HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Hon- és népismeret Készítette: 5.a osztály
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Fővárosa és egyben legnépesebb városa Budapest.
Helyes táplálkozás.
A matyókultúra mint idegenforgalmi vonzerő
Élelmiszeripari zsírok Tojások és tojástermékek
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
Negyedik előadás Március 11
A víz felhasználása.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Levesek.
A táplálkozás rendje.
TAPASZTALATAIM A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRÓL MŰVELTSÉGTERÜLET SZOCIÁLIS ÉLETVITEL ÉS ÉLETMÓD KÉSZÍTETTE: VARGA GABRIELLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Az ókori görög étkezési szokások
Reformtáplálkozás.
Cinkefőző fesztivál Szatmárcseke Késztítette: Szilágyi Márió
Budapest, Szabadkai Andrea Magyar Biokultúra Szövetség; SZÖVET 30/ ,
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Österreich Werbung Magyarország Budapest, november Szedlák Péter Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet Sajtókapcsolatok.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
MEXIKÓI KONYHA.
Barcelona Hamar Márk.
Ételkészítési ismeretek
Magyarország.
Tápanyagok.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Magyarország.
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
A helyes táplálkozás.
A magyarországi németek
Európa regionális földrajza
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Készítette: Szatmári Zsófia
Német étkezési szokások
Táplálkozási szokások és hatásaik az egészségügyi állapotra
 Rengeteg blogot találhatunk a témában  Kedvünkre válogathatunk, mert mind különböző  Ki hobbiból, ki munka céljából vezeti  Nagyon népszerűvé vált.
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
Talán érdemes erre figyelmet fordítani! Én tudom, hogy igaz amit elmondok, de nem kívánhatok több szavahihetőséget magamnak, mint bármely más embertársam.
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Ételkészítés sváb hagyományok alapján
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Vendéglátás Akadémia, Baktalórántháza 2016
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Dunaújvárosi SzC Rudas Közgazdasági Szakközépiskolája és kollégiuma
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK Készítette:Balog Fruzsina

A MAGYAR GASZTRONÓMIA A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő különlegessége, jellegzetességét a többféle alapanyag, a jellegzetes fűszerezés és sajátos konyhatechnológiai műveletek együttes hatása alakította ki, még ha nem is tartozik a legegészségesebbek közé. A legismertebb magyar nemzeti ételek a gulyás, halászlé, töltött káposzta, paprikás csirke, paprikás krumpli, bableves, túrós csusza.

A HAGYOMÁNYOS MAGYAR KONYHA JELLEMZŐI a sertészsír vagy étkezési olaj, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használata a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása (az utóbbi helyett ma inkább étolaj) a tej, túró, de különösen a tejföl nagymértékű felhasználása sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással sűrítés, ami magyar találmány) pácok és sajátos fűszerezési eljárások magas szénhidráttartalmú köretek és főzelékek fogyasztása

GULYÁS elterjedése az alföldi pásztorélethez kapcsolt közeli rokonaival a pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyek a 19. században a polgári és nemesi konyhákban is teljes mértékben létjogosultságot szereztek a gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel sok országban ismert Gulasch vagy Goulash néven a gulyás hírnevét az utóbbi időben elhomályosította a gulyásleves,mely- nek elkészítési módja egészen más

HALÁSZLÉ a magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással a 19. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán és a Balatonnál a magyar halászlevet csak pontyból érdemes elkészíteni a halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk-, és mutatóujj összeragad az étel gőzében

TÖLTÖTT KÁPOSZTA a töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele több napon át fogyasztható, közben javul a minősége a 18. században terjedt el Magyarországon elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt Délkelet-Magyarországon szárma a neve, az Alföldön pedig takart fogyasztják Romániában, Er- délyben, Svédországban, Buko- vinában és Moldvában is

PAPRIKÁS CSIRKE a paprikásfélék közé tartozó nemzeti étel a magyar konyha mintegy kétszáz éves múltra visszatekintő jellegzetes képviselője a legnépszerűbb magyar ételek egyike, hungarikum, mert megvan benne minden, ami a magyar konyhát jellemzi

TÚRÓS CSUSZA a túrós csusza hagyományos magyar étel egyes vidékeken kaporral megszórva szeretik nem tévesztendő össze a túrós tésztával, amely hasonló módon készül, de kevesebb zsiradékkal, hosszú metélt tésztával és általában édesen, (porcukorral megszórva) tálalják. a túrós csusza adható főételként, az étkezés végén desszertként, vagy köretként is

BABLEVES sokak egyik kedvence a bableves, pontosabban a magyar- os verzió, pedig számtalan nemzet- közi módon lehet elkészíteni különösen népszerű Olaszországban és Spanyolországban érdekesebbé tehetjük a levest, ha három különböző babokat alkalmazunk -  ez lehet fehér, fekete, barna, karós- vagy futóbab, vesebab, gyöngybab, vajbab, géberbab, vörösbab, békaháti bab, cseresznyebab stb.

PAPRIKÁS KRUMPLI a hagyományos magyar ételek közül az egyik legnépszerűbb a paprikás krumpli, hiszen elkészítése egyszerű és olcsó ha valaki még kiadósabbá szeretné tenni, a virslivel/lecsókolbásszal egyidejűleg szaggathat bele csipetkét nyáron bográcsban is lehet főzni

A FŰSZERPAPRIKA HASZNÁLATA A fűszerpaprikát a régi magyar konyhákon nem ismerték, használata csak lassan terjedt el. Először az alföldi parasztok ismer- ték fel, hogy a sertészsírban pirított vöröshagymához adva optimálisan oldódnak ki a fűszerpaprika-őrlemény íz- és színanyagai. Ez az úgynevezett pörköltalap, amit magyaros ételek jelentős részének készítésénél máig alkalmaznak. A pörköltalappal készített ételeknek (pörkölt- és paprikásfélék) a sajátos készítési technológia, a rövid lén történő párolás és a többszöri zsírjára pirítás adja a jellegzetes ízt és magas élvezeti értéket.

HÍRES SZAKÁCSOK Urbán Tibor(Olimpiai Bajnok, Világ- bajnok, Európa bajnok Mesterszakács) Kocsonya Kálmán(az év gasztronómusa 2008) Benke László Venesz József, Oscar - díjas