Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ételkészítés sváb hagyományok alapján

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ételkészítés sváb hagyományok alapján"— Előadás másolata:

1 Ételkészítés sváb hagyományok alapján
Hagyományok napja projekt 2009 © Készítette: Tomasovszky Edit Tarjáni ÁMK Általános Iskolája

2 Cél Cél: A sváb ételkészítés hagyományainak, eszközeinek megismerése, sváb recept alapján készülő étel közös elkészítése, elfogyasztása, valamint az összegyűjtött receptekből egy kétnyelvű receptkönyv kiadása.

3 Előzetes feladatok Két héttel a projektnap előtt a pedagógusokkal a részletes terv ismertetése (plakát a tanáriban). Minden évfolyamon a projekt meghirdetése, az előzetes gyűjtőmunka kiadása: Receptgyűjtés magyar és német nyelven Ezek lefordítása a német tanárok segítségével Régi konyhai eszközök, falvédők gyűjtése Szükséges kellékek előkészítése: abrosz, nylon terítő, mosogató tál, elektromos főzőlap, fazék, fakanál, merőkanál, evőeszköz, tányér, nyersanyagok, mérlegek, konyhai eszközök, papírok, tablók, magnók stb.

4 1-2. osztály: - Kirándulás Héregre (a szomszéd községbe), a tájház megtekintése a tájház gondnok vezetésével, majd a tésztaüzem meglátogatása, a tésztakészítés folyamatának megismerése. - Hazaérve a kicsik plakáton megrajzolják élményeiket, majd megnézik az egyes osztályokat, hogyan főznek-sütnek.

5 3-4. osztály: - Konyhai eszközök gyűjtése, az eszközöket megismerik a nagyszülők, tanárok mesélése során, mi mire való. Ezekből kiállítást készítenek egy-egy tárlóban, magyar és német nyelvű feliratokkal. (Ez a kiállítás év végéig lesz látható az iskolában) - A túrókészítés folyamatának megismerése, lerajzolása egy-egy tablón - Túróból kőrözött készítése, közös elfogyasztása kenyérrel.

6 A negyedikesek az összegyűjtött konyhai eszközökkel

7 5. osztály: Leves főzés sváb hagyomány alapján (krumplileves és babgulyás készítése krumpligombóccal)

8 A mamák mesélnek, míg fő a krumplileves

9 6. osztály: - 8-9-ig minden osztályban nagymama, régi kolléga mesél a régi ételekről, életről - Főétel készítés (császármorzsa párolt káposztával, Schupfnudl –nudli- főzés)

10 7. osztály: - 8-9-ig minden osztályban nagymama, régi kolléga mesél a régi ételekről, életről - Utána segítségükkel sütemény készítés (almáspite, legényfogó, diós rúd)

11 8. osztály - A kétnyelvű osztály a német receptek begépelése, javítása, formázása, képek keresése - A nemzetiségi osztály a magyar receptek begépelése, javítása, formázása, képek keresése

12 Végső projekttermék A projekt zárásaként az osztályoknak lehetőségük van arra, hogy produktumaikat bemutassák egymásnak, megnézzék, megkóstolják egymás ételeit. Az összegyűjtött eszközökből és az elkészített plakátokból az iskola aulájában kiállítást rendezünk, mely a tanév végéig megtekinthető lesz. A receptkönyvet a szülőknek bemutatjuk a KI MIT TUD gálán.


Letölteni ppt "Ételkészítés sváb hagyományok alapján"

Hasonló előadás


Google Hirdetések