Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dinamikus adatszerkezetek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dinamikus adatszerkezetek"— Előadás másolata:

1 Dinamikus adatszerkezetek
Lista Előnyei: Sokkal több adat tartható egyidőben a memóriában, mint a tömbök esetén. Nem kell előre tudnunk, hogy mennyi adat lesz. Hátrányai: Nehézkes az elemekhez való hozzáférés (csak sorosan lehetséges). Némi felesleges tárolás is történik (mutatók).

2 Dinamikus adatszerkezetek
Olyan adatszerkezetek, amelyek futás közben hozhatók létre a memóriában. Elemeik nem kötődnek egymáshoz úgy, mint a tömböké, az adatrész mellett lényeges részük a következő és/vagy előző elemre való hivatkozás.

3 Dinamikus adatszerkezetek
Fa A fa, mint matematikai fogalom a gráfhoz kötődik. A gráf élekből és csomópontokból álló matematikai alakzat.  Az irányított gráf olyan gráf, amelynek az éleinek iránya van (ezt nyíllal jelöljük rajzban) A fa olyan gráf, amelyben nincs az élekből alkotott hurok.

4 Dinamikus adatszerkezetek
Bináris fa A bináris fa olyan irányított gráf, amely fa, és amelyben minden elemben egy él végződik, és minden elemből legfeljebb két él indul ki. Az elemhez tartozó két elemet gyerekelemnek hívjuk, amihez kapcsolódnak, az pedig a szülőelem Az egy elemhez tartozó teljes fát részfának hívjuk, ilyenből is maximum kettő lehet: bal és jobb részfa. A bináris fa kiinduló elemét gyökérelemnek nevezzük.

5 Dinamikus adatszerkezetek
Lista létrehozása Listafej Mutató Nil Új elem ...és kapcsolás Nil

6 Dinamikus adatszerkezetek
Sor FIFO – First In First Out Sormutató: mutatja a szabad hely pozícióját Eltérő sebességű programrészek kapcsolata Eljárások, függvények: TeleE – ha betelt a sor, igaz Betesz: adatot tesz a Sormutató által mutatott helyre Kivesz: kiveszi az első adatot. A többit lejjebb lépteti.

7 Dinamikus adatszerkezetek
Verem LIFO – Last In First Out Veremmutató: mutatja a szabad hely pozícióját Alprogramhívások nyilvántartása Eljárások, függvények: TeleE – ha betelt a verem, igaz ÜresE – ha üres a verem, igaz Push: adatot tesz a Veremmutató által mutatott helyre, és a mutatót növeli 1-gyel. Pop: kiveszi a Veremmutató által mutatott adatot. A mutatót csökkenti 1-gyel

8 Lengyel jelölés 2*(x-3) – (3 + x) x-3= * 2= - (3 + x )=
Lengyel jelöléssel: X 3 – 2 * 3 x + -


Letölteni ppt "Dinamikus adatszerkezetek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések