A MAGYAR KULTÚRA NAPJA JANUÁR 22.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kölcsey Ferenc Élete és Művei.
Advertisements

Mennyire ismered Magyarországot?
Erkel Ferenc, Operaház, Bánk Bán
Híres épületek a Reformkorban
A görög líra i.e. VI. század
1848 Március 15.
„Vár állott, most kőhalom…”
SZÉKELY HIMNUSZ. BORONGULJUNK A SZÉKELYFÖLDÖN
Nagyvárad Moka (Japán) 1997
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Készítette: Bátóczki Barbara 5.b
A szüret motívuma az elégikus irodalomban 22A. 1. A szüret a falu életében •Az Alföldön Szent Mihály, a Dunántúlon Terézia napján kezdik (szept29, okt15)
Többszörösen összetett mondatok
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Szózat Hazádnak rendületlenül Légy híve, oh magyar,
Kölcsey Ferenc: Himnusz
A legújabb SZOBROK Összegyűjtötte: Kovácsné Balla Györgyi.
Kölcsey Ferenc Sződemeter aug.8. – Szatmárcseke, aug.24.
Forradalmi költészete
Mátyás király, az igazságos
Himnusz - szobor harangjáték
Himnusz - szobor harangjáték
A drámai monológ 28/B.
Természet és történelem Berzsenyi ódájában 23/B. Felbomlóban levő klasszicizmus A szabály a piktúra és szentencia kettősség volt Berzsenyinél is megmarad,
FOHÁSZ A HAZÁÉRT … Liszt Ferenc - Szerelmi álmok
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Folyamodjatok az Úrhoz,
Térdre hull, vár a néped, (Itt) minden hang Rólad szól: Érted jöttünk el, Érted jöttem el! Lehelj ránk, hozd a Mennyet: Életre életet. Érted jöttünk el,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény.
A Bánk bán operaváltozata
A kezdetektől a honfoglalásig
Himnuszok 24/A.
Készítette: Bujdosó Villő
Az idézés.
2007. márc.15..
Állampolgári ismeretek
A honfoglaló magyarok kulturális hozzájárulása Európához
A Rákóczi szabadságharctól a reformkorig
A magyar Himnusz A Himnusz Kölcsey Ferenc verse, mely egyben Magyarország nemzeti himnusza Ez Kölcsey legnagyobb hatású verse, 1823-ban írta szatmárcsekei.
Szózat.
A földön túl a boldog drága hon vár, Hol annyi szent az üdvös körben él; Hol széráf, kérub áldást zeng a trónnál, Himnusz és Sanctus nem szűnve kél; A.
Himnusz - emlékmű harangjáték
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA A Himnusz Kölcsey Ferenc (1790–1838) költeménye, amely Magyarország állami himnusza. A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse,
A jelentésalkotás folyamata. A legtöbb jel többféleképpen értelmezhető Majd ha kifárad az éj s hazug álmok papjai szűnnek… A/ majd hogyha reggel lesz.
Csík-hágó Iskola Magyar Történelem es tanév 2. óra A honfoglalás tanár: Németh Károly.
Már keresztem vállra vettem, S érted mindent elhagyok.
A magyar kultúra napja Január 22. Összeállította: Garajszki Erika.
1 Feledni soha!!! 2 3 Isten, áldd meg a magyart Jó kedvvel, bôséggel, Nyújts feléje védô kart, Ha küzd ellenséggel; Balsors, akit.
Elemzés MNÁ   január 22-én írta Kölcsey Ferenc, ma ezt a napot a Magyar kultúra napjaként tartjuk számon.  Az alcím - „A magyar nép zivataros.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Környezetvédelem a reformkor tükrében
Budapest Programajánló
JANUÁR 22..
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Himnusz - szobor harangjáték
A magyar nép őstörténete
a hét verse József Attila: A Dunánál magyarné ulrich zsuzsa  ajánlja
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
A magyar Himnusz A Himnusz Kölcsey Ferenc verse, mely egyben Magyarország nemzeti himnusza Ez Kölcsey legnagyobb hatású verse, 1823-ban írta szatmárcsekei.
Himnusz - szobor harangjáték
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
A keletkezés körülményei
Himnusz - szobor harangjáték
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
A HUNYADI LÁSZLÓ OPERA FODOR ANDRÁS 10.GB.
Előadás másolata:

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA JANUÁR 22.

1823. január 22-én tisztázta le Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból című nagy költeményét Kölcsey Ferenc. E napot 1989 óta a magyar kultúra napjaként ünnepeljük. A mű eredeti kéziratát Kölcsey saját kezű aláírásával az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással,a pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat:

Apáczai Csere János –díj Brunszvik Teréz-díj Németh László-díj Szent-Györgyi Albert-díj

Erkel Ferenc zenésítette meg Kölcsey művét A magyar himnusz szövegét Kölcsey 1823-ban írta, és először 1828-ban jelentette meg. A himnusz zenéjét Erkel Ferenc (1810–1893), zeneszerző és karmester szerezte 1844-ben, amikor a nemzeti dal zenéjére kiírt pályázatot megnyerte.

A Nemzeti Színház 1845-ben A Himnuszt a Nemzeti Színház mutatta be 1844-ben, azonban csak 1903-ban lett az ország törvényileg elfogadott himnusza.

A szocializmus idején Rákosi pártfőtitkár megbízta Illyés Gyulát és Kodály Zoltánt egy másik, „szocialista” himnusz szerzésével, amely szerinte a címerhez hasonlóan, változtatásra szorult. Kodály Zoltán megjegyzése erre annyi volt: „Minek új? Jó nekünk a régi himnusz.” Ezzel az új himnusz témája lekerült a napirendről.

2006. május 7-én avatták fel Budakeszin a Himnusz szobrát. V. Majzik Mária 9 méter hosszú, négy és fél méter magas alkotása egy kör sugarai mentén jeleníti meg a vers sorait, melynek közepén egy kétméteres, többmázsás, bronzból készült Isten-alak látható. A szobor hét ívből álló szerkezetében hétszer három bronzharang szólaltatja meg az ünnepeken Erkel Ferenc művét.

A Himnusz szobra

A Himnusz szobra

A magyar nép zivataros századaiból Kölcsey Ferenc: Himnusz A magyar nép zivataros századaiból Isten, áldd meg a magyart, Jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, Ha küzd ellenséggel; Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép A múltat s jövendőt!

Őseinket felhozád Kárpát szent bércére, Általad nyert szép hazát Bendegúznak vére. S merre zúgnak habjai Tiszának, Dunának, Árpád hős magzatjai Felvirágozának.

Értünk Kunság mezein Ért kalászt lengettél, Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél. Zászlónk gyakran plántálád Vad török sáncára, S nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára.

Hajh, de bűneink miatt Gyúlt harag kebledben, S elsújtád villamidat Dörgő fellegedben, Most rabló mongol nyilát Zúgattad felettünk, Majd töröktől rabigát Vállainkra vettünk.

Hányszor zengett ajkain Ozmán vad népének Vert hadunk csonthalmain Győzedelmi ének! Hányszor támadt tenfiad Szép hazám, kebledre, S lettél magzatod miatt Magzatod hamvvedre!

Bújt az üldözött s felé Kard nyúl barlangjában, Szerte nézett, s nem lelé Honját a hazában, Bércre hág, és völgybe száll, Bú s kétség mellette, Vérözön lábainál, S lángtenger felette.

Vár állott, most kőhalom; Kedv s öröm röpkedtek, Halálhörgés, siralom Zajlik már helyettek. S ah, szabadság nem virúl A holtnak véréből, Kínzó rabság könnye hull Árvánk hő szeméből!

Szánd meg, isten, a magyart Kit vészek hányának, Nyújts feléje védő kart Tengerén kínjának. Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép A múltat s jövendőt! Cseke, 1823. január 22.

KÉSZÍTETTE A MÉDIA SZAKKÖR CIGÁND 2012. JANUÁR 22.