Gazdasági Informatika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy szélsőérték feladat és következményei
Advertisements

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Gazdasági informatika
Gazdasági informatika
Kötelezettségek 10. feladat kidolgozása
Rózsa Andrea – Csorba László
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pénzügyi alapszámítások
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Papírhulladék gyűjtése
Modellezés a számvitelben
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
1. ÖSSZEFOGLALÓ FELADAT: TÁRGYI ESZKÖZÖK
Értékpapírok értékelése és főkönyvi könyvelése
Szigorlati mintafeladat megoldása (folytatás)
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Gazdasági Informatika II.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
10. A KÖLTSÉGEK SZÁMBAVÉTELÉHEZ KAPCSOLÓDÓ ISMERETEK
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Befektetések vizsgálata
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
9. Eszközrendszer.
Minek van értékcsökkenése?
Költségelemzés, költséggazdálkodás
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI A 2013/2014-ES TANÉVRE A JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE: augusztus 12.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Gazdasági informatika II. 2006/2007. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
Idősor komponensei Trend vagy alapirányzat: az idősor alakulásának fő irányát mutatja meg. Szezonális vagy idényszerű ingadozás: szabályos időszakonként.
Cégalapítás/3. feladat ©Lukács Könyvelés az előtársaságban
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
41. feladat Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék 2007/2008. tanév.
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
Közvetett költségek elemzése
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Viszonyszámok A viszonyszám két egymással logikai kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa V= A/B V: a viszonyszám A:a viszonyítás alapját képező.
A termelés költségei.
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Összefoglalás Tárgyi eszközök. 1. feladat A tárgyi eszközök azok az anyagi eszközök, amelyek közvetlenül vagy közvetve, tartósan (1 évnél hosszabb ideig)
Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
A kamatszámítás módszereinek elméleti összefüggései
2. Előadás Tervezés, Tényezőkre bontás
A termelés költségei.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Tárgyi eszközök március 18.. Tárgyi eszközök Anyagi eszközök, tenyészállatok, amelyek Közvetlenül vagy közvetetten szolgálják a vállalkozó tevékenységét,
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Számtani sorozat Számtani sorozatnak nevezzük azokat a sorozatokat, amelyekben ( a második elemtől kezdve ) bármelyik tag és az azt megelőző tag különbsége.
PÉLDÁK.
Gazdasági informatika
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Gazdasági informatika
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Optimális futamidő (selejtezési) döntések
SZÁMVITEL.
Értékcsökkenés.
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Előadás másolata:

Gazdasági Informatika 2006/2007. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat

2. Amortizáció SzTv. : Amortizációs módszerek: Immateriális javak Tárgyi eszközök Amortizációs módszerek: Lineáris leírás Degresszív (gyorsított) leírás – számtani sor v. mértani sor Progresszív (késleltetett) leírás Teljesítményarányos leírás: amortizáció a tényleges igénybevétel arányában (Alkalmazása: gépek, járművek – pl. a futott km-ek száma, gépórák száma …stb.) Abszolút összegű leírás – nincs matematikai modellje, norma – az évenkénti ÉCS-t határozzák meg nem a leírás mértékét! (Pl. Bérelt ingatlanon végzett felújítások ÉCS  elszámolása a bérleti időszak végéig indokolt! ) Sztv: Számviteli törvény: Az imateriális javak és a tárgyi eszközök esetében azok rendeltetésszerű használatba vételének napjától terv szerinti ÉCS-t kell elszámolni.

a.) Lineáris leírási módszer Azonos összegű ÉCS elszámolása minden évben Alkalmazása: Hosszabb élettartalmú, egyenletesen elhasználódó eszközök

Kérdés: Mekkora az éves leírási összeg? Példa Egy 1000 $-os berendezést 0-ra akarunk leírni 5 év alatt lineáris leírási módszert alkalmazva. Kérdés: Mekkora az éves leírási összeg?

Az eszköz beszerzési ára Megoldás – SLN (LCSA) SLN(1000;0;5) = 200 Leírás eredmény ÉCS az egyes években Költség: Az eszköz beszerzési ára Leírási idő Maradványérték

SLN paraméterei Költség: Az eszköz beszerzési ára Maradványérték: A tárgyi eszköz értéke az értékcsökkenés leírásának végén Leírási idő: A leírási időszakok teljes száma (azaz az eszköz hasznos élettartama)

b.) Degresszív leírási módszer Az egymást követő években csökkenő amortizáció kerül elszámolásra Alkalmazása: Az eszköz elhasználódása az üzembe helyezést követő néhány évben gyorsabb az átlagosnál. Meghatározása: Számtani sor szerint (lineárisan csökkenő) Mértani sor szerint (progresszíven csökkenő) – minden esetben feltételezi a maradványérték alkalmazását!

Számtani degresszív leírási módszer - példa 1000 $ -os berendezést 5 év alatt 0-ra akarunk leírni úgy, hogy a leírások csökkenő számtani sorozatot alkossanak. Határozzuk meg a leírások összegét az egyes években!

SYD (SYD) SYD(1000;0;5;1) = 333.33 SYD(1000;0;5;2) = 266.67 5. Évben a leírás összege i-dik periódus Költség Leírások darabszáma Maradványérték

SYD paraméterei Költség Maradványérték (ált. 0) Leírások darabszáma (n db) i: 1-től n-ig mehet! : i-dik periódus

Leírási idő*(leírási idő+1) SYD „működése” Sum of Years Digits rövidítés magyar megfelelője: az évek számjegyeinek összege  Példában: 1+2+3+4+5=15. 1000/15=66.67 – ez a számtani sorozat legkisebb pozitív eleme és differenciája SYD= (Költség-maradványérték)*(leírási idő-időszak+1)*2 Leírási idő*(leírási idő+1)

Mértani sorozat szerint - Példa 1000 $ –os eszközt 5 év alatt 0 – ra akarunk leírni úgy, hogy mindig a még le nem írt összeg 40 % -át írhatjuk le. Mekkora az egyes években leírható összeg?

DDB (KCSA) DDB(1000;0;5;1)=400 DDB(1000;0;5;2)=240 DDB(1000;0;5;3)=144 Eredmény Költség Maradványérték Leírások darabszáma 5. Év leírási összege?

5. év Nem a DDB függvénnyel számítjuk ki! Oka: DDB(1000;0;5;5)=51,84 – a negyedik lépés után még le nem írt összegnek (129.6) a 40 % -a.  Ehelyett: az ötödik leírás összegét 129.6-nak vesszük, mivel így kapjuk meg a teljes összeget! 400 (1) + 240 (2) +144 (3) + 86.4 (4) = 870.4 5. évben: 1000 – 870.4 = 129.6

Példában a faktort nem adtuk meg, mivel: DDB paraméterei Költség Maradványérték Leírások darabszáma (n db) I – dik periódus (1-n-ig!) Faktor: Leírás %-át határozza meg- Faktor / n = a még le nem írt összeg hány %-a a következő leírás értéke. Alapértelmezett értéke: 2. (Innen az elnevezés: Double Declining Balance) Példában a faktort nem adtuk meg, mivel: 2/5 = 40%

Ezt kiküszöböli a VDB (ÉCSRI) függvény FIGYELEM! 0 maradványérték esetén a DDB függvényt az első (n-1) db évre használjuk! N. év értéke: Az (n-1) – dik év utáni maradványérték Megjegyzés!!! Ha a maradványérték nem 0, akkor az n. évre is működik a függvény! Figyeljük meg! Az utolsó év leírási összege nagyobb, mint a negyedik!  Ezt kiküszöböli a VDB (ÉCSRI) függvény

VDB (ÉCSRI) függvény – Vegyes gyorsított amortizáció- Példa 1000 $ –os eszközt 5 év alatt 0 – ra akarunk leírni úgy, hogy mindig a még le nem írt összeg 40 % -át írhatjuk le. Mekkora az egyes években leírható összeg?

VDB (ÉCSRI) alkalmazása Eddig egyezik a DDB függvény értékeivel! A mértani sorozat szerinti amortizációról áttér az egyenletes amortizációra! A harmadik lépés után észrevette a függvény, hogy a 89.6 (A következő 40 % ) már túl kicsi lenne ahhoz , hogy 5 lépésben leírjuk az eredeti összeget 0 –ra! A még le nem írt összeget elosztja a hátralévő periódusok számával!

VDB paraméterei Költség Maradványérték Leírások darabszáma: n db Kezdősorszám - i: 0 –tól (n-1)-ig Záró sorszám: - j: i-től n-ig Faktor: leírás %-a. Alapértéke: 2. Eredmény: az i-dik periódus végétől a j-dik periódus végéig leírható összeg!

Figyelem! - VDB i=j-1 estén az egy periódus alatti leírást jelenti  Lásd! Példa Más esetben több periódus alatti leírást jelent  i = j-2 estén 2 periódus alatti leírás összegét adja meg! Példa: VDB(1000;0;5;1;3) = 384 (240 + 144) VDB(1000;0;5;2;3) VDB(1000;0;5;1;2)

Gyorsított amortizáció rögzített kulccsal – DB(KCS2) A leírási % nem adható meg – ennek értékét egy képlet határozza meg!

Példa 1000 $ - os eszközt 5 év alatt akarjuk leírni 100 –ra (maradvány = 100). Az eszközt szeptember végén vettük! Leírási kulcs: 0,369

DB függvény alkalmazása ? Leírások összege: 895.62 (nem pontosan 900)

Utolsó két paraméter jelentése A függvény figyelembe veszi, hogy a beszerzéskor az első naptári évből hány hónap van még hátra. Példában: Szeptemberben vettük  az első évből csak 3 hónap számít  ezután 4 teljes év  6. évből csak 9 hónap számít (Az ötéves futamidő 6 naptári évre oszlik el! )

DB paraméterei Költség Maradványérték Futamidő: n Sorszám: i (1-től n+1-ig) Hónapok: Az első naptári évben a beszerzéstől hátralévő hónapok száma Alapértéke: 12 hónap

DB – Külön szabály adja meg az egyes évek leírási összegét! Első leírás értéke: Összeg * kulcs * hónapok / 12 Utolsó leírás értéke: (Még le nem írt összeg)*kulcs*(12-hónapok)/12 Közbülső leírások értéke: (A még le nem írt összeg) * kulcs

Szemléltetés Példa: 20 év alatt írunk le egy eszközt, melynek bekerülési értéke 1 500 000 Ft. Három módszerrel készítjük el az amortizációs leírást! Lineáris módszer Degresszív – számtani sorozat szerint Degresszív – mértani sorozat szerint (Kulcs: 40%)

Grafikon Próbáld ki, ha nem 40%-os amortizációs kulcs szerint számítod ki a mértani sort, hanem az alapértelmezett 2/20 = 10%-os kulcs szerint! (Az utolsó paramétert ki kell törölni a KCSA függvénynél! )