IKT pedagógusoknak.  Csoportok vagy társadalmi rendszerek ideáltipikus meghatározása, amelyek az egyes tagok közötti szilárd kötődések eredményeként.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

HÁLÓZATOK.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
A világ leggazdagabb emberei MA A többiek pedig munkát keresnek.
Keresőoptimalizálás Fizetett hirdetések a keresőkön Fizetett hirdetések tartalmi oldalakon Fizetett helyezések vagy regisztrációk Internetes hirdetések.
Facebook A Facebook amerikai
Generációk - kultúrák : információszolgáltatás A - Z-ig
?. Forrás: gemius/Ipsos Audience – szeptember.
Készítette: Bátori Béla 12.k
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
Süveges László Tanárom neve: Szabóné Székely Éva
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Közösségi portálok használata
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézménye
Közösségi portálok ajánlott használata
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Közösségi portálok használata
Még ma is – amikor szinte minden családban van számítógép, sokak számára még ismeretlen a digitális írásbeliség, nem képesek bekapcsolni a számítógépet.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi kutatások, adatok közzététele Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában.
Közösségi oldalak használata
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Az iWiW platform Szabó Márton Origo Zrt.. Az iWiW számokban 4,3 millió regisztrált felhasználó Napi 1,2 millió egyedi felhasználó Az összes regisztrált.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
A CivilTech program nyújtotta lehetőségek civil szervezetek számára Tóth István, Bács-Kiskun Megyei CISZOK Kecskemét, NCA képzés.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
IWiW – második hullám Simó György T-Online Magyarország Zrt, vezérigazgató.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Az internet kialakulása
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
RIPPLN – AZ ÁTLÁTHATÓ KÖZÖSSÉG. Ripple = fodrozódás Ezt a szót használja az angol arra az esetre is, amikor egy vízbe ejtett tárgy, vagy vízcsepp maga.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
GO! STORE® - MAGYARORSZÁG
Facebook A facebook amerikai alapitasu ismeretsegi haloyat,amely februar 4.-en kezdte mukodeset. Eredeti neve a THEFACEBOOK Volt.
Social Media 2015-ben, üzleti szemmel - avagy merre tart a közösségépítő világ? Kulcsár István Róbert 1.
Nyílt rendszerek összekapcsolása
PR public relations „Nyilvános kapcsolatok” A szervezetről felismerhető és hiteles arculatot alakítson ki a szervezet különböző célcsoportjaiban. Külső.
 Az Instagram egy közösségi oldal, amely okostelefonon történő fényképek és rövid videók megosztásán alapul. A felhasználók fényképeket és videókat készítenek,
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Közösségek az interneten Papp Szabolcs 2009.
ÉPÍTSÜK FEL KÖZÖSEN A VILÁG LEGNAGYOBB, 160 MILLIÓ FŐS ONLINE HÁLÓZATÁT!
Dr. Földy Ferenc Európa-jogi szakjogász III. EURES állásbörze október 11. EUvonal EU Tájékoztató Szolgálat.
A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Wekerle.
Munkaerőpiaci kihívások Az új generációk elvárásainak megjelenése a kiválasztásban Készítette: Farkas Edit közvetítési üzletág vezető.
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
A Digitális Jólét Program megvalósítása
Számítógépes bűnözés.
Digitális ifjúság Andok Mónika (PPKE) Új utak – a protestáns etika
Partnerség és együttműködés
Online közösségek pedagógusoknak
Politika a hipermédiában – web kettes techno-forradalmak
EU Tájékoztató Szolgálat
Előadás másolata:

IKT pedagógusoknak

 Csoportok vagy társadalmi rendszerek ideáltipikus meghatározása, amelyek az egyes tagok közötti szilárd kötődések eredményeként spontán módon vagy kifejezetten érzelmi alapon követik közös célkitűzéseiket. Ilyenek a család, baráti kör, szomszédság, vallási szekták. A közösségeket a „lényegi akarat” vezeti. (Fröhlich, 1996.)

 Online (on-line) ~kapcsolt, vonalban lévő A számítógépes hálózatok jelzőjeként azt a szolgáltatót jelenti, aki a felhasználó számára közvetlen kapcsolatot biztosít más felhasználókhoz. (Kövegy-Mandel-Zolnai, 1996.)

 Az online közösségek kialakulása szorosan összefügg az információtechnológiai eszközök fejlődésével, mely az emberi kommunikáció legváltozatosabb formáit teszi lehetővé.  A korai szövegalapú kommunikációtól, a mai hang- és videoalapú technológiákig számos lehetőség nyílik a számítógépen keresztül történő kapcsolattartásra, melyek elterjedését és változatos alkalmazásait az Internet széleskörű alkalmazása segítette elő.  Ez egy új társadalmi közeg kialakulásához vezetett, mely szoros kölcsönhatásban van „hagyományos” világunkkal.  Egyfelől meglévő baráti, családi,üzleti kapcsolataink ápolásának bővültek a lehetőségei, másrészt a fizikai tér leküzdésével új ismeretségekre tehetünk szert, viszonylag csekély kockázat vállalásával, melyek később akár valós, személyes kapcsolatokká is válhatnak.

 Emberek, akik azért érintkeznek másokkal, hogy saját igényeiket kielégítsék, vagy  valamilyen közösségi szerepet vállaljanak: vezetést, illetve moderálást  - Közös szándék/cél, mint például az azonos érdeklődés, információcsere igénye, vagy olyan szolgáltatás, mely a közösség létrejöttéhez nyújt alapot  Alapelvek hallgatólagos feltevések, rituálék, szabályok és törvények formájában,amelyek az emberek interakcióit irányítják  - Számítógépes rendszerek, melyek lehetővé teszik és közvetítik a szociális interakciókat és elősegítik az összetartozás érzését (Preece, 2000).

 Minimális tömeg (critical mass) az aktív tagok száma, akik minimálisan szükségesek a közösség fenntartásához.  A részvétel szintje azért fontos, mert ha a közösségnek sok tagja van, de csak néhányan aktívak a vitákban, akkor ez hibának számít a tagok megnyerése szempontjából.  A kölcsönösség szintje szerint kulcsfontosságú jellemző, mert ha egy tag gyakran kap segítséget anélkül, hogy valaha is viszonozná, komolyan veszélyeztetheti a közösség életképességét.

 A közösségi jelenlét támogatása (az elérhetőség, az ismertség és a felelősség érzetét adhatja, ami a társas interakciók három alappillére)

 Amerikai alapítású ismeretségi hálózat, amely február 4-én kezdte működését.  Eredeti neve a Thefacebook volt  A világ egyik legnagyobb ismeretségi hálózata, 2011 februárjára már több, mint 637 millió regisztrált felhasználóval

 használata ingyenes  csatlakozni meghívás nélkül,egyszerű regisztrálással  a felhasználók létrehozhatnak egy személyes profilt  kapcsolódhatnak személyekhez és csoportokhoz  üzeneteket cserélhetnek  híreket frissíthetnek  megoszthatnak oldalakat, információkat egymással

 Városok, munkahelyek, felsőoktatási intézmények vagy régiók által szervezett közösségekhez csatlakozhatnak, és érhetnek el bennük másokat.  A saját hálózaton belül a mások adatlapja részleteiben is látható, míg más közösséghez tartozó felhasználó adatlapja nem, de ez függ a felhasználók egyedi beállításaitól is.

 november 26-án elindult a Facebook magyar változata, mely hamarosan rendkívül népszerűvé vált.  A fordítást magyar felhasználók végezték és ez a munka ma is folyik.  A Socialbakers adatai szerint 2011 márciusában az aktív felhasználók száma Magyarország területén elérte a főt.  (A leglátogatottabb oldalnak a Túró rudi bizonyult)  A magyar Facebook 2011 januári statisztikai adatai szerint, az akkori regisztrált felhasználó közül 35% a 18 és 24 év közötti korosztályból tevődik össze.  30% tartozik a 25 és 34 év közötti korcsoportba,  a 35 és 44 év közöttiek csupán 12%-ot birtokolnak . A fennmaradó 24%-on a 45 éven felüliek osztoznak.  A nemek aránya a következő: a férfiak 48%-ban, a nők pedig 52%-ban képviseltetik magukat a rendszerben

 magyar ismeretségi hálózat  április 14-én kezdte meg működését WiW néven  2006 és 2010 vége között a leglátogatottabb magyar weboldal  márciusára az 5. helyre esett vissza. [  A rendszerbe csak meghívással lehet bekerülni üzemeltetője az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt, amely a Magyar Telekom Nyrt. tulajdona.  Az iWiW név az angol „international who is who” („nemzetközi ki kicsoda”) rövidítése.