KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Azoknak a tanulóknak, akik január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének feltétele, hogy 50 óra közösségi szolgálatban.
Advertisements

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
- tájékoztató.  Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független,
Közösségi pedagógiai gyakorlat
Közösségi szolgálat elkezdése Kövesd az utasításokat!
Hiányzással kapcsolatos szabályok 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. §
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA
Türr István Gimnázium és Kollégium 8500 Pápa , Fő utca 10
A pedagógus szerepe a közösségi szolgálatban
A közösségi szolgálat, mint új lehetőség a köznevelésben
Széchenyi István Gimnázium
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
Demecser Oktatási Centrum
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Összeállította: Sütő Szilvia iskolapszichológus
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Széchenyi István Gimnázium Dunaújváros Készítette: Terecskei András (tanuló) és Szücsné Dr. Harkó Enikő (igazgatóhelyettes) Előadók: Csathóné Zágoni Nóra.
KLNOMH Vásárhelyi Pál Általános Iskola OM azonosító: P ÁLYAVÁLASZTÁS- I SKOLAVÁLASZTÁS Továbbtanulási tájékoztató
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Az iskolai közösségi szolgálat bevezetése
A középiskolai oktatás szabályzatai
Közösségi szolgálat 2014.
Tájékoztató gimnazista gyerekek szüleinek az 50 órás közösségi szolgálatról Károlyi István Gimnázium január Hirmann László.
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
BEVEZETŐ.
50 órás közösségi szolgálat
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Munkaszervezési ismeretek
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (intézmény neve) Készítette igazgató.
Az iskolai közösségi szolgálat a koordinátor szemével
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)
Iskolai közösségi szolgálat
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Közösségi szolgálat elkezdése Kövesd az utasításokat!
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Közösségi szolgálat Összeállította:
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
(Hatályos: I. 1-től) 4.§ (15) A közösségi szolgálat: - szociális, - környezetvédelmi, - a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, - szervezett.
Az iskolai közösségi szolgálat “Nem tudom mi a sorsod, de egy dolgot tudok: csak azok lesznek igazán boldogok, akik keresték és megtalálták, hogyan lehet.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Érettségi tájékoztató 2016/2017
Iskolai közösségi szolgálat
Közösségi szolgálat Mit jelent a közösségi szolgálat?
Az IKSZ alapelvei, céljai
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
Felkészítés a közösségi szolgálatra
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) a fogadóintézmény szempontjából
Az IKSZ tevékenység dokumentálása
Tervezési folyamat.
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
„Fiatalok EGYÜTT, EGYMÁSÉRT 2015”
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
Iskolai közösségi szolgálat a Borosban
Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok
Kétszintű érettségi 2018 május
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
Közösségi szolgálat a közgázban
Előadás másolata:

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUMBAN Készítette: dr.Gentischerné Dani Zita nevelési igazgató helyettes 2013

110/2012. (VI.04.) Kormány rendelet Jogszabályi háttér 2011. évi CXC. Törvény 110/2012. (VI.04.) Kormány rendelet 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet

Közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása

2011.évi Nkt. 6.§ (4) „Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása.” 2011.évi Nkt. 97.§ (2) „Az érettségi bizonyítvány kiadásához a közösségi szolgálat végzésének igazolását először a 2016. január 1-je után megkezdett érettségi vizsga esetében kell megkövetelni.”

(indokolt esetben a szülő kérésére el lehet térni) A középiskola a 9–11. évfolyamos tanulói számára lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva szervezi meg. (indokolt esetben a szülő kérésére el lehet térni) A közösségi szolgálat teljesítése során egy órán 60 perc közösségi szolgálati idő értendő (utazáson túl) A közösségi szolgálat a helyszínén alkalmanként legkevesebb egy, legfeljebb három órás időkeretben végezhető. A közösségi szolgálatot koordináló pedagógus az ötven órán belül – szükség szerint a mentorral közösen – legfeljebb öt órás felkészítő, majd legfeljebb öt órás záró foglalkozást tart. (Vidéki diákoknak lehetőség van arra, hogy a tanuló eldöntse, hol látja el a feladatot. Eltérő helyszínek esetén a szülőnek és tanulónak aktívan részt kell vennie a tevékenység megszervezésében.)

Miért végezzenek a diákok közösségi munkát? HISZEN ÍGY SAJÁT ÉLMÉNYEKEN, TAPASZTALATOKON KERESZTÜL TANULNAK

Felelősség-tudat & Felelősség-vállalás Emberség & segítség-nyújtás Önismeret Kommunikációs képesség Szociális érzékenység, elfogadás Probléma-megoldóképesség Kreativitás Önbizalom Pályaorientáció

A közösségi szolgálat dokumentálásának kötelező elemei A tanuló jelentkezési lapja (közösségi szolgálatra jelentkezés ténye, terve, helye, ideje) és a Szülő egyetértő nyilatkozata Osztálynaplóban, törzslapon és bizonyítványban dokumentáljuk a teljesítést Az iskola a közösségi szolgálat teljesítéséről igazolást állít ki (2 pl.) Iskola és külső szervezet együttműködési megállapodást kötnek

A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT TERÜLETEI a) egészségügyi (jelenleg nincs) b) szociális és jótékonysági (Idősek otthona, Jószolgálati otthon, Útkereső szolgálat) c) oktatási (jövőre iskolán belül) d) kulturális és közösségi (könyvtár) e) környezet- és természetvédelemi f) katasztrófavédelmi (tűzoltóság) g) óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, idős emberekkel közös sport- és szabadidős területen folytatott tevékenység

FONTOSABB SZABÁLYOK A tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes közérdekű önkéntes tevékenységet 20 óra és 6 óra között nem végezhet.

A tizenhatodik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg a) tanítási szünet ideje alatt a napi három órát és a heti tizenkét órát b) tanítási időben a heti hat órát és ba) tanítási napon a napi két órát bb) tanítási napon kívül a napi három órát

A közösségi szolgálatot teljesítő köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül veszélyeztetné.

A közösségi szolgálatot teljesítő köteles a közérdekű önkéntes tevékenységet a vonatkozó jogszabályok, szakmai és etikai előírások, valamint a fogadó szervezet utasításai szerint személyesen végezni, a közérdekű önkéntes tevékenység során tudomására jutott személyes adatot, üzleti és egyéb titkot megőrizni. A közösségi szolgálat során a tanuló naplót köteles vezetni, amelyben rögzíti, hogy mikor, hol, milyen időkeretben és milyen tevékenységet folytatott.

b) jogszabályba vagy az önkéntes szerződésbe ütközik. A közösségi szolgálatban résztvevő nem köteles a fogadó szervezet utasításait teljesíteni, ha annak végrehajtása a) az önkéntes életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül veszélyeztetné, b) jogszabályba vagy az önkéntes szerződésbe ütközik.

A közösségi szolgálat megszervezése az iskolában Az intézményvezető kijelöli a programért felelős pedagógust, pedagógusokat Tanulók tájékoztatása a választható lehetőségekről Jelentkezési lapok kitöltése a tanulók által, szülői beleegyező nyilatkozat Iskola pedagógiai programjában rögzítettük, mely évfolyamokon és milyen tevékenységgel szerveződik (9-11.évfolyam~ 20/2012, EMMI rendelet) Dokumentálni kell (napló, bizonyítvány, törzslap-osztályfőnök) Értékelés, program lezárása (résztvevők beszámolói, tanuló, mentor értékelése pl: oklevél)

NYILATKOZAT AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Iktatási szám:…………../2012. EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT KÖZÖS LEBONYOLÍTÁSÁRÓL amelyet egyrészről iskola:…………………………………………………………… székhely:………………………………………………………… képviselő:………………………………………………………... OM-azonosító:…………………………. Továbbiakban: Iskola másrészről: név:………………………………………………………………. képviselő:…………………………………………………….. Továbbiakban: szervezet Továbbiakban: együttműködő felek 1. A megállapodás előzményei, körülményei, célja: A Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvényben foglaltaknak megfelelően az iskolai közösségi szolgálat megszervezésében a Felek az e megállapodásban rögzítettek alapján együtt-működnek. A Felek kölcsönösen törekednek arra, hogy az érintett tanulók teljesíteni tudják az 50 órás kötelezettségüket. 2. Az Iskola kötelezettségei, vállalásai: 3. A Szervezet kötelezettségei, vállalásai: Továbbá:

Tanulói jelentkezési lap iskolai közösségi szolgálatra Alulírott ……………………………………………………………………………… tanuló a(z) …………………………………………………………………………………… iskola …………………………osztályos tanulója a ……………./…………tanévben az alábbi területeken kívánok eleget tenni a közösségi szolgálatnak: a) ………………………………………………… területen ………………… órában b) ………………………………………………… területen ………………… órában c) ………………………………………………… területen ………………… órában (tanévenként minimum egy, maximum három terület választható) …………………………………… tanuló aláírása

Menetlevél Tanuló neve:…………………………… Osztálya: ………………….. Társintézmény: Rövid leírás: Dátum: 201_. ___ . ___. Teljesített idő: …………...……. óra Társintézményi aláírás: ……………………………………………………….. ..……………………………………………………… Projektvezető tanár aláírása Tanuló aláírása P.H.

NYILATKOZAT A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT TUDOMÁSUL VÉTELÉRŐL (magántanulók részére) Alulírott szülők kijelentjük, hogy tudomásul vettük, hogy az érvényben lévő kormányrendeletek értelmében, hogy a 2016-ban érettségizni kívánó gyermekünk csak akkor kezdheti meg az érettségi vizsgáját, ha a jogszabályban előírt módon teljesítette az 50 óra közösségi szolgálatot és ennek igazolásához a jogszabályban előírt dokumentumokkal rendelkezik. (Igazolások a teljesítésről, bizonyítványba bevezetve; Közösségi szolgálati napló). A tanuló neve: Osztálya: Szülő(k) neve: Dátum: Aláírás:

Bármilyen kérdése lenne, kérem keresse az iskolában: Szücsné Dr. Harkó Enikő mb.ig. Dr. Gentischerné Dani Zita nev.ig.h. Csathóné Zágoni Nóra DÖK patronáló tanár