A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja Ternészetvédelmi Tartományi Hivatal Újvidék Tanja Bošnjak, hidraológiai független szakértő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

KözOP sz főút Hévíz elkerülő és 71. sz
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
BERUHÁZÁSOK A TATROS MEDENCÉJÉBEN HARGITA MEGYÉBEN KORODI ATTILA Gyimesközéplok szeptember
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottsági ülés
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
A vidékfejlesztéstől az öko-turizmusig a Nyugat-dunántúli régióban Határmentiségtől az integrált határrégióig Sopron április 06.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Tatai Mezőgazdasági Zrt. tavainak helyzete és jövőképe
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Hidrológiai monitoringrendszerek
MONITORINGRENDSZEREK
Természeti erőforrások védelme
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
A Velencei-tó értékei.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda TEMESVÁR. Állami támogatási rendszer Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Nemzeti Ifjúsági Iroda Kultusz.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Sárréti TK.. Sárréti TK. A Nádor-csatorna kármentesítési programjának következményeként a mederben jelentősen javul a víz minősége. Ez lehetőséget.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
A Sió környezete és élővilága
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Magyarország természeti kincsei
Projekt eredményeinek disszeminációja – Általános projektbemutató ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Nemzeti Parkok.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A természetvédelem.
Helyi védett értékek bemutatása a
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Hagyományos ökológiai tudás és
Előadás másolata:

A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja Ternészetvédelmi Tartományi Hivatal Újvidék Tanja Bošnjak, hidraológiai független szakértő Nedeljko Kovačev, természetvédelmi tanácsadó Újvidék Az „Ökológiai vízgazdálkodás a síkságon“ projekt felügyelete

A terület általános tulajdonságai A Természetvédelmi Tartományi Hivatal természetvédelmi ügyeket végez, valamint a természeti javakkal foglalkozik, amelyek teljesen vagy részben Vajdaság AT területén találhatók. Tipikus agrokulturális terület PODRUČJE / REGION NAMENA POVRŠINA (%) POLJOPRIVREDNAOBRAĐENOLIVADE I PAŠNJACI PANONSKI BIOGEOGRAFSKI REGION PANNONIAN BIOGEOGRAPHICAL REGION* VOJVODINA 82,874,56,8 Vajdaség a Pannon-medence dél- kelet részén található; A Pannon biogeográfiai régióhoz tartozik ( a régió 9%-t foglalja magában) Különböző típusú élőhelyek komlekszusát tartalmazza, amelyek geomorfológiai, talajtani, hidrológiai, éghajlati, történelmi és antropogén feltételekhez kötöttek.

A védett területek A védett területek azok a területek, amelyek jelentős geológiai, biológiai, ökoszisztematikus és/vagy táji sokféleséggel bírnak, amelyek jelentősek, mint madarak és más migrációs fajták élőhelye a nemzetközi előírásokkal összhangban. Vajdaság összterületéből ( ha), a védett területek ,67 ha (6,02%) foglalnak el. Ezek a következők: - Szigorú természeti rezervátum, - Speciális természeti rezervátum, - Nemzeti park, - Természeti műemlék, - Védett élőhely, - Kivételes jelentőségű területek, - Természeti park. Park prirode „Jegrička“

Természetvédelmi park Természetvédelmi park 34. cikkely „A természetvédelmi park a természeti értékeket, természeti ökoszisztémákat és tájakat örző terület, a geoloógiai, biológiai és táji sokféleség őrzésére szánt, valamint megengedettek a tudományos, oktatási, szellemi, esztetikus, kultúrális, turisztikai, egézségügyi-rekreatív és más a tradicionális életmóddal összhangban lévő szükségletek elvégzése a fenntartható fejlődés elveivel egyetemben. A természevédelmi parkban nem megengedettek a gazdasádi és más tevékenységek, amelyekkel veszélyeztetik a park értékeit. A védelmi intézkedések, a gazdasági tevékenységek elvégzésének módja és a természeti értékek használata a természetvédelmi parkban meg vannak határozva a védett területekről szóló törvényben.“

A „Jegricska“ Természetvédelmi Parká való kinevezése  A 2004 és 2005-ös évben a szerbiai Természetvédelmi Intézmény összeállított a „Jegricska“ Természetvédelmi Parkról szóló tanulmányt.  Az említett tanulmány szerint Temerin, Zsablya, Verbász és a Palánka községek meghozták a Jegricska park védelmére vonatkozó előírást, valamint a „Jegricska” Természetvédelmi Park védelméről szóló határozatot („Zsablya község Hivatalos Közlönye, 2005.)  A 2012-es év alatt elvégzték a „Jegricska” Természetvédelmi Park védelmének felülvizsgálatát, amikor a Természetvédelmi Tartományi Hivatal összeállított egy új dokumentációs alapot – a védelemről szóló tanulmányt, amelyel a védett terület másodkategóriás védelemre javasolt, amiről a Vajdaság AT hatalma fog dönteni.

„Jegricska“ Természetvédelmi Park A múltban a Jegricska egész sor patakot képviselt szélesebb vagy rövidebb mélyedésekkel kapcsolódva. A Jegricska völgye a valamikor természetes rezsimben 100 km hosszú volt, a vízgyűjtője pedig ha, így egy nagy mocsárt alkotva, amelynek gyűjtő és elvezető szerepe volt a fenti részektől a Tisza felé. SLIV JEGRIČKE A hidrotehnikai tevékenységek sorozata a 17.század végén kezdődtek, úgy mint a: csatorna építése, amely elvégja a Jegricska folyamait északról, a Mali Stapar – Novi Sad csatorna kiásása, amelyel elvágja fő folyamot és a jobb mellékfolyamot, a csatorna hálózat kiásása a vízelvezetés céljából, valamint hogy a Jegricska részét hozzákapcsolják a Duna-Tisza-Duna csatorna rendszerhez, olyan változásokhoz vettek, mint a Jegricska természetes vízgyűjtője, ezt a víz rezsimek csökkentésével és váltotásaival érték el.

Jegricska: a DTD Csatorna rendszerében... A Jegricska folyamának különlegessége, hogy csatornázott folyamról van szó, amely rezsimmel irányított, hidrotehnikus és meliorációs komlekszus funkcókat lát el, de egyidejűlel természeti értékeket is őriz, védett terület, természetvédelmi park státusszal. A Jegricska Duna-Tisza-Duna hidroszisztéma kiépítésével a szerves részévé vált. A víz rezsim az egész hidroszisztémán belül ellátja szinhronizált műveletekkel a gátak szabályozását és a szivattyú telepeket.

....és mint a „Jegricska“ Természetvédelmi Park A természeti sajátosságai miatt a Jegricska Természetvédelmi Parkban három egységet lehet kiemelni: A egység: A Jegricska csatornázott részét foglalja magában km-től km-ig; közvetlen környezettel. Az említett szektorban harmadfokú védelem van előrelátva. B egység: A Jegricska egy részét foglalja magában a megőrzött síksági folyó tulajdonságaival tól km-ig, másodfokú védelmi rezsimmel. C egység: A Jegricska alsó folyamát foglalja magábanb től km-ig, halásztóvá változtatva–a védelmi rezsim harmadfokú, a halászterületen pedig másodfokú.

A környezet állapota a „Jegricska“ Természetvédelmi Park keretein belül A Jegricska folyama mezőgazdasági területekkel van körülvéve, de a lakott területeken is keresztül halad (Ravno Selo és Zmajevo). A Jegricska folyam vízminősége közvetlen hatások alatt van: • a lakott területekről, farmokról, gyárakból a szennyvizet a folyamba vezetik, • a vízelvezetési rendszerből a víz a folyam felé gravitál, • különbözp tevékenységek a vízgyűjtő területen (pl. mezőgazdaság, közlekedés). Az emberi tevékenységek összesített hatása a Jegricska területéről jól látható vizi állapot változásából, és az egyes minőségek romlásához vezet, iszaposodáshoz, egyes részek eltömődéséhez.

A védelem és a természeti értékek megőrzése a védett területeken meghatározott intézkedésekkel és tevékenységekkel van definiálva a védett területen belül, amely összhangban van a megfelelő fokú védelmi rezsimekkel. Az „Ökológiai vízgazdálkodás a síkságon“ projekt Az „Ökológiai vízgazdálkodás a síkságon“ projekt alap tevékenysége a felgyülemlett lerakódásaok eltávolítása a folyamból, azzal a céllal, hogy revitalizálja és javítsa a folyam ökológiai helyzetét összhangban az említett szükségletekkel.

A „Jegricsa” Természetvédelmi Park védelméről szóló határozat szerint, azokon a területeken, ahol harmadfokú védelmi rezsim van jelen olyan tevékenységek vannak előírva, amelyek a meder és a Jegricska partjának rendszeres karbantarását várják el, valamint az iszaptalanítás és a felesleges növényzet eltávolítása. Védelmi intézkedések Az iszap fizikai-klmiai és biológiai analízisének eredményétől függően, törvényel van előírva az iszap lerakódásának elhelyezkedése. A folyamban a megfigyelés érdekében ellenörző pálya van felállítva. Az előírt rezsimekkel és védelmi intézkedésekkel összhangbana, valamint azzal a céllal, hogy a munkák összhangban legyenek a „Jegricska” Természetvédelmi Park természeti értékeinek védelmével, meghatározott feltételeket adtak ki és a tevékenységek felügyelet alatt állnak.

Védelmi intézkedések Határozat a Tartományi Hivatal feltételeivel a természetvédelemről

Felügyelettel megállapított, hogy a Jegricska folyamának iszaptalanítása összhangban van a következőkkel:  A Jegricska folyam helyreállítás fő projektjének részlete km-től hm- ig, és ez a vízfolyam része km-től km-ig“; A Tartományi Hivatal felügyelete a természetvédelem érdekében • A felügyeletet a Vajdaság AT „Európai ügyek“ Alappal kötött szerződés alapján végzik ( 292/ /1 szám alatt től), valamint Természetudományi Egyetem kémiai, biokémiai és természetvédelmi karával (Dositeja Obradovića tér 3, 0601 ‐ 87/5 ‐ 35 szám alatt, től). • A Tartományi Hivatal határozatával a természetvédelemről 100/2 szám alatt ig.

A Természetvédelmi Tartományi Hivatal felügyelete  Két jelentést állítottak össze, még egy lesz az iszaptalanítás elvégzése után.  A jelentés tárgya a munkálatok feletti felügyelet és állandó betekintés a munkálatokba.  Az iszaptalanítás munkálatai én kezdődtek, és én fejeződtek.

Összesen 18 dobozpáncélú teknős, amelyek a téli periódus alatt az állatkert menhelyén voltak elhelyezve, vissza lettek engedve a Jegricskába március közepén, amikor a fetételek ezt megengedték. Az iszaptalanítás munkálaait végezve dobozpáncélú teknősöke találtak, amely az iszappal együtt feljöttek a Jegricska medréből. Egy részüket visszaengedték a folyamba, a többi pedig a Palicsi Állatkertbe lett evakuálva. A dobozpáncélú teknős

Összegzés és a tevékenységek amelyek még megmaradtak A megmaradt tevékenyégek a következők:  védő öv képzése a folyamban a szántóföldek mentén, és az eddigi tevékenységekkel elért helyzetet minél hosszabb ideig megőrizni. Az iszaplerakódások és a felesleges növényzet elltávolítása amely holtpontot képzett a Jegricska vizében, jobb folyamot és vízminőséget nyújt.

Köszönöm a figyelmet!