Összefogással a szegénység leküzdéséért Nagybecskerek, 2010. Szent András hava  mgr. Tóth-Glemba Klára kultúrpolitológus, kisebbségkutató, a MTA külhoni.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

Kaposvár.
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Mgr.iur. Deli Andor október 29., Szabadka.  MÁR LASSAN TÍZ ÉVES SIKERES EGYÜTTMŰKÖDÉS  PÁLYÁZATI RENDSZEREN KERESZTÜL  ÓTA A MAGYAR NEMZETI.
Az első házasság felbomlása
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A projekt szakmai előzményei Tóth Mónika TÁMOP / Tóth Mónika.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
Szegénység és egészségi állapot
A magyar társadalom demográfiai helyzete, egészségi állapota az ezredfordulón. A szocializáció folyamata.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Szegények reménytelensége és reménysége. SSSSzegénység: szűkölködés az anyagi javakban DDDDepriváció: a különböző javaktól való megfosztottság,
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A szociálpolitika aktuális kérdései
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A társadalmi integráció aktuális kérdései az INNOAXIS-projekt célterületét alkotó térségekben Jász Krisztina Ph.D MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Szabadka,
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Szociológia előadás I. Dr. Kovács Ernő egyetemi docens
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Családtámogató ellátások
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Összefogással a szegénység leküzdéséért Nagybecskerek, Szent András hava  mgr. Tóth-Glemba Klára kultúrpolitológus, kisebbségkutató, a MTA külhoni köztestületi tagja, a tartományi népjóléti és népszaporulati titkár helyettese A szociálpolitika szerepe a szegénység leküzdésében

szerbiai definició: 1968-ban végzett szegénységvizsgálat alapján Svédországban : a mindennapi létfenntartás lehetetlenségejövedelem munkanélküliséga munka jellege és munkakörülmények nem megfelelő szociális, egészségügyi és komunális ellátás lakásviszonyok tiszta levegő és víz hiányaiskolai végzettség /egészségi állapot /táplálkozás /társadalmi és családi kapcsolatok hiánya /a szabadidő eltöltése /a politikai befolyás teljes hiánya A szegénység definiciója :

A szegénység...  életciklus, többdimenzionális jelenség.  Angliai kutatás eredménye:  a házasságkötés után, a gyermekek megszületését követően válnak szegényé.  az átlagosnál több gyermek születése  majd amikor a gyermekek felnőnek és keresőkké vállnak akkor a szülők kiemelkednek a szegénységből,  a szülők megöregedése,  özvegyülés,  válás - a szegénységi küszöb alá süllyedést okozhatja.

Szegénységmegelőző és – leküzdő stratégia Szerbiában 2003  A köztársasági statisztikai hivatal szerint:  a 2006-os évben Szerbia lakósságának mintegy 8,8% -a volt a létminimum alatt  2007-ben a lakosság 7,7 % élt a létminimum határa alatt  2008-ban a polgárok 7,9 %  míg 2009 első felének végén Szerbia polgárainak már 9,2 %, mintegy 700 ezer lakos élt a létminimum alatt.  Idén az számít szegénynek, aki havonta 8360 dinárnál kevesebbet költ.  2010-ben valószínűleg tovább fog növekedni a szegénység,  Ami a területi eloszlást illeti, 2008-ban Belgrád és Közép-Szerbia területén emelkedett legjelentősebben a szegények száma,  Vajdaságban azonban 11,3 százalékról 9,2 százalékra csökkent a létminimum alatt élő polgárok aránya.

A Világbank szerbiai képviselője (Simon Gray)  felhívta a figyelmet arra a veszélyre amely a következő időszakban hozzánk is elér:  az európai gazdasági válság (amely a nagyüzemeket érintette) hozzánk is elér, mégpedig oly módon, hogy a munkások, akik java része idegenmunkásként dolgozott külföldön, munka nélkül maradtak, többen haza fognak költözni, ezzel megváltoztatják Szerbia szociális térképét.  másik részben azok a családok is jövedelem nélkül maradnak, akiket ezek az idegenmunkások itthon eltartottak.  Ebből az okból kifolyólag olyan akciókra invitálják az állami intézményeket, civil és magánszférát, hogy minél előbb lássanak hozzá azoknak a terveknek a kidolgozásához, amelyek megkönnyítik majd ezt a időszakot.

Szegénységmegelőző és – leküzdő stratégia Szerbiában 2003  A köztársasági kormány 2003-ban fogadta el a stratégiát, azokkal a módszerekkel amelyekkel hatékonyabban hozzájárulnak a szegénység leküzdéséhez, mindenekelőtt az:  az abszolut szegénység leküzdése a cél, - amely az egészség és a hatékony testműködés fenntartásához szükséges alapvető javak hiányát jelenti  és a relativ szegénység – amely az életkörülményekre vonatkozik.  A Stratégiának az volt a célja, hogy az abszolut szegénységi szintet 2010-ig a felére csökkentse.  A statisztikai felmérések alapján az életszinvonal 2002-ben 14% volt illetve kb. 1 millió ember volt szegény Szerbiában, 2007-es adatok alapján ez már csak 7,7%.

Különösen veszélyeztetett csoportok a :  a hátrányos társadalmi helyzetben élő gyermekek  a tartós munkanélküliek  az időseket (66 éven felüliek)  a többgyermekes családokat,  a nőket / főleg a nők által vezetett egyszülős családokat és  a roma populáció.  a fogyatékkal élők,  a krónikus és pszichiátriai betegségben szenvedők,  a hajléktalanok,  az elmaradott térségben élők (regionális hátrányok) és az  alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők.  A felsorolt társadalmi hátrányok halmozottan jelentkeznek, ami megkönnyíti újratermelődésüket. *  A regionális hátrányok például egyben társadalmi, kulturális hátrányokat is jelentenek

Elmélet a szegénység kultúrájáról  Az elmélet egyik vezető képviselője Oscar Lewis Sanchez gyermekei valamint Fábián Katalin a Makoldi család c. művében megtaláljuk ezt az elméletet amely szerint a szegények rétegébe tartozóknál egy egész különös viselkedési normát és értékrendszert figyeltek meg: ez az un. szegénység kultúrája, amely sokszor megakadályozza őket abban, hogy a szegénységből kiemelkedjenek, de viszon megkönnyiti számukra, hogy a szegénységgel járó terheket elviseljék. Ez a „kultúra” nélkül a szegények nem lennének képesek mentális egészségüket fenntartani a körülmények nyomása alatt.

A szerbiai stratégia irányelvei: 1. a jelenlegi programok teljes kihasználása és új programok kidolgozása 2. a tevékenységek célzott irányitása: - A hátrányos társadalmi helyzetben élő gyermekekre, - idősekre, - a fogyatékkal élőkre, - a menekültekre, - a roma populcióra - a falusiakra és az - Iskolázatlanokra.

A Stratégia a társadalom majd minden szintjét felöleli:  szociális ügyeket,  a nyugdíjalapot  az egészségügyet  az oktatást  a mezőgazdaságot és a  vidékfejlesztést.

A szegénységmegelőző – és leküzdő stratégia Vajdaságban  A falusi lakosság elszegényedése :  a falvak már évtizedek óta gazdaságilag és kultúrálisan is stagnálnak - munkavállalás lehetetlensége ( a mezőgazdasági munkán kivül) amely migrációhoz, kivándorláshoz vezet.  a lakosság legvitálisabb rétege elvándorol s az idősödő lakosság csökkent munkaképesség következtében mint nehezebben tudja önmagát eltartani.  Ennek következtében legveszélyeztettebbek az egy-és kéttagú idős háztartások.  Sajnos, ez évről – évre mind nehezebb következményekkel jár.  (ezt könnyiteni próbálja a geriatriai háziasszonyok szerepe és a nemrég megjelent falugondnoksági program, amely nem más mint a háziasszonyok férfi párja/ aki elvégzi a ház körüli férfi munkákat.Ez a projekt Horgoson indult bea múlt hónapban egy Ipa program keretén belül )

Szegénységmegelőző – és leküzdő stratégia  A Stratégia megvalósitásának folyamatában észrevehető volt a szegénység fogalma súlypontjának kibillenése az integráció felé, - mind kevesebbet foglalkozak a szegénységgel mint jelenséggel és mindinkább a szegények integrálódása felé fordultak:  a társadalmi javak elérhetősége lett a feladat.

Népjóléti (szociálpolitikai) és népszaporulati (demográfiai) titkárság 2008 májusában alakult.  a szociális védelem területén a Szegénységmegelőzö és –leküzdő stratégiából eredő program két oldalról valósitható meg:  1. a szociális védelem reformjával – itt inkább a pénzügyekre gondolnak amely az un. szociális minimum megvalósitását biztositja – itt már észlelhetünk változásokat, hisz az ápolási járulékok, az intézményeknek szánt összegek és a gyermekpótlékok kifizetése folyamatossak.  2. a szolgálatok továbbfejlesztése - lépés a deinstitucionalizáció felé – a nevelőcsaládok felkészítése, (nemcsak gyermekek gondozása, hanem a felnőtt-idős emberek ápolása is) kiképzése, illetve a fogyatékos gyermekek biológiai szülei megsegítése.   Itt szinte nélkülözhetetlen az önkormányzatok teljes igénybevétele, a Szociális központban dolgozók kiképzése és felkészítése, a civil és magánszféra teljes erőbevétele, de talán egész a helyi közösségek szintjére levezethető ennek a problémának a megoldása.

2010-ben pályázat útján 66 millió dinárt osztott szét a titkárság:  А szociális szolgáltatások területén ,00 din.  a civil szervezetek által benyújtott pályázatok alapján ,00 járult hozzá a projektek megvalósitásához.  Harcosok és rokkantak megsegítésére ,00 dinár  Szociális védelem ,00 dinár  Demográfiai fejlődések pályázata ,00 dinár.

A szegénység szintjét csökkentheti :  -a jól kidolgozott és módszeresen végrehajtott szociális programok, kiegészítve a munkanélküliség fölszámolásával A cél:  a lehető legtöbb munkaképes ember számára kell lehetővé tennünk, hogy visszatérjen a munkaerőpiacra, az emberi méltósággal összeegyeztethető életet élve hozzáférjen a megfelelő erőforrásokhoz.

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET !