Kovácsné Lakatos Szilvia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítástechnika története
Advertisements

A számítógép története
Kovácsné Lakatos Szilvia
IKT az oktatásban március 4. Körmendy Zsolt
A számítástechnika története
A számítástechnika története
A számítógépek generációi
A számítástechnika története
Számítógép- generációk
Programozási nyelvek.
A számítástechnika története
A számítástechnika kialakulása, fejlődése
Az informatika története
Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig
A számítógép történetéről...
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Neumann elvek.
A számítástechnika története
A számítógép fejlődéstörténete
Számítógép generációk 1-3
Egy egyszerű gép vázlata
Számítógép- generációk
A számítógép történetéről
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
A számítástechnika története
A számítástechnika története
A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen.
A számítógép kialakulása
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
SZÁMÍTÁSTECHNIKA © 2006, Abonyi-Tóth Zsolt Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Budapest.
Az informatika fejlődéstörténete
Hardver ismeretek-1 A számítógép:
Boole-algebra (formális logika).
Számítógép generációk
A számítógép fejlődésének áttekintése
A számítógép története
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
A számítógép története
Személyi számítógépek története
A számítógépek története
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
A számítógépek története
Számítógép történet Erdős Zoltán.
Számrendszerek kialakulása
Neumann elvek, a számítástechnika története, a számítógép fejlődése
A számítógépek elődei.
A számítástechnika fejlődése
Információ és társadalom
Informatikai alapismeretek
A számítógépek története
Számítástechnika története
A számítógépek története
Számítógép-architektúrák
A kezdetektől napjainkig Számítógépgenerációk
A számítógép története
A számítástechnika története
kialakulása, fejlődése, generációk
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
A számítástechnika története Készítette:Gazsi Bettina 10.A.
A Számítógépek Elődei A Számítógépek Generációi Bretus Bence.
Informatika, számítástechnika rövid története. TÖRTÉNET A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, automatizált.
Számítógép- generációk
Informatika (Bevezetés az informatikába)
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Az informatika fejlődéstörténete 1946-ig
A számítógépek fejlődése
Számítógép- generációk
A SZÁMÍTÓGÉP TÖRTÉNETE
A SZÁMÍTÓGÉP TÖRTÉNETE
Az informatika fejlődéstörténete
Előadás másolata:

Kovácsné Lakatos Szilvia INFORMATIKA III Kovácsné Lakatos Szilvia

AZ INFORMATIKA MÚLTJA Az őskorban a számolás rögzítése: csontokra vésett rovások, kövek, pálcák, csomók egy kötélen stb. A matematikai műveletek megkönnyítésére: ABAKUSZ 1642: Az első összeadógép: Blaise Pascal 1672: Gottfried Wilhelm Leibniz: a négy alapműveletet és a gyökvonást is el tudta végezni gépével 1805: Joseph Marye Jacquard: programvezérlés elve: műveleti kártyák segítségével forradalmasította a textilipart 1874: George Boole és Augustus de Morgan kidolgozták a formális logikát. (Boole-algebrát)

AZ INFORMATIKA MÚLTJA 1880: amerikai népszámlálás: 55 millió ember adatainak feldolgozása: 500 ember 7 év alatt 1890: Herman Hollerith: lyukkártyás adatfeldolgozó gépével 4 hét alatt elvégezte az adatok feldolgozását. 1914: Leonardo Torres Quevedo: lebegőpontos számábrázolás 1936: Alan Turing: univerzális számítógép matematikai modellje. 1936-38: Konrad Zuse: első szabadon programozható elektromechanikus számítógép (Z1) 1943: Claude Shannon: elektromos kapcsolások és a logika kapcsolata

AZ INFORMATIKA MÚLTJA Az első automatikusan működő általános célú digitális számítógép: MARK1: Howard Aiken Az első elektronikus számítógép: ENIAC. Katonai célokra fejlesztették ki, elektroncsöves számítógép. EDVAC: Neumann elvei alapján készült: belső programtárolású. UNIVAC: Az első kereskedelemben is kapható számítógép Nyomtatott áramkötök (NYÁK) megjelenése: II. VH.

AZ ELSŐ GENERÁCIÓS GÉPEK Az első generációs számítógépek (1945-54) fő jellemzője az elektroncsöves áramkörök. 1948-ban megfogalmazták az elektronikus-digitális számítógépekkel kapcsolatos alapelveket (Neumann-elvek): Tárolt program elve Címezhetőség elve Önálló adat be- és kiviteli eszközökkel rendelkezzen Bináris számrendszeren alapuljon, és elektronikus legyen Képes legyen alapvető logikai műveletek elvégzésére

MÁSODIK GENERÁCIÓ A második generációs gépek (1955-64) fő jellemzője a tranzisztoros áramkörök és a mágneses háttértár. 1947: Tranzisztor felfedezése: William Shockley kisebb, gyorsabb és megbízhatóbb logikai áramköröket lehetett készíteni a tranzisztorokkal. 1955: Ferritgyűrűs memória: Jay W. Forrester Kifejlesztették az első operációs rendszereket és programnyelveket (FORTRAN, COBOL, BASIC)

HARMADIK GENERÁCIÓ A harmadik generációs számítógépekre (1965-74) a szilícium alapú integrált áramkörök a jellemzők. Az IC-t 1958-ban fedezték fel, de csak 65-ben alkalmazták először a számítástechnikában. Megjelenik a monitor és a billentyűzet is. Terjed a mikroprogramozás, ami egyszerűsíti a processzorok tervezését és működését.

NEGYEDIK GENERÁCIÓ A negyedik generáció (1974-től napjainkig) fő jellemzője a mikroprocesszor és a magas szintű integráltság. Egyre nő a szoftverek jelentősége, az új technológiák hatására egyre gyorsabbak, kisebbek és olcsóbbak a számítógépek. A programozás szinte kizárólag magas szintű nyelveken történik.

ÖTÖDIK GENERÁCIÓ 1981-ben Japánban jelentettek be egy új, 10 éves kutatási tervet. Fontos alkotórésze a mesterséges intelligencia, szakértői rendszerek, szimbólumokkal való műveletvégzés. A cél: intelligens számítógép létrehozása, ami lát, hall, beszél és gondolkodik. Képes tanulni, következtetni, dönteni. A fejlesztést 1993-ban zárták le és sikeresnek értékelték… Ez a prototípus a világ leggyorsabb és legnagyobb olyan számítógéprendszere, amely tudásalapú információfeldolgozásra képes.

A JÖVŐ Beszéddel vezérelhető számítógép A méretek egyre kisebbek, a processzorok egyre gyorsabbak. Nanotechnológia: atomi szintű eszközök és adattárolás Másik út az igazi emberi gondolkodás modellezése: párhuzamos feldolgozás kutatása Harmadik terület a számítógépes hálózatok feljődése. Folynak a kutatások a gyorsabb ún. optikai számítógépek kifejlesztésére is. Itt az információt fényimpulzusok hordozzák.

MŰKÖDÉSI ELV KÜLSŐ PROGRAMVEZÉRLÉS Egy egyszerű 4 műveletes kalkulátor fő komponensei: billentyűzet: számjegyek (0-9), műveletek begépelését teszi lehetővé. kijelző: egyetlen szám megjelenítésére alkalmas. processzor: regisztereket tartalmaz: eredményregiszter, műveletregiszter, adatregiszter. Ez egy külső programvezérlésű berendezés, belső programot nem tárol, önálló tevékenységre nem képes.

MŰKÖDÉSI ELV B. BELSŐ PROGRAMVEZÉRLÉS Egy belső programvezérlésű számítógép billentyűzete a számokon és a műveleteken kívül az ábécé betűit is tartalmazza, kijelzője általában egy monitor, ami szöveg és grafika megjelenítésére is alkalmas. Rendelkezik memóriával, ami elektronikus tárolóeszköz. Nemcsak adatokat, hanem a gépet működtető gépi utasításokat (programot) is tartalmaz. A processzor hasonlít a kalkulátoréhoz, de a memóriában tárolt gépi utasításokat hajtja végre. Az ilyen gép képes önállóan, tetszőleges ideig kezelői beavatkozás nélkül működni.