A sport közösségteremtő hatása a Debreceni Egyetemen

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sportszocializáció.
Advertisements

Mi a SPORT? Meghatározott szabályok szerint, időtöltésül vagy versenyszerűen folytatott testgyakorlás.
Többnapos „sportfesztivál” a magyarországi illetve határon túli felsőoktatási intézmények hallgatói számára a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Kovács Klára Debreceni Egyetem Nevelés-és Művelődéstudományi Doktori Program november Kollektív traumák, határhelyzetek, természeti és társadalmi.
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben.
SZIGORÚ ERKÖLCS SZÍNVONALAS OKTATÁS
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék Bölcsészettudományi Kar.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
BSc a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
Mesterképzés az EKF-en
Nyugat-magyarországi Egyetem
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Szatmárnémeti magyar nyelvű felsőoktatásának kialakulása és perspektívái Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Sportklaszter – innovatív tartalékok a sportban
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Az UP-nevelés távlatai Magyarországon Dr. Szabó Tamás és csapata NUSI UP-nevelési Igazgatóság III. Országos Edzői Kongresszus, 2008.
Perjésiné Hámori Ildikó
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Pécs  2000 éves mediterrán város a Mecsek hegység lábánál  Baranya megye székhelye  Lakosainak száma: több mint 160 ezer  Nevezetességei: ókeresztény.
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
BME Közösségi sportlétesítmények non- profit üzemeltetésének új iránya Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem november 5. Andor György –
Kovács László Nemzeti Közszolgálati Egyetem
MESF Dr. Baráth Etele és Parti Zoltán/Magyar Kajak-kenu Szövetség.
A tanárképzés szerkezete
Sportkoncepció és szervezeti megvalósítása a Debreceni Egyetemen
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Debreceni Egyetem "ABS" Képzés- és rendszerfejlesztés a „ABS” Képzés és rendszerfejlesztés sportos társadalomért Észak-Kelet Magyarországon (A és B komponensek.
Sportirodák szerepe az intézményi sportéletben
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Projektcím: A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi.
Projektcím: A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi.
Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság Döntők.
Hallgatói közreműködés a Debreceni Egyetem Sportigazgatóságának tevékenységében Tisztelt Résztvevők! Október 27. Salgótarján.
Tájékoztató előadás a szakról ELTE PPK Nyílt Nap január 29. Sportszervező BSc.
TÁMOP E-13/1/KONV „Sport a felsőoktatásban” B komponens Dr. Trényiné dr. Rákóczi Zsuzsanna Hallgatói szabadidősport.
A testnevelés szerepének és tartalmának átalakulása az elmúlt években Dr. Honfi László MEFS alelnök.
1961-ben alapított intézmény Létszám: 770 fő Osztályok száma: 24 Az engedélyezett pedagógus státusz: 63 Az engedélyezett pedagógiai munkát segítő: 9,5.
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar
Testnevelés, mozgás, sport szakmai munkaközösség
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Készítette: Szabó Tamás
OKJ SPORTOKTATÓ KÉPZÉS
KINCSKERESŐ TEHETSÉGKUTATÓ PROGRAM
Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Előadás másolata:

A sport közösségteremtő hatása a Debreceni Egyetemen Készítette: Kovács Klára PhD-hallgató Nevelés-és Művelődéstudományi Doktori Program Debrecen, 2010. december 3. Campus-lét Műhelykonferencia

Cél A sport legfontosabb társadalmi funkcióinak bemutatásával felvázolni azt, hogy (1) milyen szerepet tölt be a sport a debreceni egyetemisták, mint a következő értelmiségi nemzedék életében, illetve (2) milyen tényezők vannak hatással arra, hogy egy hallgató jár-e sportkörre, vagy sem.

Előadás felépítése A sport legfontosabb társadalmi funkciói A Debreceni Egyetem sportéletének jellemzői A kutatás bemutatása: A hallgatók sportolási szokásai Néhány társadalmi státuszt meghatározó tényező és a sportkörre járás közötti összefüggések A sport és a barátok száma közötti kapcsolat

Sportdefiníciók Huinziga (1995) a játék fogalmát helyezi a középpontba az ember életében. Caillois (1961): a játék olyan tevékenység, amely szabad, bizonytalan, nem produktív és szabályok által vezérelt. Loy (1974,): az különbözteti meg a sportokat a versenyjátékoktól, hogy az előbbire jellemző a fizikai kiválóság demonstrálása. Nagy (1996): olyan szabadidős tevékenység, amelynek legfontosabb eleme a fizikai aktivitás, mozgás, erőkifejtés, ugyanakkor hozzátartozik a versengés is. Európai Sport Charta(2001): a sport minden olyan fizikai tevékenység, melynek célja esetenként vagy szervezett formában a fizikai és szellemi erőnlét kifejezése vagy fejlesztése, társadalmi kapcsolatok fejlesztése, vagy különböző szintű versenyeken eredmények elérése

A sport társadalmi funkciói Egészségvédő, megőrző, rekreációs funkció Kulturális, értékteremtő, erkölcsi funkció Diplomáciai, gazdasági és infrastrukturális funkció Közösségteremtő funkció

Hallgatók testnevelési kötelezettségei „(1) A Debreceni Egyetem hagyományos képzésű (egyetemi, főiskolai) szakokon részt vevő hallgatóinak – kivéve az AVK, az MÉK és a ZK hallgatóit – négy féléven keresztül, alapképzésben (BSc, BA) részt vevő hallgatóinak – kivéve a ZK hallga-tóit – két féléven keresztül, mesterképzésben (MSc, MA) részt vevő hallgatóinak egy féléven keresztül, az osztatlan képzésben részt vevő hallgatóinak három fél-éven keresztül heti két óra testnevelési foglalkozáson való részvétel kötelező. Az AVK és az MÉK hagyományos képzésű szakjain, valamint a ZK hagyományos képzésű és alapképzési szakjain a testnevelési követelményeket a melléklet tartalmazza. További két félévben kreditek adhatók a Sportigazgatóság által meghirdetett szabadon választható tantárgyak teljesítéséért.35 (2) A testnevelési követelmények teljesítése a végbizonyítvány (abszolutórium) kiállításának feltétele. (3) A testnevelési követelmények kiválthatók - minősített versenysport-tevékenységgel, - regisztrálható egyetemi sportszolgáltatások igénybevételével, - regisztrálható egyetemi sporttevékenységgel. - a sportigazgatóság, illetve a testnevelési csoportok által szervezett sportrendezvények keretében.36 (4) A felmentési és az elfogadási kérelmeket a sportigazgató és a testnevelési csoportok vezetői bírálják el. Kritériumfeltételként előírt foglalkozásokon (pl. testnevelés) történt eredményes részvétel aláírással igazolható.”

Sportigazgatóság Testnevelési órák, sportrendezvények, programok szervezése Cél: hosszú távon a hallgatók egészségi- és fizikai állapotának javítása Infrastrukturális fejlesztések

DEAC szakosztályai Asztalitenisz, Atlétika, bridzs, DVSC-DEAC (labdarúgás), Futsal, Kézilabda, Kosárlabda NBI, Kosárlabda NBII, Labdarúgás, Röplabda, Sakk, Tájfutás, Tenisz, Tollaslabda, Túra, Úszás, Vitorlázás, Vívás, Aerobic

Sportprogramok, versenyek, rendezvények Minden hallgató részt vehet Buzánszky Egyetemi Labdarúgó Bajnokság Egyetemi Kosárlabda Bajnokság Egyetemi Futófesztivál Egyetemi Úszónap Egyetemi sportnap Egyetemi hattusa Sí táborok, sí napok Vízi táborok, kenus táborok Karok, centrumok, kollégiumok által meghirdetett rendezvények, házibajnokságok Versenysportolók számára Debreceni Egyetemi Kupa Universitas MEFOB Országos bajnokságok meghatározott karok számára (pl. Medikus Kupa)

Testnevelési csoportok, a különböző karokon AMTC Testnevelési Csoport AMTC Műszaki Kar Testnevelési Csoport OEC Testnevelési Csoport TEK Testnevelési Csoport

Kutatási feltételezések A férfi és női hallgatók között különbség van abban a tekintetben, hogy milyen arányban sportolnak. (Földesiné, Fábri) A család anyagi helyzete befolyásolja a gyermek sportkörre járását az egyetemen. (Földesiné-Gáldiné, Hradil) A szülők iskolai végzettsége hatással van arra, hogy a gyermek sportol-e vagy sem az egyetemen. (Bourdieu) A hallgatók állandó lakóhelye hatással van arra, hogy az egyetemen sportolnak-e vagy sem (Fábri) Azoknak a hallgatóknak, akik valamilyen formában sportolnak, több barátjuk van, mint azoknak, akik nem sportolnak. (Clore-Byrne)

Járt-e sportkörre az egyetemen vagy az egyetemen kívül

A nem és a sportkörre járás kapcsolata

Az anyagi helyzet és a sportkörre járás kapcsolata

A sportolók és nem sportolók aránya a szülők iskolai végzettségének csoportjaiban

A sportkörre járók/nem járók megoszlása településtípusonként

A barátság dimenziói Tanulmányokkal kapcsolatos problémák Magánéleti problémák Rendszeresen együtt töltött szabadidő Jövőre vonatkozó tervek megbeszélése Betegség esetén meglátogatták/felhívták-e.

A sportolók és nem sportolók barátai számának átlagai a barátság különböző dimenzióiban

Köszönjük a figyelmet! Kovács Klára kovacs.klarika87@gmail.com