Dózsa Csaba, ügyvezető Budapest, 2013. május 28. GKI-EKI Egészségügykutató Intézet A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ PEDAGÓGUS ELŐMENETELI RENDSZER
Advertisements

Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
A november 18-i workshop napirendje
A lakosság megtakarítási, ingatlan- és autóvásárlási szándékának változásai az elmúlt két évtizedben Mérők Klubja február 27. Horváth Gábor Kutatásvezető.
A felelős gondolkodás itt kezdődik.. SZERETETTEL ÜDVÖZLÖK MINDENKIT! MINDENKIT! 1.
1 Dr. Szabó László, vezérigazgató Érték a brand mögött – a vállalati image szerepe a hatóanyag alapú felírásnál.
Fizetésképtelenné váló patikák Dr. Horváth Tamás Magyar Gyógyszerészi Kamara november 10.
Reklámtorta 2013 DIMSZ Vámos-Hegyi Attila elnök. A kutatás módszertana • DM Szenzor elnevezésű ágazati kutatásunk célja és módszertana az előző évhez.
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Modellkorrekció a gyógyszerellátásban
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
TDM Szakmai Nap november 21.
Tovább lépéshez mindig nyomjon meg egy billentyűt!
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
ADÓVÁLTOZÁSOK ÉLETBIZTOSÍTÁSI ADÓKEDVEZMÉNY Életbiztosítási adókedvezmény továbbra is változatlan feltételek teljesülése esetén járhat DE érvényesíteni.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Piac és Profit Május 8. Kockázatkezelés a kapcsolatok hálójában.
Az áttérési költségek hatása a versenyre a távközlési piacokon Lőrincz László július 28.
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A Magyar Köztársaság kormánya. A gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményei és a patikaliberalizáció.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Vasútszabályozási Osztály
Econet.hu Nyrt év jelentősebb eseményei I i alaptőke-emelés Est Média Group Kft. 70%-ának megszerzése /Pesti Est, Est.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Egyesületek gazdálkodásának innovatív lehetőségei Budapest, Stocker Miklós.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
SZAKMAI NAP AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRBAN 2013 május 8. ELTE FOLYÓIRATRENDELÉS TUDNIVALÓK AZ ÚJ KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSRÓL Pálfi Éva Folyóirat Csoport.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Rövid bemutatkozás N.D. – rólam Educomm Eduverzum MVEHE Prompt / ITStudy SZIE No Roaming Külföldi mobilnet Mobil alkalmazások fejlesztése Code Wave A horvát.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
2015.május 14.. A kérdőív elkészítésének a célja A szoftvert használók mindennapos problémáinak bemutatása A jelenlegi helyzet javítása a felmérés alapján.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
Közvélemény-kutatási eredmények
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
SZÁMVITEL.
Előadás másolata:

Dózsa Csaba, ügyvezető Budapest, május 28. GKI-EKI Egészségügykutató Intézet A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak kapcsán történt főbb változásokról

Két részkutatás 230 patika tulajdonosának, gyógyszerészének megkérdezése (telefonos interjú, CATI módszerrel) – eredmények 2013 májusában 1000 fő felnőtt megkérdezése (személyes kérdőíves omnibusz megkérdezéssel) – eredmények 2013 áprilisában kerültek publikálásra

Fontosabb vizsgált területek Árrés-tömeg Létszámrendelet Tulajdonosi struktúra A patikákat érintő egyéb változások

Árrés-tömeg A patikák árrésére megítélésük szerint a legkedvezőtlenebb hatással a vaklicit volt, de hasonlóan negatív volt a patika alapítási láz időszakának és a generikus programnak is hatása. Ezen változások a patikák árrését a közepesnél nagyobb arányban csökkentették. A válaszolók szerint az árrés-átrendezés összességében csak kis mértékben csökkentette patikájuknak az árrését.

A patika alapítási láz a gyógyszertárak 71%-ánál eredményezett árrés- tömeg csökkenést, ráadásul a gyógyszertárak több mint felénél eredményezett jelentős mértékű visszaesést. Csupán alig több mint minden negyedik patika nyilatkozott úgy, hogy nem volt negatív hatása számukra a patika-alapítási láznak. Árrés-tömeg – Patika alapítási láz Ön szerint a patika alapítási láz időszaka milyen mértékben változtatta patikájának árrés tömegét? ahol 1 jelentősen csökkentette … 5 jelentősen növelte

A generikus program elindítása a patikanyitási dömpinghez hasonlóan szintén a patikák 71%-ánál eredményezett csökkenést az árrés- tömegben, viszont azon gyógyszertárak aránya, melyek jelentős visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni, valamivel (6 százalékponttal) kisebb volt, mint a patika-alapítási láz esetében. Minden századik gyógyszertár kis mértékű árrés-tömeg növekedést érzékelt, 28%-uknál pedig nem volt változás. Árrés-tömeg – Generikus program Ön szerint a generikus program milyen mértékben változtatta patikájának árrés tömegét? ahol 1 jelentősen csökkentette … 5 jelentősen növelte

A vaklicit bevezetése a patikák 82%-a szerint csökkentette az árrés- tömeget, azaz tízből csak két patika nyilatkozott úgy, hogy a vaklicitnek nem volt számukra kedvezőtlen hatása. Ráadásul a gyógyszertárak 60%-a jelentős visszaesést kellett, hogy elkönyveljen. A patikák 4%-a szerint a vaklicit kisebb-nagyobb mértékben növelte az árrés-tömegüket. A vaklicit árrés-tömeg csökkentő hatását a patika láncok tagjainak döntő többsége igen jelentősnek érzékelte. Árrés-tömeg – Vaklicit Ön szerint a vaklicit milyen mértékben változtatta patikájának árrés tömegét? ahol 1 jelentősen csökkentette … 5 jelentősen növelte

A patikák közel fele (46%-a) szerint az árrés-átrendezés csökkentette patikájának árrés-tömegét, ráadásul minden negyedik gyógyszertárnál az átrendezés jelentős visszaesést eredményezett. A patikák csupán 8%-nál járt az árrés-átrendezés valamekkora árrés-tömeg növekedéssel. A patika láncok tagjai nagyobb csökkenést érzékeltek, mint a többi gyógyszertár. Árrés-tömeg – Árrés átrendezés 2010: 52 mdFt; 2011: 50,3 mdFt; 2012: 46,9 md Ft Kompenzációk: 3,6 md Ft generikus, 600 kispatikai kompenzáció;4,4 szolgáltatói díjbevétel Ön szerint az árrés- átrendezés milyen mértékben változtatta patikájának árrés tömegét? ahol 1 jelentősen csökkentette … 5 jelentősen növelte

Létszámrendelet várható hatásai A nyitvatartási idő csökken ahol 1 egyáltalán nem valószínű … 5 igen valószínű Fel kell venni új gyógyszerészt ahol 1 egyáltalán nem valószínű … 5 igen valószínű

Létszámrendelet várható hatásai El kell bocsátani gyógyszerészt ahol 1 egyáltalán nem valószínű … 5 igen valószínű A patikát be kell zárni ahol 1 egyáltalán nem valószínű … 5 igen valószínű

Létszámrendelet várható hatásai Újabb szolgáltatások bevezetésével növelik a bevételeket ahol 1 egyáltalán nem valószínű … 5 igen valószínű Költségcsökkentő lépésekre kényszerülnek ahol 1 egyáltalán nem valószínű … 5 igen valószínű

Létszámrendelet várható hatásai A most hiányzó feltételeket a vállalkozás biztosítja ahol 1 egyáltalán nem valószínű … 5 igen valószínű

A patika törvényben január elsejére előírt tulajdonhányad szerinti összetételnek jelenleg közel minden tízedik gyógyszertár nem felel meg, így esetükben a működés fenntartásához változásokra lesz szükség a tulajdonosi struktúrában. A válaszadók 8%-a a törvényi előírásoktól függetlenül is növelni szeretné a tulajdonosi részét, ami alig kisebb arány, mint ahol az előírások miatt szükségesek is a változások. Akiket rákényszerít a törvény a tulajdonosi struktúra változtatására, egyáltalán nem tervezték azt egyébként is megtenni. Tulajdonosi struktúra A cég jelenlegi állapotában megfelel-e a törvényben január 1-re előírt tulajdonhányad szerinti „összetételnek”? Kívánná-e tulajdonosi részét növelni a vállalkozásban, ha ezt törvény nem írná elő?

Az érintettek 63%-a nem rendelkezik saját mobilizálható tőkével az előírt 25%-ot meghaladó tulajdonrész eléréséhez. A patikák tulajdonosainak, gyógyszerészeinek 70%-a szerint nem férhet hozzá a Patika-alaphoz. Mindössze a gyógyszertárak 4%-a kíván hozzáférni a Patika-alaphoz. Tulajdonosi struktúra Az első lépésben előírt 25%-ot meghaladó tulajdonrész eléréséhez (a még hiányzó rész megvásárlásához) rendelkezik-e saját mobilizálható tőkével? Megítélése szerint hozzáfér-e a Patika- alaphoz? Ha igen, igénybe kívánja-e venni majd?

Azon gyógyszertáraknál, ahol nem férnek hozzá a Patika-alaphoz, a válaszadók 43%-a nem tartja magát hitelképesnek, így nem is tervezi a hiányzó forrást ilyen módon előteremteni. A időszakban négyből csupán egy patikánál képződik annyi megtakarítás, amely a még hiányzó 25% tulajdoni rész megvásárlásához elegendő lehet. Tulajdonosi struktúra Ha a Patika-alaphoz nem fér hozzá, hitelképesnek tartja-e magát? A gyógyszertár-működtetés jelenlegi feltételrendszere ismeretében megítélése szerint a időszakban képződik-e annyi megtakarítása, amely a még hiányzó 25% tulajdoni rész megvásárlásához elegendő legyen? Ha nem, akkor hogyan tervezi ezt finanszírozni?

Néhány korábbi változás megítélése Támogatná-e, hogy a személyi feltételek megállapításán túl jogszabály állapítsa meg a szakképesítéshez tartozó minimumbér összegét? A marketingtevékenységet szabadon folytató drogériák, illetve hipermarketek Ön szerint hogyan befolyásolják a patikai forgalmat? Mennyire segíti a szolgáltatási díj bevezetése a gyógyszertár fenntarthatóságát? Mennyire hosszabbítja meg a betegek kiszolgálását a gyógyszerészek adathozzáférési lehetősége, valamint az ezzel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség? Mennyire nehezíti meg a hatékony gyógyszerellátás biztosítását a vaklicit bevezetése?

Néhány korábbi változás megítélése Egyetért a gyógyszertárakban forgalmazható termékek körének folyamatos szűkítésével? Befolyásolták az elmúlt másfél évben rendezett vaklicitek, illetve a delistázás (bizonyos gyógyszerek támogatotti körből történő kizárása) a patika eredményességét?

Köszönöm a figyelmet!