Sor láncolt ábrázolással

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Informatika I. 3. Logikai függvények.
Advertisements

Koordináták, függvények
“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
MESTERSÉGES INTELLIGENCIA (ARTIFICIAL INTELLIGENCE)
Számítástechnika I. 2.konzultáció
Ismétlés. Ismétlés: Adatbázisok megnyitása: OPEN DATABASE adatbázis_név OPEN DATABASE ”adatbázis_név elérési útvonallal” Adattábla megnyitása: USE tábla_név.
LFüggvények Alkalmazott Informatikai Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA dr.Dudás László 20./0. lFüggvények deklarációja és prototípusa lA függvénydefiníció lHivatkozás.
Adatszerkezetek Az adatokat két fő csoportra oszthatjuk: egyszerű és összetett adatok.  Az egyszerű adatot egy érték jellemez, tovább nem bontható. (szám,
4. Helyes zárójelezés algoritmusa
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
© Kozsik Tamás Beágyazott osztályok A blokkstrukturáltság támogatása –Eddig: egymásba ágyazható blokk utasítások Osztálydefiníciók is egymásba.
Dinamikus tömbök.
Bernoulli Egyenlőtlenség
Sztringek  Az fscanf() és a fprintf() függvényeknél a %s-es formátumtagot kell használni.  A %s formátumtag az első white space karakterig folytatja,
Bevezetés a Java programozásba
7. előadás (2005. április 12.) Láncolt lista File kezelés 1.
4. előadás (2005. március 8.) Pointerek Pointer aritmetika
Kollekciók IO stream-ek Generikus kollekciók.  objektumokat tartalmaznak  nincsen előre meghatározott méretük, bármennyi objektumot pakolhatok beléjük.
Programozás II. 3. Gyakorlat C++ alapok.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 6. Gyakorlat const, static, dinamikus 2D.
Függvények, mutatók Csernoch Mária.
Mutatók, tömbök, függvények
A verem működése fpga-n
3. LOGIKAI ADATSZERKEZETEK
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
az MSAccess programmal
A körlevél készítésének menete
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
1 Programozás alapjai GEIAL312B (ANSI C) BSc (Bachelor of Science) / Alap képzés 2005/2006. őszi félév Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék.
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
Számoljuk meg rekurzív függvénnyel egy bináris fa leveleit!
16. Verem műveletei Kaszab Gábor.
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Prím algoritmus.
Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra
Függvények III Logikai függvények. Hamis A HAMIS logikai értéket adja eredményül. HAMIS( ) A függvény alkalmazása helyett egyszerűen beírhatjuk a HAMIS.
A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés.
Nevezetes algoritmusok Beszúrás Van egy n-1 elemű rendezett tömbünk. Be akarunk szúrni egy n-edik elemet. Egyik lehetőség, hogy végigszaladunk a tömbön,
Rendezési algoritmusok
Adatszerkezetek 1. előadás
Egyirányban láncolt lista
Speciális Listák: Sor A sor adatszerkezet olyan speciális lista, amelyet a műveletei definiálnak. 1. ACCESS HEAD 3. POP itt GET-nek nevezzük 5. INJECT.
KÖRLEVÉL.
Rekordok Dinamikus tárkezelés és pointerek Dinamikusan láncolt listák
Gráf szélességi bejárása SzB(G,p). Tetszőleges gráf, melyben a p csúcsot választottam kiindulónak: A gráfnak megfelelő fa:
Java programozási nyelv Metódusok
Adatbázis kezelés.
A Helyes Zárójelezés Struktogramja
Logikai programozás 6.. Problémafelvetés: diak(jani, 3.3, pecs). diak(laci, 3.7, kaposvar). diak(matyi, 4.1, pecs). diak(kati, 2.3, barcs). diak(jeno,
Copyright, 1999 © Szlávi Péter Sor típuskonstrukció Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszék
HF MINTA 2012/2013. ősz. HF Minta  Objektum-orientált program  „Adatvezérelt” alkalmazás írása  Fájl kezelés (olvasás, írás)  Menü készítése  5-6.
Objektum orientált programozás
Objektum orientált programozás
Mélységi bejárás Az algoritmus elve: Egy kezdőpontból kiindulva addig megyünk egy él mentén, ameddig el nem jutunk egy olyan csúcsba, amelyből már nem.
Objektum orientált programozás
Példa kettő-három fa felépítésére - törlés művelet Készítette : Krizsai Petra
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Gráfok ábrázolása teljesen láncoltan
Függvények a C nyelvben 1 Függvényeket a következő esetekben szokás írni: Ha ugyanazt a tevékenységet többször is el kell végeznünk ugyanolyan típusú,
1. feladat  Készíts olyan függvényt, mely paraméterül kapja két egész típusú változó címét, s hívása után a két változó értéke helyet cserél.
Algoritmusok és Adatszerkezetek Egy kifejezés lengyelformára hozása - bemutató.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. 3. gyakorlat.
Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.
A verem. A verem (stack) homogén adatelemek olyan sorozata, amelyen két művelet értelmezett: –Új elem elhelyezése a verem tetejére (push) –Elem kivétele.
a programegységek között
Dinamikus adatszerkezetek
VEREM.
Lineáris keresés Keresés (N,A,sorszam) i := 1
2-3-fák A 2-3-fa egy gyökeres fa az alábbi tulajdonságokkal:
Előadás másolata:

Sor láncolt ábrázolással

Fej Bevezetés: Egyszerű, egyirányú, fejelem nélküli láncolt lista: 1. Lista pointere (l vagy FEJ) 2. Az aktuális elemre mutató pointer (akt) Fej Az utolsó elem pointere NIL, azaz a nullpointer akt

Fej A lista egy eleme: mut adat A lista elemei két részből állnak: - adat rész, amelyben a kívánt adatokat, rekordokat tároljuk - a mutató rész, amelyben a következő elem címe van tárolva

Sor láncolt ábrázolással: eleje vége - s változó egy pointert jelent - eleje pointer mutat a sor első elemére - vége pointer mutat a sor utolsó elemére - az eleje pointert nem használjuk, mivel megegyezik az s pointerrel

Üres sor létrehozása: Empty(s) s:=NIL vége:=NIL - a lista s pointerét és a végére mutató pointert NIL-re állítja

IsEmpty(s) művelet: IsEmpty(s) Return(s=NIL) - visszatérési értéke, egy logikai érték - ha a sor üres, akkor igaz értékkel tér vissza - ha található a sorban elem, akkor hamis értékkel tér vissza

Első elem értékének lekérdezése: First(s) s=NIL Hiba Return(s^.adat) - első lépésben leellenőrzi, hogy nem-e üres a sor - ha üres, akkor hibát dob - ha nem üres, akkor vissza adja a sor első elemének értékét, amely az adat részben található - csak lekérdezi a sor első elemének értékét, de nem veszi ki azt a sorból!

Új elem behelyezése a sorba: In(s,p) s=NIL s:=p vége:=p vége.^mut:=p - bemenő paraméterkén egy mutató kap, amely egy előre elkészített listaelemre mutat - megvizsgálja, hogy a sor üres-e - ha üres, akkor a sor pointerét és a vége pointert ráállítja a behelyezendő elemre - ha nem üres, akkor az utolsó elem mutatóját átállítja a behelyezendő elemre, majd a vége pointert az újonnan behelyezett elemre - a jobb ágon fontos a sorrend !!!

Elem kivétele a sorból: Out(s,p) s=NIL H I B A p:=s s:=s^.mut - visszatérési értéke egy mutató - vizsgálja, hogy üres-e a sor - ha üres akkor hibát dob, mivel üres sorból nem vehetünk ki elemet - ha nem üres, akkor a p pointert a sor első elemére állítja, majd a sor mutatóját a sor második elemére állítja - ha csak egyetlen elem volt a sorban, akkor a sor pointere NIL lesz - a jobb ágon fontos a sorrend !!!

Készítette: Bozó István