Az UNILO projekt hozzájárulása a tanulási eredmény-orientált képzési programok kialakításához Zarka Dénes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
V. ETR Konferencia április Dr Majó Zoltán, egyetemi adjunktus
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
Technical University of Budapest
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
Online gazdasági informatika szótár fejlesztése OGIL Dr. Pitlik László, Pásztor Márta, Popovics Attila, Bunkóczi László, Pető István Szent István Egyetem,
 W3C Magyar Iroda Megnyitó, szept. 24. A CORES projekt bemutatása Micsik András MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály.
Uni-LO - Promoting the EQF learning outcomes approach within European universities Az Európai Képesítése Keretrendszer és a tanulási eredmények Projekt.
Fekete Zsombor ÉMRTK Távháló Workshop 2001 szeptember 21.
Szervezeti szintű folyamatszemlélet OPF. Célja: Az OPF célja, megtervezni és végrehajtani a szervezeti folyamatok fejlesztését, mindezt arra alapozva,
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Az e-learning a felnőttképzésben projekt Papp Lajos Műegyetemi Távoktatási és Felnőttképzési Központ.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Képesítési Keretrendszerek Európában
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Széchenyi István Egyetem, Győr
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. A LEKTOR projekt és a Lexelerator platform szolgáltatásainak és eszközeinek ismertetése.
Valorizáció a Leonardo programban Muradin Eszter december 2. Leonardo Nemzeti Iroda.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Kihívások és eredmények az e-learning fejlesztés során Zarka Dénes TÁMOP /1-C
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A Számvitel Didaktikája
A tanulás jelentőségének (újra)felfedezése a felsőoktatásban Derényi András OFI-KKEK TÁMOP / „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban”
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Hátralévő fejlesztések a Mentor(h)áló projektben Jagodics Balázs Programvezető Qualitas T&G Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
Openprof.eu Project No LT01-KA Mivel lehet szabadon tartalmakat fejleszteni? Zarka Dénes Open Professional Collaboration.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
Vicsi Klára Terminológiai szótárfelmérés eredménye és tanulságai az MTA Műszaki Tudományok Osztályán Vicsi Klára Magyar.
Előadás másolata:

Az UNILO projekt hozzájárulása a tanulási eredmény-orientált képzési programok kialakításához Zarka Dénes

2 Tevékenységek •Kutatás (irodalomkutatás és kérdőíves felmérés) a tanulási eredmények alkalmazásáról. – elérhető a holnapon •Érdekes gyakorlatok gyűjtése a témában •Fókuszcsoportos felmérés a problémákról •LO használó oktatók közössége •Terminológia (Glosszárium) •Link és referenciagyűjtemény •Eszközök oktatóknak, karriertanácsadóknak, hallgatóknak

3 Kutatási beszámoló: jelenlegi helyzet •Az LO gyakorlata 9 országban, köztük Magyarországon •Az on-line kérdőívek értékelése mintegy 3500 válasz alapján •Konklúzió: –A vártnál jelentősebb LO aktivitás az EU-ban –Az implementációban alig van mintázat, talán Észak- és Nyugat- Európa kicsit fejlettebb –A válaszolók nagy részének fogalma sincs mi az az EHEA, Bologna folyamat, EQF, Lisszaboni stratégia

4 A kisebbség, aki tudta… … úgy gondolja, hogy •Az egyetemeken intenzíven támogatni kell a tanulási eredmények terjedését •Hisz benne, hogy az EQF, és a NQF hasznos, és hogy Európát versenyképesebbé teszi •Az LO szemlélet a (felső)oktatást közelíti a piaci igényekhez •Nagyon sok félreértés van az LO, a tanulási általános célok és a konkrét tanulási célkitűzések között, az LO-k alkalmazása nem mindenhol ugyanolyan értelemben került alkalmazásra 459 / 3534 (13%)

5 A tanulási eredmények haszna •A kurzus végén elért eredmények meghatározása •Annak meghatározása, hogy mit kell értékelni •A tanulási igények feltárásának segítése •A tanulmányok tanulóközpontúvá tétele •Segítség a karrier tervezésben (egyéni fejlődésben)

6 Terminológia •Glossary •on-line elérhető •Angol nyelven 38 szócikk •Részletes definíciók •Linkek és magyarázat

7 Fókuszcsoportos vizsgálat 16 fókuszcsoport a 9 partnerországban •Az LO értelmezése, szerepük és használatuk •A használat elterjedésének akadályai •Az LO alkalmazásának lehetséges előnyei

8 Felhasználható Informatikai eszközök •RePRO Tool (Reengineering Programmes Tool) létező tanulási kimenetek adatbázisa (angolul) •MapQFTool (Mapping Qualifications Frameworks Tool) Az EU nemzeti képesítési keretrendszereinek (NQF) adatbázisa és keresési eszközök

9 Útmutató karriertanácsadóknak 11 oldal. Még véglegesítés alatt van. •Mik a tanulási eredmények? –Mik az előnyei? –Bloom taxonómia –Hogy kell ilyent írni? –Értékelési kritériumok •Tanulási eredmények a karriertanácsadásban –Diploma kiegészítés (Diploma supplement) –Példa: Dublin leírás (Dublin descriptors) –Kontakt információ

10 Hallgatói útmutató 10 oldal. Még véglegesítés alatt van. •Mik a tanulási eredmények? –Mik az előnyei? –Hogy kell ilyent írni? –Értékelési kritériumok •Tanulási eredmények használata –Használata a felsőoktatásban és a karrierépítésben –Példa: Dublin leírás (Dublin descriptors) –Kontakt információ

11 Oktatói útmutató 11 oldal. Még véglegesítés alatt van. •Mik a tanulási eredmények? –Mik az előnyei? –Hogy kell ilyent írni? •Tanulási eredmények használata –Tanulási tevékenységek tervezése –Értékelési szempontok –A hallgatók tanulási készségeinek javítása –Továbbfejlődés a foglalkoztatottság és a továbbképzések irányába –Példa: Egy projekt menedzsment kurzus –Példa: Dublin leírás (Dublin descriptors) –Kontakt információ

12 LO gyakorló szakemberek közössége • •Bárki szabadon feliratkozhat (adminisztrátori megerősítés kell) •Csoportok •Fórumok •Web2-es funkciók •TESSÉK Kipróbálni!

13 Köszönöm a figyelmet!