Pszichés betegségek és a várandósság kapcsolata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

Szívbetegség és várandósság
Dr. Erős Erika A premestruális szindróma és a postnatalis depresszió kezelési lehetőségei.
A legfontosabb kezelést igénylő kórképek
Klinikai gyermeklélektan
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió
Testi –lelki nyavalyák? ”Nők egészsége-családok egészsége”
Mikor beszélünk koraszülésről?
Diaverum Dialízis Központ, Szeged
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Magzati alkoholszindróma Háttéranyag a Budakeszi felnőttképzési programhoz június 20. Dr. Sineger Eleonóra.
Az agresszió és a problémás viselkedés előre jelezhetősége a koragyermekkor alapján Herczog Mária Budapest, november 11.
A pánikbetegség kezelése
Iskolai magatartási zavarok homeopátiás kezelése
AZ IDEGRENDSZERI SZÖVŐDMÉNY OKA
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
A mentális betegségek osztályozása,
Gyermekkori depresszió
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Fejlődést befolyásoló tényezők:
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Hogyan ismerhetjük fel a dializált betegek terapeutát igénylő
Szegénység és egészségi állapot
Pszichoszomatika Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
Dr. Dinya ElekPhD kurzus január 30. DÖNTÉSI MEGOLDÁSOK ESZKÖZEI AZ ORVOSI DIAGNOSZTIKÁBAN.
A pánikbetegség kezelése
Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Mozgásszervi Gyermek
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Újszülött-ellátás, szállítás, PIC Dr. Szabó Miklós - Dr
OR A gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzése: Népegészségügyi megközelítés Prof. Kevin D. Browne A Birminghami Egyetemen.
Lelki betegségek alakulása a várandósság és a postpartum időszakban
A szülés utáni depresszió fogalma, megelőzési- és kezelési lehetőségei
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
Paranoid zavarban szenvedő kliens ápolása
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
ORGANIKUS PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK
DEMENCIA Dr. Ozsváth Károly
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
A munkahelyi stressz hatása az egészségre
Pszichiátriai betegségek és szoptatás
Gyermekpszichiátriai zavarok felismerése és szerepe a különleges gondozást igénylő esetekben dr. Farkas Edina gyermekpszichiáter.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Gyermek - pszichoszomatika
Az OGYEI kiemelt programjai
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Személyiségfejlődési zavarok
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Csoportos és egyéni addiktológiai fejlesztések tapasztalatai „Tágas városom kis lakásra cserélem”
Addiktológiai problémák és megoldások „Tágas városom kis lakásra cserélem II.”
PSZICHOPATOLÓGIAI ALAPFOGALMAK: Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Lajkó Károly SZTE, Pszichiátriai.
Káros szenvedélyek.
Mentális zavarok osztályozási rendszere
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Pszichoszociális terhelés és intervenció krónikus vesebetegekben
Hypothyreosis. Thyroiditisek.
Hangulati zavarok szűrésének módszertani ajánlása
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

Pszichés betegségek és a várandósság kapcsolata Dr. Erős Erika OGYEI

Terhesség alatti lelki zavarok Hyperemesis grav. (40-70%) Terhesség elutasítása Étkezési zavarok Kényszerek Depresszív hangulat Öngyilkosság

A pszichiátriai betegségek prevalenciája terhesség alatt Betegség-csoport Betegség Becsült prevalencia (%) Referencia Depresszió Major depresszió Bipoláris zavar 13-20 kb. 4 1,2 3 Szorongás GAD Pánik betegség PTSD OCD 8,5 1-2 3,5 0,2-1,2 2,4 Evési zavarok Anorexia Bulimia Mindkettő 1,4 1,6 0,7 5 1 Gold, M: Effect of Maternal Mental Illness on Pregnancy Outcomes. Exp Rev of Obstet Gyn. = 2008/3, 391-401p. 2 Gavin NI et. al: Perinatal depression: a systematic review of prevalence and incidence. Am. J. Obstet. Gynecol.= 2005/106 (5 Pt 1), 1071-1083 p. 3 Ward et. al.: Collaborative Management of Women with BD During Pregnancy and Postpartum. J Midw Wom H = 2007/52 (1), 3-13 p. 4 Ross LE, McLean LM: Anxiety disorders during pregnancy and the postpartum period: a systematic review. J. Clin. Psychiatry = 2006/67 (8), 1285-1298 p. 5 Micali N et. al: Risk of major adverse perinatal outcomes in women with eating disorders. Br. J. Psychiatry = 2007/190, 255-259 p.

A kezelés fő szempontjai A terhesség hatása a betegségre A betegség hatása a terhességre: Kimenetel Anya, magzat egészsége A gyógyszeres kezelés előnyei és veszélyei

A terhesség hatása a depresszióra A terhesség alatt a tünetek enyhülnek, a post partum időszakban súlyosbodás várható A terhesség alatt a depresszió relapsusa magas (6,5-12,9%), kiemelten a gyógyszeres kezelést megszakítóknál A bipoláris betegség esetén nagy a relapsus kockázata 1 Raudzus, Misri: Managing Unipolar Depression in Pregnancy. Curr Opin Psych = 2009/22 (1), 13-18 p. 2 Stowe, Newport: The Management of BPD During Pregnancy. Medscape = 2007 (12)

A pszichiátriai betegséget kísérő egyéb rizikófaktorok Gyenge prenatalis ellátás: rossz beteg complience nem megfelelő ellátási hálózat szakemberek kompetenciájának hiánya Öngyógyszerezés Drogok használata Alkoholfogyasztás Személyiségfaktorok

A relapsus háttere A terhesség az érzékeny nőknél a depressziós tünetek visszatérésének triggere lehet Extrém hormonális változások: progeszteron ösztrogén CRH cortisol

A perinatalis depresszió diagnosztikája A PPD meghatározása: speciális időszakban megjelenő major depresszió (DSM-IV-TR) Az antenatal depresszió felismerését nehezíti, hogy több depressziós tünet a terhesség következménye is lehet (étkezési- és alvási zavarok)

A perinatalis depresszió rizikófaktorai Császár- elégtelen szövődményes metszés apaszerep terhesség meglévő POST PARTUM házassági kisgyermek DEPRESSZIÓ konfliktusok PMS csecsemő magatartási anya nem és fejlődési zavarai akar több gyereket Korábbi perinatalis depresszió a legerősebb predictor AND-re és PPD-re!

Anyai veszélyek és terhesség alatti komplikációk Preeclampsia és eclampsia Drog és alkohol Öngyilkosság Elégtelen táplálkozás és súlyvesztés Abortusz és koraszülés

A terhesség rossz kimenetelei Spontán abortusz Kissúlyú újszülött (< 2.500g) Koraszülés (< 37. terhességi hét) Alulfejlett újszülött Az operációs szülés előfordulása magasabb

Az újszülött kockázata Gyenge adaptációs szindróma Depresszió-szerű viselkedés Az anya depressziója - mint in utero környezet - negatívan hat a gyermek későbbi temperamentumára és érzelmeinek szabályozási készségeire → gyermekkori viselkedési zavarok Kötődési zavarok (bonding- and/or attachment problems) Az újszülött viselkedési zavarai előrejelzői a gyermekkori pszichés problémáknak (hiperaktivitás, figyelemzavar, dyslexia) Benett et. al: Depression During Pregnancy. Clin Drug Invest = 2004/24 (3), 157-179 p.

A pszichiátriai betegségek kezelése terhesség alatt Pszichoterápia: kognitív interperszonális szupportív Fényterápia Alternatív terápiák (akupunktúra) Farmakoterápia Ω3 zsírsav

A farmakoterápia alkalmazása Az első trimeszter alatt az antidepresszánsok nem fokozzák a veleszületett rendellenességek kockázatát Az utolsó trimeszterben az antidepresszánsok rossz neonatalis adaptációhoz vezethetnek Nincs összefüggés a terhesség alatti antidepresszánsok alkalmazása és a hosszú távú idegrendszeri fejlődési zavarok között A terhesség alatti kezeletlen depresszió mind az anyára, mind a gyermekre veszélyes

Üzenet A pszichiátriai gyógyszereknek nincs evidens teratogén kockázata A kezeletlen pszichiátriai betegség önmagában veszélyezteti a magzat egészségét Az anya egészsége az elsődleges szempont Az adekvát gyógyszert minimális, de hatékony dózisban kell adni monoterápiaként A terhesség alatt legtöbb tapasztalattal rendelkező gyógyszert érdemes használni Az elsődlegesen választandók: sertraline, citalopram, fluoxetine, paroxetine Szoros utánkövetés!

A jó munka jutalma Köszönöm!