Pénzügyi adminisztráció az állatorvosi magángyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bankszámla és bankkártya
Advertisements

Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Adótörvény változások év közben
Szabályozók, feltételek, működés
Modellezés a számvitelben
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” 1 Emlékszel rá? 1. Hogyan megy a regisztráció? 2. Mire való a regisztráció?
Logisztikát támogató IT megoldásaink
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Általános forgalmi adó
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Funkcionális függés Redundancia 1NF, 2NF, 3NF
munkakör a tanirodai gyakorlatban
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
TELLER KERESKEDELMI RENDSZER P2mozisoft.hu Tel: 20/
Integrált Pénzügyi és Számviteli Programrendszer
2011. március 20. Disztribúciós hálózat Zsibrita Mátyás –
Scan & Pay bizományosi értékesítés
1 Vállalkozásfejlesztés - gyakorlati javaslatok Dr. Imreh Szabolcs SZTE GTK.
* Eszköz * Kapcsolódás típusa a termelési folyamathoz * Használati idő * Transzformáció típusa.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
10. Készletrendszer.
Fodrász osztály. Vállalkozási ismeretek 3. tétel
2. T ÉTEL V ÁLLALKOZÁSÁT NEM GAZDASÁGI TÁRSASÁG KERETÉBEN KÍVÁNJA MŰKÖDTETNI. H ATÁROZZA ÉS INDOKOLJA MEG − A MELLÉKELT NYOMTATVÁNY ALAPJÁN −, HOGY MIÉRT.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Vevőkövetelések finanszírozása Gyors, megbízható, kreatív pénzügyi megoldások a Magyar Factortól Csinos Tibor, Magyar Factor zRt III. Pénzügyi Vezetők.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Pénzügyi és szakmai elszámolás
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Kereskedelmi levelezés
III. Tengely – I. forduló Térségünk nyertesei számára szervezett szeminárium Március 10. Páliné Keller Csilla.
Tájékoztató fórum Március 30. Őriszentpéter.
Törzsek-Partnerek A partnerek menüpont alatt végezhetjük a partnerek nyilvántartásával kapcsolatos műveleteket. A partnertörzsben vesszük fel a partnerek.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
A bankok.
Újdonságok az értékesítés, beszerzés, pénzügy témakörében XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5. – 7.
Könyvvezetési feladatok
1. lépés 2. lépés. 1. lépés 2. lépés 1. lépés (vagy- vagy)
A köztisztviselők jogállásáról…
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Nemzetközi utalás magyar bankszámláról AdvCash-re onnan már könnyen feltölthető a PM számla! A regisztrációs linket kérd a szponzorodtól!
Pénzforgalom a bankszámlán
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
Könyvelési gondjai vannak? A jogszabályok nehezen érthetőek? Segítségére lenne az adótanácsadás? Kevés az ideje, de tudni szeretne mindent a cégével kapcsolatban?
Indítás „Zöld mezős” vállalkozással 0-ról indított vállalkozás Előnyei: – Vállalkozó elképzelései szerint alakítható Hátrány: – Időigényes – Nehéz hitelezőt,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Általános forgalmi adó törvény 2017.
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
SZÁMVITEL.
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Online számlaadat szolgáltatás - számlázó programmal szembeni legfőbb követelmények Belföldön nyilvántartásba vett adóalany által másik belföldi adóalany.
NAV ONLINE SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁS ÚTMUTATÓ
Előadás másolata:

Pénzügyi adminisztráció az állatorvosi magángyakorlatban Átok, vagy megoldható feladat? Dr. Horváth László Vetmail konferencia 2005.

Miről fogok beszélni? Számlázások mikéntje Nyugtaadás ÁFA-s számla kiállítása Csekk használata Hitel nyújtása APEH ügyintézések Leltár és anyagnyilvántartás vezetése

Mit tartalmazzon a számla? (1) Kétféle gyakorlat van: A. típus: A szolgáltatási díj csak a közvetlen munkadíjat jelenti, emellett tételenként (részletesen) leszámlázzuk az összes felhasznált anyagot, gyógyszert, kézbe eladott gyógyszert, tápot, egyéb dolgokat B. típus: A szolgáltatási díjba a munkadíjunk mellett beleszámítjuk mindazt, amit „beletettünk” a betegbe (anyag), és ezen kívül már csak azt számoljuk, amit kézbe adunk, amit a tulajdonos elvisz a kezében (áru)

Mit tartalmazzon a számla? (2) A típus: Mindennek pontosan tudnom kell az árát Mindennek pontosan tudnom kell a mennyiségét Minden-t fel kell sorolni A munkadíj sorban kell érvényesíteni minden egyéb, járulékos költséget (áram, gáz, víz, egyéb közüzemi díjak, igénybe vett szolgáltatások, stb) A különböző ÁFA besorolásokat nehéz „egybehozni”, mindennek tudni kell a saját VTSZ számát és az ÁFA kulcsát Céges formában előnyösebb lehet, a készletek naprakész ismerete miatt (+leltár az év végén) különösen számítógépes számlázás esetén

Mit tartalmazzon a számla? (3) B. típus Az szj 852010 alatti sorban minden járulékosan felmerült költség egyben elszámolható Nem okoz gondot a tételek eltérő ÁFA-ja Az állatba (betegbe) „beépített” dolgok nem látszanak, nem „tárgyiasulnak”, a szolgáltatás szerves részét képezik ÁRU=Ami „megfoghatóan” a tulajdonos kezébe kerül Egyéni vállalkozási formában sokkal egyszerűbb ezt alkalmazni!

Nyugtaadás Ma már alapkövetelmény, rendelőben mindenképpen! Előnye: nem kell részletezni, csak az egyes tételek végösszegét kell beütni, a gép számol helyettünk (ÁFA, összesítések) Általában elegendő az alábbi gyűjtő felbontás: állateg.szolgáltatás (15%-os ÁFA) Eladott áru 15% ÁFA-s, Eladott áru 20% ÁFA-s (Eladott áru 5% ÁFA-s) Stabil vagy mobil pénztárgép? Ha tételes számlázás van (PC), kérdés, hogy a számlázó program APEH engedélyes-e? Ha nem az, párhuzamosan nyugtát is ki kell állítani!  ebben az esetben minden ÁFA-ra figyelni kell a gyűjtőbe történő bevitelnél!

ÁFA-s számla kiállítása (1) Egyéni vállalkozó (vagy annak minősülő adóalany) esetében felkell tüntetni a vállalkozói igazolvány, vagy a tevékenységre feljogosító egyéb engedély számát  ez a mi esetünkben a MÁOK nyilvántartási szám (bélyegző száma) E nélkül a számla érvénytelen! Erre odafigyelni a számlát befogadó fél (tehát a vevő) érdeke, de jobb, ha odaírjuk magunktól!

ÁFA-s számla kiállítása (2) Tudnunk kell saját magunkról, hogy milyen körbe tartozunk, és az annak megfelelő számlázási módot kell alkalmazni! ÁFA kör Alanyi adómentes kör EVA-s kör

ÁFA-s számla kiállítása (3) Mit és hogyan számlázzunk, ha nem a tevékenységi körünkbe tartozó tevékenységet kellene leszámláznunk? Fő szempont: rendszeres-e ez a tevékenységünk, vagy csak nagyon alkalmanként, ritkán fordul elő? Pontos SZJ számot használjunk?

Csekk (sárga átutalási megbízás) használata Nagyon praktikus eszköz a tartozások csökkentésére Növeli a szolgáltatást igénybe vevők bizalmát Hangsúlyozza, hogy nem a pénz az elsődleges a kezeléseknél, de mégis fontos, és nem tekintünk el tőle

Csekk használata (2) A számlavezető bankban kell igényelni Nem jár nagy pluszköltséggel A csekken szereplő összeget nem kell előre leszámlázni, elegendő a pénz beérkezése után! Ha nagyon óvatosak akarunk lenni, akkor célszerű „tartozás elismerő nyilatkozat”-ot is íratni (Gerencsér F. segít, ha kell!)

Anyag- és árunyilvántartás vezetése Egyéni vállalkozónak nem kell ilyet vezetnie  nagy könnyebbség a mindennapokban Társaságoknak viszont kötelező! Vásárláskor bevételezés a raktárba Felhasználáskor kivételezés a raktárból Napi készlet vezetése

Anyag- és áruleltár készítése Egyéni vállalkozóknak csak év végén kötelező Ha a szolgáltatási díj tartalmazza az anyagköltséget (felhasználást), akkor csak ÁRU-leltárt kell készíteni (az anyagot leírtuk költségként már az év során)

APEH ügyintézés minősített esete Mi a teendő, ha megváltozik a vállalkozási formánk? 1 vállalkozás – 1 adószám A vállalkozási forma megváltozásától még magánállatorvosok maradunk, nem szabad tehát megszüntetni a magánállatorvosi működési engedélyünket