentős túlerővel felvonuló Keleti Frank Királyság serege felett. A csatában a németek hadvezére, Luitpold bajor herceg is elesett. A megsemmisítő vereséget szenvedő németek az Enns folyóig kényszerültek visszavonulni, mely ezt követően 955-ig képezte a határt.

Árpád fejedelem által vezetett, mintegy 40 ezres magyar csapatnak több mint 100 ezer emberből álló egyesített német sereggel kellett szembeszállnia. Zseniális hadszervezéssel, a két és félszeres túlerő ellenére a magyarok megsemmisítették az ellenfél dunai hajóhadát és elpusztították a seregét, a bajor királynak is menekülnie kellett. Árpád ebben az ütközetben súlyos sérülést szenvedett, s ez nem sokkal később a halálát is okozta .

A Pannonhalmi Apátság 1002-ben írott alapítólevelének záradékában Szent István a pozsonyi vám harmadát az apátságnak adományozta. Ezen alapítólevél már Poson néven említi. Az adományt 1137-ben II. Béla erősítette meg.

Búvár Kund 1051-ben a várat ostromló német hajókat a magyarok (Búvár Kund mondája) elsüllyesztették.

1077-ben a várba zárkózott Salamon király I 1077-ben a várba zárkózott Salamon király I. Géza seregei elől, aki ki akart békülni vele, de a tárgyalások közben április 25-én meghalt. 1108-ban V. Henrik német-római császár serege ostromolta, de Kálmán visszaverte őket. Várnagya volt 1354-ben Toldi Miklós. A középkorban a várpalota körül többszörös falgyűrű épült ki.

1405-ben szabad királyi város, egyetemét 1467-ben Mátyás király alapította. 1526 után az ország fővárosa lett, itt őrizték a Szent Koronát, itt koronázták a királyokat, többször volt országgyűlés színhelye. A Magyar Királyság történetében a mohácsi csata sorsdöntő változásokat hozott. Ezek egyikét az egykori főváros, Buda elfoglalása jelentette, amelynek helyére az 1530-as évektől Pozsony lépett. A Duna parti szabad királyi város egyszerre lett a török előrenyomulás miatt apadó területű Magyar Királyság közigazgatásának egyik centruma, az országgyűlések leggyakoribb színhelye, döntéshozatali és irányítási központja, röviden „belpolitikai fővárosa”. Az 1560-as évekre Pozsony emellett a Magyar Kamara székhelyeként a pénzügyigazgatás egyik országos központja, fontos egyházi, kulturális műhely is lett. Végül az egyetlen olyan magyarországi város volt, ahol Ferdinánd király 1528-tól haláláig többször megfordult.

Reformkor 1825-1848-ig A felsőtábla épülete Az alsótábla épülete

A vár

A vár udvara

A koronázó templom a várból

A Szent Márton dóm közelről Sikátor

A Szent Mihály kapu közelről A Grassalkovich-kastély