Kozma Judit Bizonyíték-alapú szociális munka modell az oktatásban TÁMOP 5.4.4.-09/2-C "Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században"

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Advertisements

Szakképzésbe lépés lehetősége Magyarországon
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
1 A tanácsadás projekt jellegének hatása a tanácsadó-ügyfél kapcsolatokra Dr. Nádor Éva Ph.D Főiskolai tanár BGF KKK.
A tanári munka értékelése
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Minőségmenedzsment alapelvek
A szociális szolgáltatások modernizációja Tereptanári műhely Miskolc, szeptember 28.
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
A fejlesztés hatása a szervezetre
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Az érvelés.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Pedagógiai Értékelési Konferencia
TAMOP /2/KMR Projekt szakmai vezető: Demeter Attila alezredes március 23. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
„Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2/C Vojtek Éva Képzésfejlesztési referens december 9.
XXX, Uddannelsesafdelingen, Århus Universitetshospital, Risskov Egy képzés a tanulásért Conference
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
A team-munka elméleti alapjai
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
Értékelési javaslat az LB tagjai számára Bernáth Lajos.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Pataki Éva főiskolai docens Szent István Egyetem
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
TÁMOP /2/C „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2/C Vojtek Éva Képzésfejlesztési referens.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Schmidtné Farkas Mária ZMK Egészségügyi Szakkönyvtár 1 Mit nyújt a Clinical Evidence?
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Reflektív gondolkodás
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
TÁMOP /1-A : Integrált terepképzési modell kialakítása a szociális szakemberek képzése során Projektindító konferencia szeptember.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Dr. Bacsa-Bán Anetta Németh István Péter
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Előadás másolata:

Kozma Judit Bizonyíték-alapú szociális munka modell az oktatásban TÁMOP /2-C "Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században" Pécs, április 26.

Kozma Judit A bizonyíték-alapú szociális munka Társadalmi háttér A jóléti állam válsága/átalakulása  Ki fizessen az állampolgárok jólétéért (egészségügy, oktatás, személyes szociális szolgáltatások)?  JÓLÉTI MIX  Miért fizessen, aki fizet?  PIAC A szakértelembe vetett bizalom megingása

Kozma Judit (Kvázi-) Piaci viszonyok a jóléti szolgáltatások területén  „Értéket a pénzért”  A szolgáltatások igénybevevői önállóságának elősegítése  Az igénybevevők érdekérvényesítési képességének növelése  Menedzserizmus

Kozma Judit A bizonyítékokon alapuló szociális munka  Az eredményesség érdekében a szakembereknek a döntéseiket az elérhető legjobb tudásra kell alapozniuk.  Cél: helyes dolgot tenni, a a megfelelő időben, a megfelelő személy számára – azaz az igénybevevő egyedi sajátosságainak figyelembe vételével biztosítani a legjobb minőségű szolgáltatást.

Kozma Judit A bizonyítékokon alapuló gyakorlat feltételei  Kutatások a beavatkozási módszerek hatékonyságáról (hierarchia: véletlen kiválasztásos kísérletek, kontrollcsoportos kísérletek meta-analízise; véletlen kiválasztásos kontrollcsoportos k., szisztematikus megfigyeléses vizsgálatok, laboratóriumi vizsgálatok, klinikai megfigyelések)  Adatbázisok  Fogyasztói kultúra  Az oktatás átalakulása

Kozma Judit Érvek a modell mellett  A szolgáltatások tudományos megalapozottsága (szemben a vélekedésekre alapozott gyakorlattal)  Az igénybevevő bizonyíthatóan a legjobb szolgáltatást kapja (etikai előírás is!)  Kockázat-kezelés  Kliens- és hatékonyságközpontú szolgáltatás, vállalkozókedv (szemben a bürokráciával)  Csökkenti az alacsony minőségű szolgáltatással szembeni toleranciát  Növeli az igénybevevők érdekérvényesítési képességét (nyilvánvalóak a jó gyakorlat kritériumai)  Lehetővé teszi a szükséges kompetenciák leírását  Közelíti az egyes professziók megközelítéseit, ami elősegíti az együttműködést

Kozma Judit Érvek a modell ellen  Mechanikus, megszünteti a szakember diszkrecionális döntési lehetőségét, elősegíti a deprofesszionalizációt, kiszolgáltatja a szakembert a menedzsernek  A mindennapi szakmai gyakorlatban nem a ráció játssza a főszerepet (pl. nincs okvetlenül kapcsolat a bemenet, a folyamat és a kimenet között)  Nem veszi figyelembe a gyakorlati döntések sokféle determinánsát  Nincsenek minden esetben megfelelő bizonyítékok  A gyakorlati helyzetek sajátosságai: komplex, bizonytalan, egyedi, ellentmondásos, időnyomás

Kozma Judit A bizonyíték-alapú gyakorlati modell az oktatásban Szükségessége:  Esetmenedzsment (feltárás, gondozási csomagok)  Projektek (az elvárt eredmények pontos leírása és az elérésük bizonyítása)  Kockázatok kezelése (műhiba ügyek)  Piaci szolgáltatók igényei  Mesterképzések kompetencia-elvárásai

Kozma Judit Kompetenciák A tanuló  értse és értékesnek tekintse a bizonyíték-alapú megközelítést  képes legyen kiválasztani az empirikusan kipróbált beavatkozásokat vagy gyakorlati módszereket, melyeket az elérhető legjobb tudományos bizonyítékok támasztanak alá  értékelje a szociális munka elméletek kutatási alapját  hatékonyan használja a gyakorlat különböző szintjein a legerősebb empirikus bizonyítékokkal rendelkező intervenciós módszereket

Kozma Judit Kompetenciák (folytatás)  alkalmazza a gyakorlati vezérfonalak, kezelési útmutatók és szisztematikus áttekintések ajánlásait a különböző klienscsoportokkal és eltérő szolgáltató szervezetekben végzett munka során  képes legyen értékelni a saját munkájának hatékonyságát,  tudja azonosítani az információs szükségleteit, tudjon meghatározni kutatható kérdéseket, amelyekkel használni tudja a releváns tudományos adatbázisokat, találja meg az információt, kritikusan tudja elemezni, és a bizonyítékok alapján képes legyen alkalmazni a megfelelőnek ítélt intervenciókat.

Kozma Judit Elvárások az oktatókkal és a képzéssel szemben  Az oktatóknak is képeseknek kell lenniük az információszerzés megfelelő módszereit használni (információtudományi írástudás).  Össze kell gyűjteniük a magas minőségű információs forrásokat a saját szakterületükön, és a tanulókat ezekkel kapcsolatos feladatokat kell adniuk.  Olyan tereptanárokat kell találni és kiképezni, akik képesek az EBP módszerrel dolgozni. (specialista képzés!)  Kutatási módszereket kell tanítani (kutató szakember modell).  Probléma-alapú tanulási mód beépítése az oktatásba.

Kozma Judit Elvárások az oktatókkal és a képzéssel szemben (folyt.)  Meg kell tanítani a hallgatóknak a transzparencia és az őszinteség etikai jelentőségét, hogy képesek legyenek a különböző módszerekről beszélni az igénybevevővel.  Oktatói bizottságot kell létrehozni az EBP iránt érdeklődő oktatókból, akik a képzés eredményességét vizsgálják EBP módszerrel.  A tanulóknak bizonyítaniuk kell, hogy a gyakorlatban is képesek használni az EBP-t.  A tanulóknak át kell látniuk a tudományos kutatás kísérleti természetét, és a különböző kutatási módok előnyeit és gyengéit.

Kozma Judit Köszönöm a figyelmet!