Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Himnusz - szobor harangjáték

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Himnusz - szobor harangjáték"— Előadás másolata:

1 Himnusz - szobor harangjáték
Himnusz-emlékmű Himnusz - szobor harangjáték A 4 méter magas domborművet 9 méteres magasságban 21 harang egészíti ki, amelyeken ünnepnapokon a Himnusz szólal meg, vasárnaponként délben pedig a déli harangszó.

2 Himnusz-szobor Az első kőbe vésett "Himnusz” Emlékművet,
V. Majzik Mária Magyar Örökség-díjas képzőművész alkotását Budakeszin avatták fel a tervek szerint 2005 őszén. „Minden nemzet Himnusza, az összetartozás és a megmaradás vágyát, a jövőbe vetett hitet fejezi ki” – olvashatjuk a hír felvezetését a Nemzeti Világhálón. „Ennek szellemében írta meg Kölcsey Ferenc1823-ban ezen gyönyörű költeményét, melyet Erkel Ferenc zenésített meg 1844-ben. Nincs magyar ember, aki a Himnusz hallatán vagy éneklése közben ne érzékenyülne el - ha csak egy kicsit is - hisz a mű olyan korban született, amikor a magyar nemzet fennmaradása is kétséges volt, és az azóta eltelt idő is küzdelmekkel teli. DE ÉL NEMZETÜNK és csak egy szebb jövőbe vetett hit lehet az, ami fennmaradásunkat az "idők végezetéig" biztosítja. Egy költeményből, dalból szobrot-emlékművet alkotni igen gyönyörű gondolat, hisz így tehető láthatóvá az, ami eddig csak tudatunkban élt.” Himnusz-szobor

3 Kölcsey Ferenc költeményét, a magyar nemzeti Himnuszt idéző,
2006 májusában felavatott alkotást V. Majzik Mária Magyar Örökség - dijas képzőművész készítette. A márványból, mészkőből és bronzból készült szoborkompozíció közepén egy istenalak látható, ezt veszi körül sugaras alakban a vers szövege. A 4 méter magas domborművet 9 méteres magasságban 21 harang egészíti ki, amelyeken ünnepnapokon a Himnusz szólal meg, vasárnaponként délben pedig a déli harangszó. Az emlékmű elkészítéséhez szükséges Pénzt, adományokból gyűjtötték össze.

4 Magyar Örökség-díjas szobrász művész Himnusz-szobrának
Cégünk készítette V. Majzik Mária Magyar Örökség-díjas szobrász művész Himnusz-szobrának elektronikus harangjátékát. A harangjáték MP3 formátumban letölthető szerverünkről.

5 de kereskedelmi célra nem használhatja fel.
A műre a Creative Commons–Attribution-NonCommercial (Jelöld meg! Ne add el!) licenc feltételei érvényesek : a művet a felhasználó másolhatja, többszörözheti, átdolgozhatja, amennyiben feltünteti a szerző nevét és a mű címét, de kereskedelmi célra nem használhatja fel. A felhasználási engedély részletes szövege oldalon tekinthető meg.

6

7 Himnusz A magyar nép zivataros századaiból Isten, áldd meg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, Ha küzd ellenséggel; Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép A múltat s jövendőt! Hányszor zengett ajkain Oszmán vad népének Vert hadunk csonthalmain Győzedelmi ének! Hányszor támadt tenfiad Szép hazám, kebledre, S lettél magzatod miatt Magzatod hamvvedre!

8 Általad nyert szép hazát Bendegúznak vére. S merre zúgnak habjai
Őseinket felhozád Kárpát szent bércére, Általad nyert szép hazát Bendegúznak vére. S merre zúgnak habjai Tiszának, Dunának, Árpád hős magzatjai Felvirágozának. Bújt az üldözött, s felé Kard nyúlt barlangjában, Szerte nézett s nem lelé Honját a hazában, Bércre hág és völgybe száll, Bú s kétség mellette, Vérözön lábainál, S lángtenger felette.

9 Zászlónk gyakran plántálád Vad török sáncára,
Értünk Kunság mezein Ért kalászt lengettél, Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél. Zászlónk gyakran plántálád Vad török sáncára, S nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára. Vár állott, most kőhalom, Kedv s öröm röpkedtek, Halálhörgés, siralom Zajlik már helyettek. S ah, szabadság nem virul A holtnak véréből, Kínzó rabság könnye hull Árvánk hő szeméből!

10 Most rabló mongol nyilát Zúgattad felettünk, Majd töröktől rabigát
Hajh, de bűneink miatt Gyúlt harag kebledben, S elsújtád villámidat Dörgő fellegedben, Most rabló mongol nyilát Zúgattad felettünk, Majd töröktől rabigát Vállainkra vettünk. Szánd meg Isten a magyart Kit vészek hányának, Nyújts feléje védő kart Tengerén kínjának. Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép A múltat s jövendőt! (Cseke, jan. 22.)

11


Letölteni ppt "Himnusz - szobor harangjáték"

Hasonló előadás


Google Hirdetések