Radics József – DKKI - Darány 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Ausztráliai túra Az Ausztrál Államszövetség 6 szövetségi államból és 2 szövetségi területből áll, fővárosa: Canberra. A 6 szövetségi Új Dél Wales (New.
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
Az emberi rombolás jelei 1. Éghajlatváltozás január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A Víz Világnapja Március 22..
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
GAIA Mindannyiunk anyja Senetor december 27.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A mérsékelt övezet (folytatás).
Flesh 2/12b ker. szi..
A Víz Világnapja Március 22..
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
Levegő védelme.
Készitette: Cammisa Matteo
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
FÖLDRÉSZEK.
Az üvegházhatás és a savas esők
Felelősséggel a környezetért!
Készítette: Rácz Imre Vince
Növények országa. Moszatok törzsei.
a kihalt állatok listáján
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Globális problémák, diák szemmel
Veszélyeztetett állatok
A klímaváltozás Boros FerencKasza Dániel Fekete SzilviaKiss Ádám Kovács SzilviaNagy Gergely Peszeki NikolettTóth Mátyás Turányi LucaVarga György.
Az Éghajlatváltozás.
Szigyártó Erzsébet XI.B
Ausztrália Egyenes Henrik.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
Vízszennyezés.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
A világnépesség növekedése
A népességnövekedés tényezői és következményei
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
Füves puszták.
A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus
Állandóság és változás környezetünkben
Újidő ( 65 millió évtől) Harmadidőszak ( 65 millió-2 millió) Paleocén Eocén Oligocén Miocén Pliocén Negyedidőszak ( 2 milliótól) Pleisztocén Holocén.
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Környezetvédelem.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Környezetszennyezés globális következményei:
A globális éghajlatváltozás hatásai a bioszférára, állatokra
A levegő.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Ajánlott kommunikálható érvek. Környezettudatos elkötelezettséghez új kommunikációs stratégiák szükségesek Heurisztikus segítségre van szükség, fel kell.
Milyen tudatlan az ember!
Az elsivatagosodás.
Készítette: Üsth Ella Mónika
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK!
A globális felmelegedés globális hatásai a bioszférára; állatok
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Középidő és Újidő.
Globalizáció.
Előadás másolata:

Radics József – DKKI - Darány 2008. A PUSZTÍTÓ Radics József – DKKI - Darány 2008.

A PUSZÍTÓ NEM AZ ŰRBŐL ÉRKEZETT!

Ő AZ. TE VAGY AZ!

VÁDIRAT vád 1 – globális felmelegedés Az ember tevékenysége - nagyrészt a fosszilis üzem-agyagok (szén, kőolaj föld-gáz) ipari méretű elégetése - következtében történő ég-hajlatváltozást értjük glo-bális felmelegedés alatt A globális felmelegedés oka a Föld légkörében jelentke-ző üvegházhatás -, amit az üvegházhatású gázok kon-centrációjának növekedése okoz. HATÁSAI: a Golf-áramlat lassulása Tengerszint-emelkedés Gleccserek olvadása Szibéria jegének olvadása El Niño Tavak kiszáradása Biológiai hatásai Óceánok savasodása és felmelegedése Hatások az emberi egészségre.

VESTÉLYBEN A GOLF-ÁRAMLAT A globális felmelegedés okozta jégolvadás miatt hatalmas tömegű édesvíz kerülhet az Atlanti-óceán-ba, aminek következté-ben irányt változtathat, lelassulhat, vagy akár meg is szűnhet a Golf-áramlás. Emiatt több mint 10 °C-ot is csökkenhet Észak-Eu-rópa téli középhőmér-séklete.

TENGERSZINT EMELKEDÉS A jégtakaró olvadásának következtében emelkedik a tengerek vízszintje. Ennek egyrészt az az oka, hogy a melegebb tengervíznek na-gyobb a térfogata, másrészt a nem úszó típusú jég (szá-razföldi jégtakaró) elolvad. A víz-szintemelkedés elsősorb-an a kicsi szigetországokat és az alacsonyan fekvő ten-gerparti területeket (például Hollandia, Florida) érinti. A Jeges-tenger jégtakaró-jának össztérfogata a 1970 és 2000 között 40%-kal csök-kent, és néhány évtizeden belül a maradék jég is elol-vadhat.

GLECCSEREK OLVADÁSA A gleccserek is visszahúzódnak, sőt eltűnnek szerte a világ-on, mivel nyáron több jég olvad el, mint amennyi télen újra megfagy. Rohamosan olvadásnak in- dult számos gleccser pl.:-Columbia-gleccser (Alaszka), az Upsala-gleccser (Patagó-nia).

SZIBÉRIA JEGÉNEK OLVADÁSA Ha 5 °C-ot sikerül emelni a bolygó hőmérsékletén, ak-kor felolvad az össze-függő jégtakaró a föld a-latt Szibériában. Az ott ta-lálható jég 10%-ban me-tánt tartalmaz; Ha mindez felszabadul akkor össze-sen 450 milliárd tonna me-tán jut a légkörbe.

EL NIŇO El Niño-jelenségnek nevezik mindazokat az időjárási rendellenességeket, amelyek rendszerint Észak- és Dél-Amerika csendes-óceáni partjain viharokat és áradást, ezzel egyidőben pedig Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati medencéjében aszályokat idéznek elő.

Tavak kiszáradása A Föld negyedik (Aral-tó) és hatodik (Csád-tó) leg-nagyobb édesvizű tava a kiszáradás közelébe ke-rült. Ugyanerre a sorsra jutott a Gairdner-tó, és a Mackay-tó. Az idősza-kos tavak egyre na-gyobb hányada szárad ki (pl. Poopó-tó).

BIOLÓGIAI HATÁSOK A globális felmelegedés biológiai hatásai a jegesmedvék élőhelyén, a sarkvidéken jelentkeznek a leg-súlyosabban. A jégmezők foko-zatos olvadásával beszűkül a ra-gadozók vadászterülete, amelyek így nem juthatnak táplálékhoz. Mivel egyre nehezebben és egyre kevesebb zsákmányt tudnak ej-teni, ezért nem tudnak megfelelő zsírréteget felhalmozni az ínsé-gesebb időkre, ami a pusztulá-sukhoz vezet. 1103 állat- és növényfaj 2050-re várhatóan kihal az éghajlatvál-tozás következtében.

ÓCEÁNOK SAVASODÁSA ÉS MELEGEDÉSE Az emberi eredetű szén-dioxid-emisszió harmadát – naponta 25 millió tonnát – a tengerek nyelik el. Mivel a magasabb hőmérsékletű vízben a szén-dioxid rosszabbul oldódik, mint a hideg vízben, ezért a víz kémhatása jobban változik. A savas vízben a csigák, rákok, korallok, kagylók és tengeri sünök nem tudják kiválasztani a vízből a vázuk felépítéséhez szükséges karbonátokat.

HATÁSOK AZ EMBERRE A globális felmelegedés miatt jelentek meg a ma-láriát hordozó szúnyogok Kelet-Afrika olyan maga-sabban fekvő területein, ahol eddig alig fordultak elő. A Dengue-láz, sár-galáz, agyvelőgyulladás is nagyobb mértékben terjed el.

VÁDIRAT vád 2 – erdőpusztítás A Föld erdeinek egyharmadát az esőerdők teszik ki. Egyelőre. Ugyanis az erdőirtás napjainkban meghaladja az évi 200 000 km2-t. Az amazóniai esőerdők eredeti terü-letükből már mintegy 25%-ot vesztettek. Tudósok szerint ha ilyen ütemben folyik to-vább a fakitermelés 15-20 éven belül eltűnhetnek az őserdők. Föld tüdejének is szok-ták nevezni őket, mivel hatalmas felületükkel csökkentik a légkör szén-dioxid szintjét, rengeteg oxigént termelnek, sőt a légkörben található port is megkötik a levelek felül-etén. Az esőerdőket különféle célok miatt irtják az emberek,-az elsőrendű okok, hogy mezőgazdasági termőterülethez, illetve az állattartáshoz szükséges legelőkhöz jusson a helyi lakosság, illetve az értékes fák kitermelése.

VÁDIRAT vád 2 – erdőpusztítás A pálmaolaj egy olcsó növényi olaj, melyet az olajpálma terméséből nyernek ki. Rúzsok, szappanok, mosószerek, fagyi vagy porleves,- csak néhány termék, melyek olcsó, Indonéziából származó pálmaolajat tartalmaznak. A pálmaültetvények léte-sítésnek érdekében végzett hatalmas és embertelen méreteket öltött esőerdő pusz-títás főleg Indonézia, Malajzia és Pápua Új Guinea esőerdőit és annak lakóit sújtják.

Orangután bébik mentése Borneón Szüleik a felégetett erdőkből menekülve hagyták őket el.

VÁDIRAT vád 3 – környezetszennyezés A környezetszennyezés az emberi tár-sadalom környezetének ked-vezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változ-ásával és minőség-romlásával járó tevékenység, illetve jelenség. A környezetszennyezés lehet fizi-kai (zajszennyezés, hőszennye-zés, fényszennyezés), kémiai (szennyvíz, talajszennyezés, túl-zott agrokemizálás), vagy biológiai természetű (mesterségesen átal-akított ( vagy tájidegen élőlények alkalmazása).

VÍZSZENNYEZÉS A kóros algásodás előzménye az, hogy a tengerbe műtrágya, vala-mint tisztítatlan, magas nitrát- és foszfáttartalmú szennyvíz kerül. A halak és más vízi élőlények nem jutnak elegendő napfényhez. Az algák toxinjai az emberre is veszé-lyesek lehetnek. A vizeket is szá-mos szennyezés éri. Legyakrabb- anaz iparban és a háztartásokban keletkezett,a vizekbe tisztítatlanul bejutó szennyvizek okoznak kör-nyezeti károkat(egy egymillió la-kosságú városban évente 500 000 tonna szennyvíz képződik). A víz-szennyezés következménye lehet a tápanyag-feldúsulás.

Hulladékfelhalmozódás a Latorca folyón TALAJSZENNYEZÉS A talajszennyezés leggyakoribb for-rásai a szemét- és hulladék-lera-kók. Ha nem tartják be a környe-zetvédelmi előírásokat, ve-zélyes anyagok (mérgek,-nehézfémek) szivárognak a talajba. A talaj számos élőlény élőhelye. A ta-lajt főleg rovarírtószerekkel, hul-ladékokkal, nitrogénnel és fosz-fortartalmú műtrágyákkal szeny-nyezik. A talaj szennyezésének mellékhatása az, hogy a növények felszívják a szennyezést és rajtuk át mi is megesszük, így megbete-gítve különböző szerveineket. Hulladékfelhalmozódás a Latorca folyón

HULLADÉKOK LEBOMLÁSI IDEJE Pamutruha: 1-5 hónap Kötél: 3-14 hónap Papír: 2-5 hónap Tejesdoboz: 5 év Nejlonzacskó: 10-20 év Pelenka: 50-100 év Konzervdoboz: 50-100 év Sörösdobozok műanyag karikája: 450 év Zöld üveg: 1 millió év Műanyag flakon: soha(!)

LEVEGŐSZENNYEZÉS A kipufogógázok miatt a levegő nitro-gén-dioxid tartalma magasan az ideá-lis tartalom felett van. A felsorolt ve-gyületek napfény hatására fotokémi- ai szmogot és ózont hoznak létre, ami asztmát okozhat. A gépjárművek ólmot és szén-monoxidot bocsáta-nak ki. A WHO becslése alapján éven-te 700 ezerrel kevesebb ember halna meg a fejlődő országokban, ha ezeket a légszennyezőket kivonnák a forgal-omból. A Világbank 2010-re 816 milli-óra teszi a motoros járművek számát, szemben az 1990-es 580 milliós adattal.

VÁDIRAT vád 4 – állatfajok kipusztítása Kipusztult madarak Kenguru-szigeti emu – Kenguru-sziget 1827 Kubai ara – Kuba, 1864: vadászat Labradori réce – 1875 , vadászat Madagaszkári strucc – Madagaszkár 17. század Mauritiusi ásólúd – Mauritius 1698: vadászat Mauritiusi réce – Mauritius 1696: vadászat Norfolk-szigeti kakadu - Norfolk-szigeten 1851: vadászat Óriásalka – Atlanti-óceán 1844: vadászat, tojásgyűjtés Óriásmoa – Új-Zéland, a fehér ember bejövetele előtt Óriásvöcsök – Guatemalában1989 Pápaszemes kormorán– Bering-szigeten Paradicsompapagáj – Ausztráliai - emberi közreműködés Réunioni ásólúd – Réunion sziget, 1710: vadászat Réunioni íbisz – Rodrigues-sziget, 1761: ember megjelenése Rodrigues-szigeti galamb– Réunion sziget, 1705: vadászat Amszterdam-szigeti réce– Amszterdam sziget: vadászat Auckland-szigeteki bukó– Aucklanszigetek1902 vadászat, állatok betelepítése Búbos seregély– Réunion sziget 1705: vadászat, állatok betelepítése, mezőgazdaság Dodó– Mauritius 1685: vadászat Emu alfaj – Tasmania, 1850 Fekete emu– King-sziget, 1842 Guadalupe-karakara – Mexikó, 1900 Hawaii vízicsibeHawaii-szigetek – 1890 Himalájai fürj– Himalája Hosszúlábú álfakusz– Új-Zéland 1950: behurcolt patkányok Huja (madár) – Új-Zéland: vadászat Jávai bíbic – Szumátra, Jáva 1939: emberi tevékenység, Karolinai papagáj – USA, 1914: vadászat Rózsásfejű réce – Ázsia, 1935: vadászat Új-zélandi fürj – Új-zéland 1875- valószínűleg betegség. Vándorgalamb – Észak-Amerika, 1914: vadászat

VÁDIRAT vád 4 – állatfajok kipusztítása Kipusztult emlősök Kaszpi tigris – Kaszpi-tenger környéke 1970-es évek – vadászat Jávai tigris– Jáva, Indonézia 1980-as évek – vadászat Steller tengeri tehene – Bering tenger, 1768: vadászat Kvagga – Dél-afrikai Köztársaság 1878: vadászat Tarpán – Kelet-Európa, 1879 (házilóból újrate-nyésztették) Őstulok – Eurázsia, 1637: vadászat (újratenyész-tették) Kék lóantilop – Dél-afrikai Köztársaság, 1799: vadászat Arab gazella – Arab-félsziget – vadászat Jemeni gazella – Jemen – vadászat Vörös gazella– Algéria– vadászat Mezopotámiai dámvad – Elő-Ázsia, 1955: vadászat Schomburgk-szarvas – Thaiföld, 1938 – vadászat Erszényes farkas– Ausztrália és Tasmania, 1936– vadászat Sivatagi bandikut– Ausztrália- betelepített ragadozók Fehérfarkú erszényesnyúl - Ausztrália 1931- betelepített ragadozók Sivatagi patkánykenguru – Ausztrália – betelepített ragadozók Szélesfejű potoró – Ausztrália – betelepített ragadozók Falklandi pamparóka – Falkland-szigetek – vadászat Tengeri nyérc – Kanada – prémvadászat Atlasz-medve– Észak-Afrika – vadászat Barbadosi mosómedve – Barbados – vadászat Karibi barátfóka – Karib-tenger, 1952– élőhelyének elpusztítása, vadászat Bali tigris– Bali, Indonézia 1940-es évek – vadászat

KIHALT ÁLLATOK Tasmániai farkas Kvagga Dodo Labradori réce

VÁDIRAT vád 4 – állatfajok kipusztítása Kihaló Ez a vadon élő fajok esetében a legsú-lyosabb kategória. Azokat a fajokat so-rolják ide, amelyeknek az utóbbi 10 év-ben több mint 80%-kal csökkent a szá-muk, kisebb területen élnek mint 100 km² vagy az állományuk 250 felnőtt e-gyednél kevesebbet számlál. Végveszélyben Végveszélyben van az a faj, amelyet a jelenlegi tendenciák mellett a termé-szetes környezetében már a közeli jö-vőben biztosan a kihalás veszélye fog fenyegetni. Azokat a fajokat sorolják ide, amelyeknek az utóbbi 10 évben több mint 50%-kal csökkent a számuk, kisebb területen élnek mint 5000 km² vagy az állományuk 2500 felnőtt egyednél kevesebbet számlál. Veszélyeztetett fajok: A veszélyeztetett állatfajok száma 1996-tól 5205-ről 7266-ra ugrott!

VESZÉLYEZTETETT FAJOK A szélesszájú orrszarvú vagy más néven fehér orrszarvú Az elefántok után a második legnagyobb szárazföldi állat. Egy kifejlett fehér orrszarvú hossza 350-400 cm, marmagassága 180 cm, súlya 2800-3500 kg

VESZÉLYEZTETETT FAJOK A gorillák a legnagyobb emberszabású majmok: a keleti hímek elérhetik a 185 cm-s magasságot és megközelíthetik a 300 kilót. A nőstények jóval kisebbek, legfeljebb 100 kg-osak. A gorillák az esőerdők, hegyi köderdők talaj-szintjén élnek; csak a kisebb nőstények és a fiatalok másznak fára.

BŰNÖK FÓKABÉBIK TÖMEGES LEGYILKOLÁSA A PRÉMJÜKÉRT.

BŰNÖK 2 BÁLNÁK TÖMEGES LEGYILKOLÁSA A ZSÍRJUKÉRT

Tengeri olajszennyezések

Bánásmód az állatokkal A Pusztítót minősíti, ahogyan a házi-, illetve a vágóállatokkal bánik.

ÖNPUSZTÍTÁS Napi 150 ezer ember pusztul éhen, közöttük 96 ezer gyerek!

VÁDIRAT vád 5 – űrszemét Űrszemétnek nevezik minda-zokat a világűrben keringő, le-begő mesterséges eredetű tár-gyakat, amelyeknek már nincs semmiféle hasznuk. Ha egy 1 cm3 térfogatú anyag-darabka 10 km-es másodper-cenkénti sebességgel becsa-pódna egy űrállomásba, vagy egy űrrepülőgépbe vagy bár-mely más objektumba, az üt-közés robbanási energiája egy kézigránátéval lenne egyenlő, ami bizony már csöppet sem veszélytelen.

MIT TEHETÜNK? Beszélgetés.

Rj DKKI Források: INTERNET Greenifo, Natoinal Geographic Wikipedia Sulinet astro.u-szeged Rj DKKI