KIS TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI ELVEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL mgr. Csordás Róbert mérnök, közgazdász 2009. Szabadka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Aktuális pályázati lehetőségek
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
TELEPÜLÉS ÉS LAKOSSÁG RENDSZEREZÉSE
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
KNOLL 1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Hűtőház, gyümölcsfeldolgozó, és a levédett végtermék minősítési rendszerének kidolgozása, Gönc Város Önkormányzata Komplex felzárkóztató programok készítése.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Környezetértékelési módszerek
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Energia konferencia Székesfehérvár 2008 Dr. Tiborcz Péter Fejér Megyei Önkormányzat alelnök.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Foglalkoztatás-politika
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A szaktanácsadás támogatása között
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Rugalmas munkavégzési lehetőségek a Grundfosnál
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Európában
Európai Uniós ismeretek
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
24. AZ IPAR.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

KIS TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI ELVEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL mgr. Csordás Róbert mérnök, közgazdász Szabadka

A FELELŐSÉGVÁLLALÁS KULTÚRÁJA A TUDOMÁNY és a DÖNTÉSHOZÁS rendszere két teljessen más fogalom. Kölcsönös a kapcsolat a felelőségvállalás és egy közösség fejletségi foka között.

Az Európai Únióba való belépéskor egy központilag- Brüsszelben, meghatározott mezőgazdasági termelési nagysághoz kell majd tartanunk magunkat, ami az összes EU tagállamra vonatkozik. A RÉGIÓ fogalma mind erősebb ! A RÉGIÓ fogalma mind erősebb ! Át kell alakítani a mezőgazdasági termelés módját és mennyiségét. Nem kell tovább a mezőgazdaság termelési rekordokkal foglalkozni. Nem kell tovább a mezőgazdaság termelési rekordokkal foglalkozni.

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉST FIGYELEMBEN TARTÓ AGRO-ÖKOLÓGIAI TERMELÉSI MÓD A minőséges és biztonságos élelmiszer termelést, a fenntartható fejlődési elveket betartva, családi gazdálkodásokon bellül és nagyobb termelési egységek is végezheti. Az ilyen mezőgazdasági termékek feldolgozását olyan feldolgozó üzemekben kell végezni, amelyek figyelembe veszik és meg tudják tartani az ilyen élelmiszerek jobb minőségét, nemzetközi elvek és módszerek alapján. Az ilyen mezőgazdasági termékek feldolgozását olyan feldolgozó üzemekben kell végezni, amelyek figyelembe veszik és meg tudják tartani az ilyen élelmiszerek jobb minőségét, nemzetközi elvek és módszerek alapján.

A mezőgazdasággal foglalkozó termelőknek változtani kell a termeléshez való hozzáállásukban a következő fogalmak segítségével: 1, Еxtenzív mezőgazdasági termelés, organikus termelés, 2, Тurizmus, öko-turizmus, agro-öko-turizmus, falusi turizmus, 3, A régió mezőgazdasági, természeti és etnológiai lehetőségének kihasználása.

A TURIZMUS által nyújtott lehetőségeket mind jobban kéne kihasználni. Тurizmus a gazdaság legjobban fejlödő ága. A következő fogalmakat kell magunkévá tenni: öko-turizmus, agro-turizmus, agro- öko-turizmus, falusi turizmus, extenzív mezőgazdaségi termelés, organikus termelés, fenntartható fejlődés...

Т У Р И З А М Pihenés – Bevásárlás – Ismerkedés - Sport Главни одмор Други одмор Трећи одмор Четврти одмор

Az egyes EU tagállamok organikus mezögazdasági termelése így néz ki (Ausztria, Olaszország, Svédország, Görögország, Németország) : Оrganikus mezőgazdasági termelési terület hа Ez 3.44% az össz megművelt területnek. és és 1.5% a mezőgazdasági termelésre leregisztrált gazdaságoknak.

Az eddigi felsoroltakból kilátszik, hogy a társadalmunk alappillérjére nagyobb hangsúlyt kéne fektetni. FАLUSI TÉRSÉGEK FEJLESZTÉSE Ezt megtehetjük: -INFORMÁLÁSSAL (oktatás, ökológiai tudatszint emelés), - A FALU tervezett és stratégiai fejlődése, - A kis közösségek infrastruktuális fejlesztése (utak, telefohálózat, ivóvíz, falusi szennyvízkezelés, a szennyezések átfogo megállítása és a szennyezett területek szanálása).

FALUSI KÖZÖSSÉGEK FEJLŐDÉSI LEHETŐSÉGE Konstruktív megközelítés: 1, Gazdasági lehetőségek kiépítése és felújítása - gazdaság szántó földterületeinek növelése, mezőgazdasági termelékenység növelése, minőségesebb termelés, minőségesebb termékek, feldolgozás – kész termékek készítése, tudomány szélesebbkörű alkalmazása, profit orientált termelés, fogyasztás növelése, nagyobb beruházás a termelési-technológiai újításokba. 2, A kultúrális lehetőségek felújítása és fejlesztése – a faluk kulturális értékeinek újraélesztése és fejlesztése. 3, Falu szociális értékeinek újra figyelembe vétele – vissza a kisebb tisztább közösségekbe.

Ez elérhető: 1, Nagyobb hangsúlyt fektetni az oktatásban a kisiparra, mezőgazdasági termelésre és a mezőgazdasági termékek feldolgozására, 2, kis közösségek saját feldolgozó iparának a kialakítása, vagy a közeli meglévő mezőgazdasági feldolgozó iparral, termelési kapcsolat kiépítése, 3, mezőgazdasági termelő és a feldolgozó közötti kapcsolat kialakítása, építése, 4, közvetlen kapcsolat a piaccal és a viszonteladók költségeinek kikerülése, 5, értékesítő disztribuáló központ kiépítése (saját „BRAND” kialakítása!  ).

Falusi turizmuson belül kell keresni a kis közösségek fejlődési lehetőségét. 1, Védett természeti területek melleti helységek fejlesztése és turisztikai kinálatának növelése. 2, Helységek fejlesztése, amelyek nem a védett területek mellet vannak. ( Ebben az esetben az ott lakóknak közössen kell kidolgozniuk és tervezniük a kínálatukat.) ( Ebben az esetben az ott lakóknak közössen kell kidolgozniuk és tervezniük a kínálatukat.)

Példa az első pontra: „Szabadkai homokvidék” Védett terület 6.637,35 hа.

Lehetőségek a 2.-ra

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET FIGYELMÜKET