Tájékoztató a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottságról Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes megyei igazgató megyei tűzmegelőzési bizottság elnöke.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Beszámoló a SIOSZ eddigi tevékenységéről Összeállította: Fuhrmann Géza.
Advertisements

Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium ülése
Az iskolai szociálismunka
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
A környezetvédelem intézményrendszere
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Pápai Tűzoltóság 11. B.
Piller Rudolf SzélerőVép Kht.
Tisztelettel köszöntjük megbízotti hálózatának tagjait!
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
Tűz-, polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatás
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A kormányhivatalok és a kormányablakok
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főtanácsos
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
A korhatár-besorolás hatósági gyakorlata
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok. A Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok olyan meglévő közösségekből, támogató szervezet segítségével szervezett.
A megyei védelmi igazgatás helye és szerepe
1 BÉKÉS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG március Dr. Takács Árpád pv. ezredes Kolontár település kitelepítése.
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
17. tétel.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Békés, március 18. Vedd ki a részed! Minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Civilek és önkormányzatok Civil Kerekasztal Békésen.
„Közös ügyünk a biztonságos vasúti átjáró” Konferencia Bükfürdő, június KTE Vas Megyei Területi és Soproni Városi Szervezet KTE Közlekedésbiztonsági.
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
A Magyar Mérnöki Kamara belső eljárásrendje az Országos Építésügyi és Településrendezési Tanács (OÉTT) munkájához kapcsolódóan Budapest, július 13.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
A rendészet szervei.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Kormányhivatal
-1- Együttműködés, veszélyes üzemek – iparfelügyeleti tevékenység Országos Rendőr-főkapitányság, megyei (fővárosi) Rendőr-főkapitányságai és helyi Rendőr-kapitányságai.
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA ( KATASZTRÓFAVÉDELEM K ÁRPÁT - MEDENCE )
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Állam és az önkormányzatok feladatmegosztása, tervezett változások Gödöllő, június 24.
Kormányhivatal szakigazgatási szervei 1.Szociális és Gyámhivatal 2.Építésügyi Hivatal 3.Igazságügyi Szolgálat 4.Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság 5.Erdészeti.
Budapest, március 24. A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály.
Önkormányzat és állam.
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
Miskolci Járási Hivatal
a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Tájékoztató a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottságról Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes megyei igazgató megyei tűzmegelőzési bizottság elnöke

Elfogadásra került a bizottság működését segítő ügyrend és a feladatokat meghatározó munkaterv. A Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság alakuló ülését január 29-én tartotta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A megyei igazgató a testület elnökeként ismertette a bizottság működését, legfőbb feladatait.

A megyei bizottság megalakítását az tette szükségessé, hogy tűzesetek következtében országosan évente több mint százan halnak meg és hozzávetőlegesen ezren sérülnek meg, továbbá a lakó- és egyéb ingatlanokban pedig évente nagyságrendileg tízmilliárdos kár keletkezik. A lakosság életének és anyagi javai védelmének fokozása mellett fontos, hogy az állami javak, vagyontárgyak tűzvédelmére is figyelmet fordítsunk, legyen szó ipari létesítményekről, irodaépületekről, vagy pedig közlekedési eszközökről.

A tűzmegelőzési feladatok segítésére létrehozott tanácsadó, javaslattevő és kommunikációt folytató szervezet, amely koordinálja és segíti a tűzmegelőzéssel és a káreseménnyel összefüggő feladatokat. A széleskörű tájékoztatásra elsődlegesen a szezonális feladatok terén van szükség.

A tűzmegelőzési bizottság társelnöki tisztségét Vantara Gyula, Békéscsaba megyei jogú város polgármestere, Stirling Miklós, a MOL Nyrt. katasztrófavédelmi szakértője, valamint Tar Ferenc, az E.ON Földgáz Storage Zrt. felelős műszaki vezetője tölti be.

az erdészeti hatóság, a főbb közüzemi szolgáltatók, a tűzoltó szövetség, a polgárőrség, a megyei napilap, valamint a pirotechnikai termékeket forgalmazó társaság is szerepet vállal. A szakmai tanácsadó testület munkájában a katasztrófavédelem mellett a rendőrség, a megyei önkormányzat, a mentőszolgálat, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság, az építésügyi hivatal,

 Riportok, stúdióbeszélgetések, figyelemfelhívások helyi médiákban,  Megyei közintézmények kaptak CO-mérőt,  Az orosházi „Kéklámpás napon” is képviselte magát a megyei tűzmegelőzési bizottság,  Iskolai látogatás - a megelőzés fontosságát hirdetjük,  Közbiztonsági nyílt nap.

A széleskörű tájékoztatásra elsődlegesen a szezonális feladatok terén van szükség. Nagy hangsúlyt fektettünk a szénmonoxid- mérgezés, a terület tüzek megelőzése, a betakarítási munkálatok, a szabadtéri rendezvények, a gázvezeték sérülések, veszélyeire történő figyelmeztetés, valamint a nevelési, oktatási intézmények tűzvédelmi, megelőzési tevékenységének támogatása.

Az érzékelőket az érintett intézmények vezetőinek Erdős Norbert kormánymegbízott és Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes adta át a békési Dr. Hepp Ferenc általános iskolában április 12-én, a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tagjai, a tankerületi igazgatók és a járási hivatalvezetők jelenlétében.

Az átadott készülékek a kritikus szint feletti gázkoncentrációra hangjelzéssel hívják fel a figyelmet, alkalmazásuk hatékony, olcsó, és ami a legfontosabb: életet menthetnek. Az átadott érzékelők már 50 ppm szén-monoxid-szint alatt percen belül, 100 ppm-nél percen belül, 300-as szintnél pedig három percen belül riasztanak 85 decibeles hangerővel.

A helyszínen az érdeklődő kiskorú gyermekek kifestőkön keresztül ismerkedtek a tűzmegelőzéssel, míg a nagykorúak tesztlapok kitöltésével versenyeztek. A bátrabbak szimulációs füstsátorban próbálhatták ki a tűzoltók munkáját Orosházán augusztus 30-án megrendezett „Kéklámpás napon” a területi tűzmegelőzési bizottság propaganda, felvilágosító munkát végzett.

Ismeretterjesztő, figyelemfelhívó előadást tartottunk az eleki Román Általános Iskolában. Az intézmény növendékei néhány óra alatt hasznos tűzvédelmi információkat sajátíthattak el, a levetített ábrák segítségével megismerhették a katasztrófavédelem szervezetének rendszerét. A Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke a többi között a szándékosan megtévesztő jelzések következményeire, valamint a szabadtéri tűzesetek megelőzésére is felhívta a figyelmet. A közelgő fűtési szezon kapcsán már a szén-monoxid- mérgezések veszélyeiről is szót ejtett.

Fontos, hogy a gyerekek ismerjék a helyes magatartási formákat, valamint egy esetleges veszélyhelyzetben is tudják, mit kell cselekedniük, ezért vesz részt a bizottság folyamatosan gyermek rendezvényeken

 Kéménytűz és szén-monoxid szivárgással kapcsolatos káresemények megelőzésének lakossági fóruma azon kritikus településeken, ahol az elsőfokú tűzvédelmi hatóság a kémények használatát veszélyeztetés miatt magas számban megtiltotta.  Ünnepi veszélyekre történő figyelemfelhívás. Karácsonyi és szilveszteri év végi pirotechnikai termékek felhasználásának veszélyeire történő figyelem felhívások.

Elmondható, hogy a pozitív eredmények felmutatása nem rövidtávú folyamat, de kijelenthető a bizottság által végzett propaganda tevékenység már 2013-ban eredményesnek nevezhető. A megyében csökkentek a szabadtéri terület tüzek száma, nem történt halállal járó szén-monoxid szivárgás, csökkentek a kéménnyel szorosan összefüggő tűzesetek, nem volt sérüléssel járó szabadtéri rendezvény, tehát a bizottság a megye szolgálatában működik és folyamatosan javítja a megyében élők biztonságát.

Forgatókönyvíró és Főszereplő : Tóth Tibor tű. ezredes Szereplők: a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság az Elnökség és a Koordinációs Testület

Köszönöm a figyelmet!