Valamely társadalom fejlettsége feltételezi az egyetemes emberi értékek felvázolásán túl azok teljes mértékű elfogadását, értékesítését. Minden embernek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
A Szily TISZK közösségfejlesztési szolgáltatása /2009/ Bemutatkozás a tagiskoláknak Fejlesztő pedagógusi szakszolgáltatás Iskolapszichológusi szakszolgáltatás.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
V. Kollégiumi Konferencia március 26. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet és a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium rendezvénye.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A Keszthelyi Kistérség Szakközépiskoláinak a megújuló energiával foglalkozó szakemberképzésre irányuló igényfelmérése május.
Árpád Fejedelem Általános Iskola
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Galacz Adri
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
A Logopédiai Szakszolgálat működése 2010
A kolozsvári Báthory Líceum
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Kéttanítós modell Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó Törökszentmiklós.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
I ntegrációs P edagógiai R endszer. INTEGRÁLT NEVELÉS-OKTATÁS: A hátrányos (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH), eltérő nevelési igényű, gyermekek.
NEVELÉSI TANÁCSADÓ munkatársai.
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Kaposvári Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskola
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Az integrált terápiák elvének szakmai modelljei
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Integráció és inklúzió
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Úton az inklúzió felé Szombathely, Bercsényi u tel./fax: 94/
Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola,
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Általános iskola eredménye, értékelése
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
FELVÉTELI Berzsenyi Dániel Gimnázium 1858
Országos kompetenciamérés 6. évfolyam (2017)
Előadás másolata:

SPECIÁLIS INTEGRÁLT OKTATÁS A KOLOZSVÁRI BÁTHORY ISTVÁN ELMÉLETI LÍCEUMBAN

Valamely társadalom fejlettsége feltételezi az egyetemes emberi értékek felvázolásán túl azok teljes mértékű elfogadását, értékesítését. Minden embernek – így a másmilyennek is - joga van a kudarchoz, és joga van a sikerhez, joga van hozzá, hogy jól érezze magát, és ahhoz is, hogy rosszul, egyaránt joga van mosolyogni, és joga van sírni…

A napjainkban zajló tudományos-technikai változás egyre magasabb követelményeket állít a modern ember elé, s nem minden egyénnek adatik meg az átlaggal való lépéstartás. A másmilyenség léte pedig az emberi lét lehetséges változataként fogható fel. Emberi mivoltának megvalósulása attól teljesebb, ha a közösség elismeri, befogadja, és fejlődésében támogatja.

A TAGOZAT ALAKULÁSA Létszükségletként, 1996-ban jött létre Kolozsvárott magyar speciális integrált iskolai oktatás, a speciális nevelést igénylő gyerekek szülei kitartó kezdeményezésére, az RMDSZ Oktatásügyi Szakosztálya, a Kolozs megyei Főtanfelügyelőség és a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum vezetősége közreműködésével.

A TAGOZAT ALAKULÁSA Magyar nyelven eddigelé csupán hallássérült gyerekek számára nyílt lehetőség speciális oktatásra, az enyhe értelmi fogyatékossággal-, tanulási és viselkedési zavarral küzdő gyerekek magyar nyelven csupán egyénre szabott logopédiai fejlesztésben, készségfejlesztésben részesülhettek, a város két magyar belvárosi iskolája logopédusainak irányítása alatt.

A BEFOGADÓ INTÉZMÉNY A tagozat Kolozsvár belvárosában, a legnagyobb (1.200 diákot számláló), magyar, állami intézmény égisze alatt működik. Az iskola változatos oktatásszervezési lehetőséget nyújt diákjai számára, elemi és gimnáziumi tagozattól középiskoláig (Step by Step osztály, felekezeti tagozat, változatos reál, és humán profilok). A speciális tagozat elemi- és gimnáziumi osztályokat tartalmaz.

OKTATÁSSZERVEZÉS Tagozatunk tantárgypedagógiája központilag, a nemzeti kerettanterv által meghatározott, tanulási zavaros és enyhe értelmi fogyatékossággal rendelkező diákok számára vonatkozik.

OKTATÁSSZERVEZÉS A tanmenet kurrikuláris törzsanyagán (diszlexia-, diszgráfia-, diszkalkulia reedukáción) kívül változatos speciális tevékenységeket alkalmazunk: meloterápia, ártterápia, beszédnevelés, logopédiai foglalkozás, pszichomotoros fejlesztés, kognitív fejlesztő terápia, viselkedésszavarok illetve agresszió terápiás kezelése stb.

Az alapkészségek fejlesztése speciális tantárgypedagógiai keretben, terápiás jellegű. Erre épül rá a különféle tudományágak differenciált oktatása, szakember irányítása alatt.

OKTATÁSSZERVEZÉS Az oktatás délelőtti kötelező tevékenységeket, illetve délutáni speciális foglalkozást tartalmaz. Ezen kívül a gyerekek egyéni készségfejlesztő, illetve logopédiai fejlesztésben részesülnek. Az oktatás egyéni, csoportos és differenciált szervezési formában történik. Az extrakurrikuláris tevékenységek a diákok személyiségfejlesztését, szociális készségfejlesztését célozzák.

OKTATÁSSTRATÉGIA A diákok központi Komplex Szakértői Bizottság (CECS) javaslata alapján kerülnek intézményünkbe, és ugyancsak a Bizottság felmérése alapján tanácsolhatók más intézménybe. Alapkészségeik fejlettségi szintje alapján, belső szakértői bizottság áttanácsolhatja a tanulót magasabb szintre, illetve alsóbb osztályba.

A gyerekek oktatását elemi tagozattól gimnáziumig délelőtt pszichopedagógus tanár, pszichológus, illetve logopédus végzi, a délutáni meditáció a nevelőtanár hatáskörébe tartozik. Kilenc szakember irányítja a készségfejlesztést, felzárkóztatást, az ún. Pszichopedagógia katedra égisze alatt.

INTEGRÁLNI, DE HOGYAN? Diákjaink az iskola többi diákjával közös extrakurrikuláris tevékenységeken vesznek részt. A gimnázium befejezése után általános szakiskolai, illetve speciális szakoktatás fele irányulnak. Sikeres integráció pedig nemcsak iskolaszervezési vagy didaktikai kérdés, az emberi jogok alkalmazása végső soron etikai kérdés. A „másmilyenséget” mi magunk határozzuk meg, és a különbözőségeket, amelyekkel a társadalmi élet bármilyen területén találkozunk, nagyobb mértékben kell elfogadnunk.