>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Első tapasztalatok az NIIFI-nél üzemelő infrastruktúra cloud szolgáltatással kapcsolatban Stefán Péter NIIFI RICOMNET Miskolc.
Advertisements

Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
IKT = információs és kommunikációs technológia
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
Tanyanyagtárházak lépjünk túl egy LMS korlátain Networkshop 2010 Debrecen, április Vágvölgyi Csaba
Videókonferencia rendszerek használata Moodle 2.x környezetben
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
Pár szó a digitalizálásról
Az e-tanulás. •Az e-tanulás csírái már a múlt század 40-es éveiben megjelentek. –Amikor Budapesten gyakoriak voltak a légiriadók, „feltalálták” a rádió-iskolát,
Adattárolási technológiák
Hardver alapok I. 10. osztály.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
Miskolczi Ildikó
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
INTERNET.
Online tanulásszervezés és társadalmi szerepvállalás lencse máté igazgyöngy alapítvány digitális nemzedék konferencia március 29.
4 Moodle portál tapasztalatai - konnektivista szemmel
Közösségi média és a könyvtár Trendek Közösségi média és a könyvtárak Trendek
Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
Tanfolyami oktatásunk sajátosságai Készítette : Pohner Lászlóné október 10.
Valóban az m-learning az e-learning jövője?
mLearning megoldások Moodle környezetben
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A jövő technológiái Kőnig Tibor főmérnök, Microsoft Magyarország blogs.msdn.com/tibork-on-ms blogs.msdn.com/tibork-on-ms.
Oktatás a XXI. században Pintár Tamás. Oktatás a XXI. században Kulcsszavak Interaktívan Napjaink gyorsuló világa „Információéhség”
Hogyan legyünk e-tanárok?
E-learning és a multimédia
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes Számítógéppel segített kollaboratív tanulás.
Az IKT kompetenciaterület specialitásai
Felhasználói tartalmak A kötöttségek nélküli publikálási lehetőségek kinyíltak Web2.0-ás technológia: Tovább bővült a lehetőségek tárháza Egyszerű publikációs.
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
A memóriák típusai, jellemzői
Közösségi portálok használata
TT Kovács Sándorné.
Még ma is – amikor szinte minden családban van számítógép, sokak számára még ismeretlen a digitális írásbeliség, nem képesek bekapcsolni a számítógépet.
SOFTWARE.
E-learning Kovácspál Eszter.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Bevezetés. A jó pap holtig tanul – tartja a mondás A múlt század közepéig azonban, általában, csak azokra az emberekre volt ez igaz,  akiknek a génjeiben.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Az E-TANÁR portál © Dr. SERES TechConsult 2008.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Tibor Éva E-learning kezdő internetezőknek!. …Európában 2013-ig mindenki alapszintű szélessávú internetkapcsolattal rendelkezzen, továbbá 2020-ig biztosítani.
Hangalapú, közösségépítő virtuális valóság a gyakorlatban Faragó Péter WebLords.
Konstruktív pedagógia és számítógéppel segített tanulás
Kinek hogyan segíthet? Motivációs üzenetek a társadalom különböző szegmensei számára.
Máté István Multimédia fejlesztő Máté István
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
Fiber haszonérv házhálózat kiépítéshez
Social Media 2015-ben, üzleti szemmel - avagy merre tart a közösségépítő világ? Kulcsár István Róbert 1.
Kommunikáció-technológia specializáció
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
E-larning és M-learning nemzetközi viszonylatban és Szerbiában (egy saját fejlesztésű oktatási keretrendszer bemutatása) Előadók: Kőrösi Gábor és Esztelecki.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Digitális írástudás fejlesztése korhatár nélkül, okoseszközökön június 25.
Wikipédia Készítette: Csaplár Dominik Wikipédia A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes világenciklopédia. A.
Felhőalapú adattárolás Hogy tárolhatunk adatokat „felhő” szolgáltatás segítségével?
Közösségi oldalak az oktatásban gyakorlati szemszögből Uher Bertalan zenetanár Csermák Antal AMI, Veszprém Öveges József Szakképzőiskola, Gimnázium és.
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN Structured Systems Analysis and Design Method.
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
Csoportmunkát támogató szoftverek
Digitális világ Rólunk a világnak Írjunk blogot!
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
Előadás másolata:

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL - GERŐ

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> 8

7

6

5

4

3

CLOUD LEARNING

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Miről lesz szó? •Történeti áttekintés •A felhő-pedagógia „elmélete” •A felhő-pedagógia „gyakorlata”

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Történeti áttekintés •A múlt század húszas éveiben elterjedt nyilvános rádió és a harmincas években megkezdődött nyilvános televízióadás - az elektronikát az oktatás jelentős, új tárgyává tették.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Történeti áttekintés •A negyvenes években jelentkező iskola-rádiók és az ötvenes-hatvanas évek iskola-televíziói már az oktatás közösségi eszközévé tették az elektronikát.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Történeti áttekintés •A hetvenes években a mágneses hangrögzítés, a nyolcvanas években pedig a videó rögzítők és a személyi számítógépek megjelenésével ez az új eszköz már az iskolai oktatásban is megjelent.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Történeti áttekintés •A nagy áttörést azonban a kilencvenes években az Internet széleskörű alkalmazása, illetve az új évezred első évtizedében – a szélessávú adatátvitel elterjedésével – a gyors Internet-hozzáférés hozta.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Történeti áttekintés •A digitális adat-, hang- és képrögzítés, valamint a szélessávú adatátvitel segítségével az Interneten bármilyen tananyagot, bárki számára, bárhol és bármikor hozzáférhetővé lehet tenni reális idő alatt.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Történeti áttekintés •Ezzel elérkeztünk oda, ahol az elektronika az oktatás tárgyából, majd eszközéből az oktatás és a tanulás színterévé vált.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Történeti áttekintés •Az egyre bonyolultabb felhasználói programok futtatása, az egyre nagyobb méretű adatfájlok tárolása és mozgatása, az egyre nagyobb adatfeldolgozási és adattovábbítási sebesség elérése egyre erősebb és drágább hardver- és szoftver-követelményeket támaszt a felhasználói oldalon.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Történeti áttekintés •Ezt felismerve, a huszonegyedik század második évtizedében született meg a számítógép-felhőnek (Cloud Computing) nevezett szolgáltatás.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> A felhőpedagógia „elmélete” Ennek lényege, hogy az adattárolási és adatmozgatási, valamint a nagy számítástechnikai feladatokat nem a felhasználók saját számítógépe végzi, hanem egy egyszerű internetes böngésző útján ingyenesen, vagy - a saját erőforrások létrehozásánál és üzemeltetésénél lényegesen kisebb - bérleti díjak fejében a számítógépfelhőben működő szolgáltatók biztosítják.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> A felhőpedagógia „elmélete” •A gondolat, természetesen, nem új. •Ahhoz, hogy egy adatforrást megtaláljunk az Internet dzsungelében, már régen nem a saját gépünkről kell végigböngészni a világhálót. Ezt a feladatot már régen a nagy erőforrásokkal rendelkező keresőszolgáltatókkal (Yahoo, Google stb.) végeztetjük el.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> A felhőpedagógia „elmélete” •A korszerű, költséghatékony, interaktív tudásátadás sem oldható meg csupán a saját erőforrások felhasználásával. •Ezen a területen is igénybe vehetjük a számítógépfelhőben működő szolgáltatásokat. •Ezekből a szolgáltatásokból mutatunk be néhány – általunk már kipróbált változatot az alábbiakban.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> A felhőpedagógia „gyakorlata”

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> foto, video prezentációk virtuális tanterem ismerősök blog wiki

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Foto, video

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >>

prezentációk

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >>

Virtuális tanterem

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >>

ismerősök

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >>

blog Wordpress

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >>

Wordpress

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >>

moodle- blog

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> wiki

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >>

Ami sohasem fog bekövetkezni… A hálózatos tanulás, ismeretszerzés, egyre bővíti, tágítja a virtuális teret.

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Kontakt…