Átma-Véda-Vishwa-Bráhm

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Intencionális alapállás
Advertisements

Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Energia a középpontban
Matematika és módszertana
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Matematika a filozófiában
Készítette: Szinai Adrienn
A fizika világ- és Isten-képe
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
A METAELMÉLET- METAFILOZÓFIA KÖNYV
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
Modern tudomány és ősi bölcselet
Készítette: Tóth Enikő 11.A
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
PÉLDÁK, ÖTLETEK VITÁZÁSHOZ
Logikai műveletek
A KOZMIKUS SZÖVEDÉK TULAJDONSÁGAI:
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
FILOZÓFIATÖRTÉNET.
Szimmetrikus Programozás, AZ ALAPOK
Isten misztériumának előzetes kérdése
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar
Bevezetés a matematikába I
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A számfogalom bővítése
Tudatos teremtő vagy öntudatlan ősforrás?
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ, MINT KONFLIKTUSKEZELÉS
Buddhista logika és paradoxonok
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Einstein és a relativitáselmélet
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Dienes István kutató Stratégiakutató Intézet
A tudástársadalom jövője
A tudat és a metaelmélet kapcsolata
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Makai M.: Transzport51 A koordinátázás kérdése Ha a világban meg kell adni egy helyet: fizikai koordináták (x,y,z) (origó és egység) postai címzés pl.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
LÉLEKVÁNDORLÁS Ahogy azt a védikus írások, és a vaisnava hagyomány tanítja.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Szimmetria Szimmetria figyelhető meg a legapróbb atomi elemektől egészen a galaxis méretű világokban is. Szimmetria létezhet: geometriában biológiában.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
 Különböző „terek” szinte végtelen sora: › Természeti tér › Gazdasági tér › Társadalmi tér › Politikai tér › Hatalmi tér, stb.  Egy, a sokfajta osztályozás.
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Bevezetés a matematikába I
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

Átma-Véda-Vishwa-Bráhm Dienes István kutató Stratégiakutató Intézet Tudatkutatási és elméleti fizika csoport

ABSZOLÚTUM, MINT FOGALOM: HATÁRTALAN, OSZTATLAN ÉS ÖRÖK, AZAZ NEM-VÁLTOZÓ

Az Abszolútum, mint fogalom három vetülete Az Abszolút fogalma az objektív oldalon: matematikai végtelen; fizikai vákuum Az Abszolút fogalma a szubjektív oldalon: A tudatosság különböző szintjei; védikus tudatállapotok

Az Abszolútum fogalma az objektív oldalon Az Abszolútúm fogalma a matematikában: George Cantor és a végtelen halmazok matematikája. Az összes halmazok V halmaza több, mint a halmazok egysége, azaz nem rendelkezik halmaz sajátosságokkal (Russel paradoxon), de bizonyos sajátosságai megjelenhetnek a benn található halmazok valamelyikében (tükrözési elv). Szimmetriák, mint a nem-változó sajátosságok hordozói! Geometriai és topológiai szimmetriák, ez azért fontos mert a természeti törvényekben ezek tükröződnek!

Az Abszolútum fogalma az objektív oldalon Az Abszolútúm fogalma a fizikában: A természeti törvények relativisztikus kovarianciája, koordinátarendszer függetlenség. Ezek szimmetria-törvényekben öltenek testet (pl. Poincare-invariancia, mérték-invariancia (töltésmegmaradás), időinvariancia (energia-megmaradás) stb.). A fizikai vákuum, mint teljesen szimmetrikus homogén, izotróp közeg (szuperfolyékony). Az anyag alapvető szinten rezgő vákuumként értelmezhető a kvantum-térelméletek szerint. Az anyag tehát alapvetően rezgő vagy áramló semmi, azaz Abszolút!!!

Az Abszolútum fogalma a szubjektív oldalon A tudatosság különböző szintje:A védikus tudomány hét tudatállapotot különböztet meg: Mélyalvás tudat– Sushupti csétanja Álom tudat – Swapn csétanja Éber tudat – Jágrat csétanja Transzcendentális tudat – Turíja csétanja Kozmikus tudat – Turíjatít csétanja Isten tudat – Bhagavad csétanja Egység tudat – Bráhmi csétanja Változó tudatállapotok Nem változó tudat állapotok

Vjásza Bráhma-szútrájának lényege A rendszeres Átma (turíja) tapasztalat révén egység tudat tapasztalatra szert tett egyén két Abszolútat tapasztal. Egyet kint, a másikat bent: határtalan kint és határtalan bent. A Bráhma-szútra lényege és működése, hogy ezt a két tapasztalatot összeöltse – innen a szútra jelző!! Ez egy közvetlen tapasztalat, nem értelmi elemzés – közvetlen megélt tapasztalat – mája megszűnése. Hogy értelmileg is fel lehet fogni az annak a következménye, hogy ezen a szinten magasabb logikai funkciók lépnek életbe, melyek képesek felfogni az ellentéteket és az ellentmondásokat is egy teljességben. Mátrix logika.

Az egységtudat tapasztalat legfőbb védikus forrásai: Upanishádok: Az objektív egységtapasztalatok felsorolásai (Az vagy Te – Tat vam ászi). Shankara kommentárjaival. Bráhma-szútra: Az egység tapasztalatok teljes összeszövése. Shankara kommentárjával Jóga Vászistha: Az egység tudatban élt valóság teljes leírása. A Rámajána része

Átma-Véda-Vishwa-Bráhm Az Átma mint nem-változó, tiszta tudatosság, képes felfogni a nem-változó objektív minőségeket, a tiszta tudást, a Védát, amit önnön aktivitásaként észlel – Egységtudat élmény. Mivel ezek képezik a kifejezett anyagi világ alapját, ezért a Világegyetemet – Vishwa - szintén önvalójaként észleli, mely teljességét a Bráhman tudatban éri el. Ekkor éljük, hogy az Átman valóban Bráhman!!

Az Abszolútnak vagy Bráhmannak a Véda a teste, mely mögött az Átma szingularitása honol. Egy ilyen Teljesség folyamatos élése ajtót nyit az Abszolútok határtalan mezejére, mely elvezet a Totalitás éléséhez, amit Krishna Tudatnak nevezünk!! Ez utóbbinak az irodalma a Srihmad Bhagavatam, aminek a valódi értelme Egység tudat nélkül felfoghatatlan!!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket További írások a témában, valamint egyéb elérhetőségeink: www.inco.hu, www.metaelmelet.hu E-mail:dienesistvan@yahoo.com; istvan.dienes@metaelmelet.hu