Gázok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

GÁZOK Készítette: Porkoláb Tamás.
A hőterjedés differenciál egyenlete
Termodinamika.
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
Összefoglalás 7. osztály
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
A gázállapot. Gáztörvények
Ideális gázok állapotváltozásai
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
GÁZOS ELŐADÁS.
3.3. Reverzibilis állapotváltozások(2)
IV. fejezet Összefoglalás
Apor Vilmos Katolikus Főiskola
A szubsztancia részecskés felépítése és
3.2. A termodinamika első főtétele
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton törvényei.
Gázkeverékek (ideális gázok keverékei)
Egyszerű állapotváltozások
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
Hőtan (termodinamika)
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
Ez egy gázos előadás lesz! (Ideális gázok hőtana)
Termikus kölcsönhatás
A fajhő (fajlagos hőkapacitás)
I. Törvények.
Hőtan.
Hőtan (termodinamika)
Dh=dq-dw t =dq+v*dpM16/1 dp=0 esetben dh=dq mivel dq =c p (T)dT (ideális gáz esetén c p =c p (T) ) 1 2 dh= 1 2 c p dT h 2 -h 1 =c p (T 2 -T 1 ) h 2 =c.
„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c.
P-V diagramm.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell)
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Az energia.
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI/3 HŐTAN
Gay-Lussac I. törvénye.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Folyadékok és gázok mechanikája
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Ideális gázok állapotváltozásai
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
A belső energia tulajdonságai Extenzív mennyiség moláris: Állapotfüggvény -csak a rendszer szerkezeti adottságaitól függ -csak a változása ismert előjelkonvenció.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
1 FIZIKA Hőtan Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Termikus kölcsönhatás
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
A hőmérséklet mérése.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Az anyagok melegségének mérésére hőmérsékleti skálákat találtak ki:
Az anyag szerkezete.
Termikus és mechanikus kölcsönhatások
Áramlástani alapok évfolyam
A gáz halmazállapot.
GÁZOK Készítette: Porkoláb Tamás.
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
A gázállapot. Gáztörvények
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2016/2017
Szakmai fizika az 1/13. GL és VL osztály részére
Hőtan.
Előadás másolata:

Gázok

A gázokról általában Gázok tulajdonságai: Kitöltik a rendelkezésre álló teret Nagymértékben összenyomhatók A részecskék rendezetlen hőmozgást végeznek Modellezés: golyómodell (ideális gázmodell)

Az ideális gázmodell Az ideális gáz jellemzői: A molekuláik térfogata elhanyagolható a gáz térfogatához képest. A gázmolekulák – az egymáson történő rugalmas ütközésen kívül – nincsenek kölcsönhatásban. A részecskék egymással és a tartóedény falával tökéletesen rugalmasan ütköznek. (ebből származik a gáz nyomása) Két ütközés között egyenes vonalú egyenletes mozgást végeznek.

A részecskék hőmozgását igazoló jelenségek Tyndall jelenség A nyugvó levegőben lévő por- és füstrészecskék kavargó mozgását láthatjuk, amikor megvilágításkor a fényt visszaverik. Diffúzió Folyadékok és gázok külső hatás nélküli keveredése. (a kölni illata kis idő után a szoba másik végében is érződik)

Állapotjelzők Azokat a fizikai mennyiségeket nevezzük így, amelyekkel egy adott gáz állapota megadható. neve jele mértékegysége nyomás (p) [Pa] térfogat (V) [m3] hőmérséklet (T) [K] mólszám (n)

Állapotjelzők csoportosítása 1. Összeadódó (extenzív) tömeg (m) térfogat (V) 2. Kiegyenlítődő (intenzív) hőmérséklet (T) nyomás (p)

Nyomás (TK. 142. old.) A nyomóerő és a nyomott felület hányadosa. definíciója: Jele: p mértékegysége: (pascal) ahol A a nyomott felület

Hőmérséklet A hőmérséklet jellemzésére különböző hőmérsékleti skálákat alkalmaznak, amelyek két alappontja a víz olvadás - és forráspontja. Leggyakrabban a Celsius-skálát használják. Kelvin-skála Celsius-skála A fizikában a Kelvin-skála használatos (SI-alapegység). E kettő beosztása egyforma, csak a 0 pontjuk tér el: 0°C = 273,16 K. T= t + 273

Ideális gázok állapotegyenlete A gázok állapotjelzői közötti kapcsolatot adja meg. valamint Az állandók értékei a függvénytáblázat 137. oldalán találhatók.

Az állapotegyenletet tehát többféle alakban adhatjuk meg.

Az általános gáztörvény Állandó tömegű gáznak, ha egy folyamatban változik a térfogata, nyomása és hőmérséklete, akkor

Ha a gáz állapotjelzői megváltoznak, akkor az általános gáztörvény alapján a következő kapcsolat érvényes

Speciális állapotváltozások Izotermikus állapotváltozás T= állandó Izobár állapotváltozás p = állandó Izochor állapotváltozás V = állandó

Izotermikus állapotváltozás A zárt térben lévő állandó tömegű és állandó hőmérsékletű gáz nyomása és térfogata fordítottan arányos. Boyle-Mariotte törvénye Robert Boyle 1627-1691 Edmé Mariotte 1620-1684

Izobár állapotváltozás A zárt térben lévő állandó tömegű és állandó nyomású gáz térfogata és hőmérséklete egyenesen arányos. Gay-Lussac I. törvénye

Izochor állapotváltozás Gay-Lussac II. törvénye A zárt térben lévő állandó tömegű és állandó térfogatú gáz nyomása és hőmérséklete egyenesen arányos. Luis Joseph Gay-Lussac 1778-1850

A jele Q, mértékegysége a J (joule). Belső energia Egy rendszer belső energiáját az alkotó részecskék mozgási energiájának és a ré-szecskék közötti kölcsönhatásból származó potenciális energiák teljes összegeként hatá-rozhatjuk meg. A jele Q, mértékegysége a J (joule).

Termikus kölcsönhatás Ha két különböző hőmérsékletű test érintkezik, akkor hőmérséklet-kiegyenlítődés történik. A melegebb test hőt ad le, a hidegebb pedig hőt vesz fel.

A hőtan főtételei főtétel: II. főtétel: Egy test belső energiájának változása egyenlő a testnek hőközléssel átadott energia és a testen végzett munka összegével. II. főtétel: A hő magától csak a melegebb helyről a hidegebbre mehet át: a természetben a spontán folyamatok iránya olyan, hogy a hőmérséklet-különbségek kiegyenlítődnek.

Hőkapacitás A hőmennyiség megváltozása egyenesen arányos hőmérséklet -változással. A hőkapacitás olyan anyagjellemző, amelynek értékét általában kísérleti úton határozzák meg. a hőmennyiség megváltozása hőkapcítás hőmérséklet -változás

Fajhőnek nevezzük az alábbi mennyiséget. hőkapcítás fajhő tömeg Megkülönböztetünk állandó térfogaton vett fajhőt cV és állandó nyomáson vett fajhőt cp.

Mólhő Mólnyi mennyiségű vegyület vagy elem 1 K-al való felmelegítéséhez szükséges hőmennyiség. hőkapcítás mólhő moláris tömeg

A gázok állapotváltozásai az I. főtétel alapján Izotermikus állapotváltozás során a gázzal közölt hőmennyiség (Q) teljes egészében a környezetnek adódik át mechanikai munkavégzés (W) formájában, illetve a gázon végzett mechanikai munka számértéke megegyezik azzal a hőmennyiséggel, amelyet a gáz az állapotváltozás során a környezetének lead. mivel T= állandó  T = 0  Q = cmT = 0 ezért U = W = - pV

Az Izobár állapotváltozás (p = áll.) során a térfogati munka értéke: W = - pV = - p(V2 - V1) Az első főtétel ezen állapotváltozásra érvényes alakja a következő:

Izochor állapotváltozás (V = áll.) A folyamat során a gáz térfogati munkát nem végez, a gáz belső energiájának megváltozása éppen egyenlő a gázzal közölt hőmennyiség értékével:

Adiabatikus állapotváltozás (Q = áll.) A folyamat akkor adiabatikus, ha nincs hőcsere a gáz és környezete között. (Q = 0) Ez kétféle módon valósulhat meg: A gázt elszigeteljük a környezetétől. A folyamat olyan gyorsan zajlik le, hogy nincs idő a hőcserére.

Adiabatikus állapotváltozás ábrázolása 2 p2 T2 1 p1 T1 v v2 v1

Az első főtételben szereplő mennyiségek közül a közölt hőmennyiség (Q) értéke zérus, vagyis a gáz által végzett térfogati munka (W) éppen egyenlő a gáz belső energiájának megváltozásával, vagyis U = W