A kultúra a fenntartható életminőség szolgálatában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Civil forrásteremtés Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Integrált Közösségi Szolgáltató Tér IKSZT
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
IKSZT PROGRAM Helyzet, célok, együttműködés. Értékválasztás Szükséglet Kistelepüléseken is szükség van a közösség tudásának, ismereteinek elsajátítására.
Teleházas Konferencia május 16.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Integrált közösségi szolgáltató terek
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A VM VKSZI aktuális feladatai a LEADER Akciócsoportokkal kapcsolatban Országos LEADER HACS értekezlet Kismaros, április 16. Tar Gyula Osztályvezető.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
A társadalmi felelősségvállalás civil példái – jó gyakorlatok a Nyugat-dunántúli és Észak- alföldi régióból Kóbor Krisztina 2010.
IKSZT Kötelezően és opcionálisan ellátandó szolgáltatások Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Foglalkoztatási Információs Pontok Békés megyében
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Civil Európa – civilek Európában
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Az IKSZT beruházások fenntartási időszakának kötelezettségei
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér program bemutatása Rózsa Judit IKSZT programkoordinátor
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
AZ OLVASÓSAROK MŰKÖDÉSÉNEK ELŐNYEI
„Út a munkához” program tapasztalatai
Integrált Közösségi Szolgáltató Tér IKSZT
LEADER, Identitás, Sport
Lorem ipsum.
A Tudásrégió közösségi színterei
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Urbánné Malomsoki Mónika
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

A kultúra a fenntartható életminőség szolgálatában Értékválság ,értékmentés, értékteremtés

A klasszikus Maslow-i piramis (egyéni szükségletek Kultúra

A társadalom állapotát meghatározó ok-okozati rendszer (válaszok a társadalmi szükségletekre) Csak a jéghegy csúcsát látjuk Nem a valóságról beszélünk Szolgáltatás, településszerkezet,infra- struktúra, jogi szabályozás Falu, vagy város? Kereslet Kínálat A szemlélet alakítja A néptánc (pl.) csak ennek kifejezője

A folyamat modellje Érték - ismeret - szemlélet = kultúra Ebből eredezik, ennek következménye a a társadalom modellje Érték - hit - gondolkodás - rendszerek alakulása Struktúra, intézmények –kialakuló társadalmi állapot

A nem fenntartható társadalom gyökere A jóllétet meghatározó értékek Környezet minőség Anyagi jólét Egészség szabadidő biztonság Szeretet boldogság Hozzáférés az erőforrá- sokhoz és intézményekhez jogok

ÉRTÉKEK (érték hordozója a kultúra) Az értékek határozzák meg a struktúrákat A felborult struktúra értékrendje Anyagi jólét Egészség Intézmények? Biztonság Szeretet, boldogság Összetartozás, szolidaritás Környezet

Példa Egészségügy Ha az egészségmegőrzés az érték, akkor azért fizetünk, annak struktúráját erősítjük Betegségügy Ha a kórházak fennmaradása a fontos, akkor azért fizetünk, akkor betegellátást szervezünk Az értékválasztások, a mechanizmusok termelik újra a szegénységet, a társadalom állapota a szocializáció aktuális állása

Megfontolandó tételek Ha rossz az értékstruktúra, akkor rossz az ismeretrendszer, ha a legmagasabb helyen az értékek közül az anyagi jólét áll, akkor azt tanítjuk, ami az anyagi jóléthez kell, ennek megfelelő az intézményi struktúra Ha rossz a struktúra (más értékeket határoz meg, akkor kettős tudatban élünk, más amiben élünk, más amit szeretnénk)

Értékválasztás: Kistelepüléseken is szükség van a közösség tudásának, ismereteinek elsajátítására Közösségi értékek őrzésére Alapvető információra és szolgáltatásra de Más a többség értékválasztása Nincs annyi forrás, hogy mindez egyenként finanszírozható legyen A régi-új infrastruktúra lepusztult Fogy a humánerőforrás

A különböző rendszerek csonkák önmagukban kulturális oktatási szociális munkaügyi önkormányzati (ön)képzési mezőgazdasági természetvédelmi belügyi, igazgatási Megoldás: Komplex kezelés Tudásmenedzsment

A problématerületeket felölelő közszolgálati hálózatot és ezek települési végpontjait kell létrehozni Új, integrált megoldások Infokommunikációs eszközök Ágazati összefogások segíthetnek

Fejlesztési cél: a közösségek megerősítése, megerősödése feltételeinek megteremtése jó színvonalú közszolgáltatások hozzáférésének biztosítása a legelmaradottabb térségekben a pusztulófélben lévő közösségi infrastruktúra revitalizálása Közösség Szolgáltatás Infrastruktúra

Az IKSZT egy lehetséges modell Épület, amely keretet biztosít minden ágazat, szakterület számára, hogy közszolgáltatásait elérhetővé tegye a vidéki településeken és térségekben Szolgáltatásszervezési modell, amely hozzájárul az egyes (köz)szolgáltatások fenntarthatóságához, szakmai és finanszírozási szinergiájuk megteremtéséhez Közösségi tér, a helyi közösségi indíttatású, illetve közösségi célú kezdeményezések, folyamatok befogadó, támogató keretrendszere

Címpályázat Kötelező feladatok tájékoztatási, ügyfélszolgálati pont működtetése lakossági és vállalkozási információk ifjúsági közösségi programok, ifjúságfejlesztés, ifjúsági információs pont működtetése közösségi internet hozzáférés biztosítása könyvtári és információs szolgáltatások; közművelődési programok szervezése

Címpályázat Opcionális feladatok közösségfejlesztés egészségfejlesztési programok postai szolgáltatás nyújtása elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatás biztosítása (közháló végpont) Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) információs pont tanoda tér/helyiség kialakítása gyermekek (különösen a 0-5 éves korosztály) foglalkoztatását biztosító tér/helyiség kialakítása üzlethelyiség kialakítása

Újszerű finanszírozási modell (a fenntarthatóság segítése) A támogatás formái Infrastruktúrafejlesztés támogatása Működési támogatás az első három évben A címbirtokosok számára szakmai támogatás és pályázati források célzott elérése A vállalkozások számára kialakított terek kiadásából származó tervezhető bevételek Bővülő üzleti szolgáltatások lehetősége

Beérkezett pályázatok az első körben 2008. szeptember 30-ig Beérkezett 699 db pályázat 84% helyi önkormányzat 588 db társulás 1 db egyház 4 db egyesület 53 db alapítvány 53 db

Népességszám szerint 0-600 főig 157 pályázat 600-2000- ig 353 pályázat Külterület 17 pályázat LHH térségből 151 pályázat Átlagos településméret kb 1500 fő

Opcionális szolgáltatások vállalása Közösségfejlesztési folyamatok generálása 93 % Helyszín biztosítása civil szervezetek számára 95 % Tanoda tér/helyiségkialakítása 15 % Biztos kezdet gyerekprogram 23 % Egészségfejlesztési programok 32,5 % Postai szolgáltatások nyújtása 8,6 % Közháló végpont 58 % ÁFSZ információs pont 65,5 %

Új típusú ösztönzés Maga a címpályázat is előnyökkel jár Helyi sajátosságok szerint alakítható Hosszú távú cél: helyi társadalom fejlődését szolgáló művelődési, közösségi alapú modell …..

Köszönöm a figyelmet! Budapest, 2008.11.12. Halmai Gáborné koordinátor, miniszterelnöki megbízott