HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK Készítette:Balog Fruzsina
A MAGYAR GASZTRONÓMIA A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő különlegessége, jellegzetességét a többféle alapanyag, a jellegzetes fűszerezés és sajátos konyhatechnológiai műveletek együttes hatása alakította ki, még ha nem is tartozik a legegészségesebbek közé. A legismertebb magyar nemzeti ételek a gulyás, halászlé, töltött káposzta, paprikás csirke, paprikás krumpli, bableves, túrós csusza.
A HAGYOMÁNYOS MAGYAR KONYHA JELLEMZŐI a sertészsír vagy étkezési olaj, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használata a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása (az utóbbi helyett ma inkább étolaj) a tej, túró, de különösen a tejföl nagymértékű felhasználása sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással sűrítés, ami magyar találmány) pácok és sajátos fűszerezési eljárások magas szénhidráttartalmú köretek és főzelékek fogyasztása
GULYÁS elterjedése az alföldi pásztorélethez kapcsolt közeli rokonaival a pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyek a 19. században a polgári és nemesi konyhákban is teljes mértékben létjogosultságot szereztek a gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel sok országban ismert Gulasch vagy Goulash néven a gulyás hírnevét az utóbbi időben elhomályosította a gulyásleves,mely- nek elkészítési módja egészen más
HALÁSZLÉ a magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással a 19. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán és a Balatonnál a magyar halászlevet csak pontyból érdemes elkészíteni a halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk-, és mutatóujj összeragad az étel gőzében
TÖLTÖTT KÁPOSZTA a töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele több napon át fogyasztható, közben javul a minősége a 18. században terjedt el Magyarországon elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt Délkelet-Magyarországon szárma a neve, az Alföldön pedig takart fogyasztják Romániában, Er- délyben, Svédországban, Buko- vinában és Moldvában is
PAPRIKÁS CSIRKE a paprikásfélék közé tartozó nemzeti étel a magyar konyha mintegy kétszáz éves múltra visszatekintő jellegzetes képviselője a legnépszerűbb magyar ételek egyike, hungarikum, mert megvan benne minden, ami a magyar konyhát jellemzi
TÚRÓS CSUSZA a túrós csusza hagyományos magyar étel egyes vidékeken kaporral megszórva szeretik nem tévesztendő össze a túrós tésztával, amely hasonló módon készül, de kevesebb zsiradékkal, hosszú metélt tésztával és általában édesen, (porcukorral megszórva) tálalják. a túrós csusza adható főételként, az étkezés végén desszertként, vagy köretként is
BABLEVES sokak egyik kedvence a bableves, pontosabban a magyar- os verzió, pedig számtalan nemzet- közi módon lehet elkészíteni különösen népszerű Olaszországban és Spanyolországban érdekesebbé tehetjük a levest, ha három különböző babokat alkalmazunk - ez lehet fehér, fekete, barna, karós- vagy futóbab, vesebab, gyöngybab, vajbab, géberbab, vörösbab, békaháti bab, cseresznyebab stb.
PAPRIKÁS KRUMPLI a hagyományos magyar ételek közül az egyik legnépszerűbb a paprikás krumpli, hiszen elkészítése egyszerű és olcsó ha valaki még kiadósabbá szeretné tenni, a virslivel/lecsókolbásszal egyidejűleg szaggathat bele csipetkét nyáron bográcsban is lehet főzni
A FŰSZERPAPRIKA HASZNÁLATA A fűszerpaprikát a régi magyar konyhákon nem ismerték, használata csak lassan terjedt el. Először az alföldi parasztok ismer- ték fel, hogy a sertészsírban pirított vöröshagymához adva optimálisan oldódnak ki a fűszerpaprika-őrlemény íz- és színanyagai. Ez az úgynevezett pörköltalap, amit magyaros ételek jelentős részének készítésénél máig alkalmaznak. A pörköltalappal készített ételeknek (pörkölt- és paprikásfélék) a sajátos készítési technológia, a rövid lén történő párolás és a többszöri zsírjára pirítás adja a jellegzetes ízt és magas élvezeti értéket.
HÍRES SZAKÁCSOK Urbán Tibor(Olimpiai Bajnok, Világ- bajnok, Európa bajnok Mesterszakács) Kocsonya Kálmán(az év gasztronómusa 2008) Benke László Venesz József, Oscar - díjas