Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenysége Kiss Ágnes mb. igazgatóhelyettes MNVH Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság HISZ-ünk benne! Budapest, november.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Az elektronikus kérelem-kitöltési próbaüzem szaktanácsadói támogatásának évi tapasztalatai Dr. Novák László vezető szaktanácsadó EURO-ÖKO FARM CSOPORT.
2. előadás.
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Drajkó László Microsoft Magyarország
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Industrial Organization - alapvető modellek
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A külső környezet elemzése
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az ÚMVP intézményrendszere
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat- Magyarországon konferencia Győr, április 27–28. Az információs társadalom.
A vidéki tér sikertényezői
Tanuló szervezet.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A minősítés és a standardok szükségessége a civil szektorban Szekér András „Bizalom és átláthatóság a civil szektorban” konferencia.
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Civil Európa – civilek Európában
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Telephelyválasztási tényezők Regionális gazdaságtan 4. gyakorlat.
Bányászati kommunikáció Koritár Henriett Koordinációs munkatárs - NFM Országos Bányászati Konferencia Március Egerszalók.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN száma: ) Dr. habil. Kozári József CSc egyetemi docens GAZDASÁG-
Agrár- és Gazdaságtudományi Kar
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Gazdaháló Konferencia 2012 Gödöllő, augusztus 30.

Honnan hová?

Az iparosodás jelei és azokon túl •Nagy volumenű termelés •Specializált gépek •Eljárások és termékek standardizálása •Menedzseri szemlélet előtérbe kerülése •A „hatékonyság” mint vezérelv használata (Every farm a factory - Fitzgerald)

A gazdálkodó munkakörnyezete és interakciói

Alapvető információk a mezőgazdaságban •hazai (regionális) és EU-s agrár-, vidékfejlesztési és környezetvédelmi szabályozás •EU-s és fennmaradó nemzeti agrár-, vidékfejlesztési támogatási rendszer •a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) agrárszabályozása •hazai (helyi, regionális), EU-s és világ agrárpiaci információk (trendek, árak, hírek,minőségi elvárások) •input termékek piaca (trendek, árak, hírek) •szolgáltatási, finanszírozási és földpiaci trendek, árak, hírek •termeléshez szükséges környezeti információk (időjárás, növényvédelem, állat- és növényegészségügy) •technológiai ismeretek (alkalmazott kutatási eredmények)

Hungary – a rural country

A „csodafegyver”(?): IKT •Gyorsabb, pontosabb információellátás •Új típusú információk •Több, versenyző információforrás •Egyablakos hozzáférés •Könnyű információ- és tapasztalatcsere •Könnyebb együttműködés más gazdálkodókkal, szakértőkkel Az előnyök ellenére nincs tömeges elterjedés

Az információmenedzsment egyéni útjai „Mint egyéneknek, a gazdálkodóknak megvannak a preferált információs forrásaik, amelyek között annak fényében választanak, hogy milyen specifikus információra van szükségük. Az információgyűjtés mélysége az információhoz kapcsolódó döntés bonyolultságán és fontosságán múlik.” (Hill)

Az információs technológiát befolyásoló tényezők A gazdálkodó személye (kor, tapasztalat, személyiség, iskolázottság) Közösségi kultúra (kapcsolati háló, szervezeti tagságok) A gazdaság jellemzői (méret, típus, komplexitás, fekvés) Célok Döntéshozatali és információkezelési stratégiák Bizalom

Innovációk diffúziója? Vagy valami más? •Az érintkezések hálózata határozza meg, hogy milyen gyorsan terjednek az innovációk, és milyen gyorsan fogadják be őket. (Valente) •„…akkor beszélhetünk diffúzióról, ha a számítógépek iránti igényt és a szakismereteket a már felhasználó személyek vagy háztartások adják át a még nem felhasználóknak.” (Eranus-Láng-Letenyei) •Faktorok: relatív előny, kompatibilitás, komplexitás, kipróbálhatóság, megfigyelhetőség

Diffúzió(?) és adaptáció Magyarországon Egy hazai kutatás alapján (Eranus-Láng-Letenyei): Személyes kapcsolatok hatása 35,7% Intézményes kapcsolatok hatása 64,3% (munkahely, iskola, hivatalnok ismerős) Felhasználásbeli különbségek (e-Kérelem igényfelmérés, 2008): Kor, iskolázottság, településtípus A nem használat okai: Nem érdekli: 32 százalék (Információs írástudás?) Túl bonyolult: 20 százalék Túl drága: 15 százalék

Egy fókuszcsoportos kutatás tanulságai •Intézmények, szerepének megerősítése •Marketing és értékesítési lehetőségek hiánya •Hálózati diszfunkciók lokális szinten •Személyre szabottabb szolgáltatások igénye (bizalom, biztonság, használhatóság, tartalom) „Ha meg tudnak győzni, akkor miért ne?”

Kommunikációs eszköz és/vagy célszerszám?

Vége