Oszthatóság Az a osztója b-nek, ha van olyan egész szám, amivel a-t szorozva b-t kapok. (Az a osztója b-nek, ha egész számszor megvan benne.) Ha a|b, akkor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Oszthatósággal kapcsolatos feladatok pszeudokódban.
A polinomalgebra elemei
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
FEJEZETEK A MATEMATIKÁBÓL
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Feladat 1 •Tekintsük a prim alprogramot, amely az n, (n≤32000) paraméteren keresztül egy természetes számot kap és visszatéríti az 1–et, ha n prímszám.
2006. február 3. Telefonos feladat Egy egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei A szárak szöge Mekkorák a háromszög szögei ?
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Osztó, többszörös Osztó: azokat a számokat, amelyekkel egy B szám osztható, az B szám osztóinak nevezzük. Minden számnak legalább két osztója van, 1 és.
Legyenek az a és b egész számok.
V 1.0 Szabó Zsolt, Óbudai Egyetem, Haladó Programozás Parallel.For()
Halmazok, műveletek halmazokkal
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Matematika I. 3. heti előadás Deák Ottó mestertanár Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév.
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
Számhalmazok.
Algebra a matematika egy ága
MATEMATIKA e-tananyag 9. osztály
Számelmélet Matematika Matematika.
Matematika: Számelmélet
Algebrai törtek.
Algebra, számelmélet, oszthatóság
AMFI KUPA és ami mögötte van…
Közlekedésstatisztika
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
Oszthatóság Az a osztója b-nek, ha van olyan egész szám, amivel a-t szorozva b-t kapok. (Az a osztója b-nek, ha egész számszor megvan benne.) Ha a|b, akkor.
Az RSA algoritmus Fóti Marcell.
Lineáris algebra.
Félévi típus feladatok
Lénárt Szabolcs Páll Boglárka
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Klasszikus Programozás a FoxPro-ban FELADATOK
Telefonos feladat Andrásnak kétszer annyi könyve van, mint a fiának. Bélának 11-szer annyi könyve van, mint a fiának. Összesen 2006 db. könyvük van. Hány.
Hatványozás egész kitevő esetén
Algoritmus gyakorlati feladatok
Megyei Matematika verseny
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
AMFI KUPA és ami mögötte van…
és a Venn-Euler diagrammok
XIX. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Dodekaéder Hamilton köre
Polinomok.
A természetes számok osztása, az osztás tulajdonságai
Kettes számrendszer.
Szakkör 8. osztály Számelmélet, logika.
Számok világa.
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
A Catalan-összefüggésről
Pázmány Péter Katolikus Egyetem ITK Központi Alapok Program
óra Műveletek a racionális számok halmazán
Bemutató óra
A tökéletes számok algoritmusa
Integrálszámítás.
Összefoglalás 7. évfolyam
3. óra Algebrai kifejezések nagyító alatt
137. óra - Ismétlés Számok és műveletek
78. óra Prímszámok Röp: 1. Az osztó definíciója. 2. Dönts el és indokold: a.) osztható-e 125-tel? b.)
Algebra, számelmélet, oszthatóság
A legkisebb közös többszörös
óra Algebra
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Algebra, számelmélet, oszthatóság
Hatványozás azonosságai
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

Oszthatóság Az a osztója b-nek, ha van olyan egész szám, amivel a-t szorozva b-t kapok. (Az a osztója b-nek, ha egész számszor megvan benne.) Ha a|b, akkor a b többszöröse az a-nak. Az osztás tulajdonságai: a|1  a  1  a N  a|a a|b és b|a  a  b a|b és a|c  a| b  c a| b  c és a|b  a|c a|b és b|c  a|c (az osztás tranzitív)

Oszthatósági szabályok: Kettővel oszthatók a páros számok. Hárommal oszthatók azok a számok, amelyek számjegyeinek összege osztható hárommal. Néggyel oszthatók azok a számok, amelyeknek az utolsó két számjegyéből álló szám osztható néggyel. Öttel oszthatók azok a számok, amelyek 0-ra vagy 5-re végződnek. Hattal oszthatók azok a számok, amelyek párosak és a számjegyeik összege osztható hárommal. Nyolccal oszthatók azok a számok, amelyeknél az utolsó 3 számjegyből álló szám osztható nyolccal. Kilenccel oszthatók azok a számok, amelyek számjegyeinek összege osztható kilenccel. Tizeneggyel oszthatók azok a számok, amelyek számjegyeit váltakozó előjellel összeadva 11-gyel osztható számot kapunk.

A prímszámok A prímszámok azok a számok, amelyeknek pontosan két osztója van. Az 1 nem prímszám. Összetett számok azok a számok, amelyeknek van valódi osztójuk. (Nem csak 1-gyel és önmagukkal oszthatók) A prímtényezős felbontás A számelmélet alaptétele: Bármely összetett szám (a tényezők sorrendjétől eltekintve), csak egyféleképpen bontható fel prímszámok szorzatára. A prímszámokat meghatározhatjuk pl. az Eratosztenészi-szitával. Az „a” akkor és csak akkor osztója „b”-nek, ha az „a” összes prímtényezője szerepel a „b” prímtényezős felbontásában.

Egy törzsszám összes osztóinak a számát megkapjuk, ha a prímtényezők kitevőihez hozzáadunk egyet és a kapott számokat összeszorozzuk. A legnagyobb közös osztó meghatározása: Két vagy több szám legnagyobb közös osztóját úgy határozhatjuk meg, hogy vesszük a számok prímtényezős felbontását, kiválasztjuk a közös prímtényezőket és az előforduló legkisebb kitevőn összeszorozzuk őket. Ha a két szám legnagyobb közös osztója 1, akkor relatív prímek. (Nincs közös prímtényezőjük!) Legkisebb közös többszörös meghatározása: Két vagy több szám legkisebb közös többszörösét úgy határozhatjuk meg, hogy vesszük a prímtényezős felbontásokban szereplő prímtényezőket az előforduló legnagyobb kitevőn, és összeszorozzuk.