Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése „Tudásdepó-Expressz” BÁCSALMÁS.
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Tóvári Judit Eszterházy Károly Főiskola. Szinnyei József. Magyarország a XX. században század: polgári.
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
Káldos János ELDORADO-projekt Matarka Egyesület konferenciája, Fővárosi Levéltár ELDORADO ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere,
1 TIOP – 1.2.3/09/1 Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”
K ulturális fejlesztések az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kulturális vidékfejlesztés és a könyvtárak szeptember 25.
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
TÁMOP / Békés – Tudásdepó – Expressz A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
–– Hétköznapi munka több nyelv és kultúra metszéspontján Papp Annamária Nyelvi és kulturális sokszínűség Bemutatkozik.
Könyvtárak a tudás és a kultúra támogatásáért Sörény Edina vezető tanácsos NEFMI, Könyvtári Osztály Baja, február 21.
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
E-nemzeti könyvtári szolgáltatások fejlesztése
V. ETR Konferencia április Dr Majó Zoltán, egyetemi adjunktus
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg BÁCSKIR TIOP / LAKITELEK Könyvtári.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
A kutatási program rövid bemutatása
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
TIOP / „A tudás kulcsa” – tanulói laptopok az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciák fejlesztéséhez. Kedvezményezett: Jászárokszállás.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) ( ) Tudásdepó-Expressz.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Az Új Széchenyi Terv - Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt TIOP /1 kódszámú, Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
Elektronikus források (E-resources) adminisztrációja november 12. Szabó- Kulcsár Kornélia.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei európai uniós források segítségével ( ) Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály Egyetemi Könyvtárigazgatók.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Társadalmi Megújulás Operatív Program „Tudásdepó-Expressz”- A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
TIOP-1.2.3/08/ Nagykun Tudásdepó-Expressz Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése.
A digitális pedagógiai módszertan fejlesztése a Körzeti Általános Iskolában TIOP / Digitális pedagógiai innováció útján Projektzáró.
Az NKE RTK min ő ségbiztosításának jelene és jöv ő je Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
VÁLTOZÓ KÖNYVTÁR A VÁLTOZÓ VILÁGBAN „Megőriztük a régit, s megújultunk az időben, ahogy kell.” Csukás István.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Cél: szövegértés fejlesztése – tanulás segítése
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Lorem ipsum.
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására Sörény Edina vezető tanácsos NEFMI, Könyvtári Osztály Budapest, 2011. június 21.

TARTALOM A könyvtár szerepe a társsadalomban A könyvtári terület fejlesztési céljai EU-s forrású pályázati konstrukciók A konstrukciók eredményei A „Tudásdepó-Expressz” várható hatásai

A könyvtár szerepe a társadalomban A könyvtár a tudás, az ismeret és a kultúra hozzáférhetőségének helye A könyvtár az esélyegyenlőség megteremthetőségének a helyszíne A könyvtár a szolgáltatásait mindenki számára nyújtja és mindenki számára hozzáférhetővé teszi – a tudás versenytényező A könyvtáron keresztül a társadalom minden tagja részesülhet képzésben, távoktatásban A könyvtár kiszolgálja a felgyorsult tudományos és technikai fejlődés hatására megváltozott felhasználói igényeket CÉL: minőségi közszolgáltatást megvalósító könyvtári rendszer létrehozása A tudás és tanulás informális helye: a könyvtár

A jövő használónak elvárásai- Országos könyvtári fejlesztési célok Magas szintű, folyamatos IKT fejlesztése Elektronikus adatbázisok - a rekordokhoz teljes szöveg hozzárendelése Digitalizált dokumentumok elérhetősége- E-szolgáltatás védett dokumentumok esetében A hazai és külföldi könyvtárakban őrzött tartalomhoz 24 órás online hozzáférés- Személyre szabott e-szolgáltatások Egy olvasói azonosító minden könyvtárban A könyvtár a társadalmi integráció és a közösség helye- Közösségi szolgáltatások fejlesztése Olvasáskultúra fejlesztése Magas fokú szakismeretekkel és megfelelő kompetenciákkal rendelkező könyvtárosok képzése A fogyatékkal élők kiemelt ellátása Az országos szolgáltatások kiemelt kezelése Fejlesztési irányok:Országos fejlesztésekMegyei, térségi és helyi fejlesztések

Az országos könyvtári szolgáltatások fejlesztése Az országos dokumentum-ellátási rendszer fejlesztése, bővítése Az országos közös katalogizálás rendszerének fejlesztése (MOKKA és ODR) A különböző országos könyvtári adatbázisok közös keresőrendszerének kialakítása (EPA, HUMANUS, MATARKA, Cikkarchívum) Országos elektronikus dokumentumküldő rendszer koncepciójának kidolgozása-szerzői jog által védett tartalmak e- szolgáltatásához (OEDR) Országos olvasásnépszerűsítő és -fejlesztő program Egységes használói felület minden adatbázishoz

KÖNYVTÁRI KONSTRUKCIÓK TIOP 1.2.3. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra- fejlesztése – „Tudásdepó Expressz” /3 ütemben 2007-2013 teljes keret: 4.407.890.270,- Ft TÁMOP 3.2.4. „Tudásdepó - Expressz”- A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében /3 ütemben 2007-2013 teljes keret: 7.773.188.543,- Ft

TIOP 1.2.3. „KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK ÖSSZEHANGOLT INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE” Felhasznált forrás: 2,710,312,743,- Ft 89 nyertes projekt, 318 nyertes intézmény

TÁMOP 3.2.4. „Tudásdepó- Expressz” - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében Felhasznált forrás: 5,466,192,621,- Ft 106 nyertes projekt, 325 nyertes intézmény

A „Tudásdepó - Expressz” várható hatásai Szakmai hatás Túllépni a könyvtár falain A könyvtári rendszer korszerű és EU-kompatibilis fejlesztése révén - egységes minőségi szolgáltatások Erős és lényegi kapcsolódás a tudáshoz és a tanuláshoz A könyvtárak részvétele K+F+I folyamataiban A felsőoktatás és a közoktatás megkerülhetetlen helyei a könyvtárak Az ODR keretein belül megjelenik a szerzői jogilag védett elektronikus dokumentumok köre, az ODR továbbfejlesztésével egységesen hozzáférhető felületen elérhető országos szolgáltatások Nő az olvasást és az olvasási kompetencia fejlesztését támogató programok, foglalkozások száma A könyvtárak közötti együttműködések növekedése és a rendszerek közötti átjárhatóság A könyvtári szakemberek tudásának megújulása a minőségi szolgáltatások érdekében Társadalmi és gazdasági hatás Gazdaságélénkítő hatás Társadalmi kohézió erősítése Esélyegyenlőség növelése

Gratulálok a projekt sikeres megvalósításához! Köszönöm a figyelmet! Sörény Edina edina.soreny@nefmi.gov.hu