A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
Advertisements

25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Az Iskolai Könyvtári Világnap Dömsödy Andrea Seresné Barta Ibolya.
A A helyi kommunikációval foglalkozók képzése A MÚOSZ évtizedes tapasztalatai a helyi médiumok szerkesztőinek képzésében.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
Közkönyvtárak és oktatás Dippold Péter Közgyűjtemények és oktatás. Budapest, május 13.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
A turizmus rendszer környezete
A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai Vidra Szabó Ferenc
Községi könyvtárból A VÁROS KÖNYVTÁRA Székesfehérvár december 1. Vidra Szabó Ferenc
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Stratégiai tervezés.
Közönségkapcsolat (public relations)
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség
A SZOCIALIZÁCIÓ.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
A Magyar Vöröskereszt ben jött létre – 132 éve működik! -Kiterjedt vöröskeresztes nemzetközi kapcsolatok: 186 országban van jelen -Kiemelten közhasznú.
Készítette: Soós Roland igazgató ÉRÁK 2007 Összdolgozói értekezlet december 8.
kiemelt projekt bemutatkozása
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
A teljesítménymérés helye és szerepe a könyvtári menedzsmentben
2010-ben AZ ÉV KÖNYVTÁRA Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai továbbképzése Veszprém, június 26.
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A MEGÚJULT MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉGE A DIÁKSPORT DIMENZIÓK TÜKRÉBEN, A DIÁKOLIMPIA TOVÁBBFEJLESZTÉSE.
Művelődés-gazdaságtan
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
Mi is az a társadalmi integráció?
Az internet mindenkié! Kardos Ferenc, Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
Könyvtári protokoll Fodor Péter előadása október 6.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
V ÁLLALKOZÁSOK A F ENNTARTHATÓ V ÁROSFEJLESZTÉSÉRT A HELYI PÉNZ BEVEZETÉSE HUSK/1001/1.1.2/0046 Bodon Géza Menedzser, projekt partner K ASSA, MÁJUS.20.
BRAND KIALAKÍTÁSA A KÖNYVTÁRBAN
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
A KOMOLYZENEI CSR TRENDJEINEK HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÁSA Ásványi Katalin PhD Egyetemi adjunktus.
Sonnevend Péter Új munka indult:
Bányászati kommunikáció Koritár Henriett Koordinációs munkatárs - NFM Országos Bányászati Konferencia Március Egerszalók.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
2014 május 6., Miskolc. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar vállalkozások.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
TÖBBCÉLÚ KÖZÖSSÉGI TEREK FEJLESZTÉSE –
Magyar könyvtárügy 1945 után.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Partnerség és együttműködés
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
ÖNKÉNTESSÉGI PROGRAM AZ ORSZÁGOS IDEGENNYELVŰ KÖNYVTÁRBAN
Könyvtári protokoll. Kommunikáció Folyamat, amelyben az egyén információt továbbit azzal a céllal, hogy más egyént befolyásoljon. Folyamat, amelyben.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai Vidra Szabó Ferenc www.widra.hu pszichotura@gmail.com

A könyvtárak szerepváltozásai A humanista nevelő könyvtár Hatvanas évek… kompromisszum az értelmiség és a hatalom között: amit a saját lelkiismeret elfogadott, és amelyet a művelődéspolitika is megengedett. A klasszikus-humanista értékrend szerint értékes művek közvetítése

A könyvtárak szerepváltozásai A liberális-szolgáltató könyvtár Cél: az információk minél szabadabb terjesztése A könyvtárt a használó igényeihez kell igazítani! Első látványos erőpróba: szabadpolc!

A könyvtár szociális funkciója Közvetíti és újra elosztja a társadalmi javak egyikét, az INFORMÁCIÓT. A társadalmi hátrány egyik összetevője: az INFORMÁCIÓS HIÁNY Mindenkinek joga van az információhoz: a könyvtárnak kötelessége ezt biztosítani!

A nyilvános könyvtárak szerepelvárásai Milyen szerepeknek kell megfelelni a mai kor könyvtárainak? Ezek az elvárások mennyiben függenek a helyi viszonyoktól? Társadalmi Gazdasági Politikai Kulturális Milyen a könyvtár társadalmi presztízse? A könyvtár a változások elősegítője vagy elszenvedője?

A nyilvános könyvtárak legfőbb szerepei Közösségfejlesztés - semleges hely Közösségi tér Találkozóhely Rendezvények Klubok, civil szervezetek Szociális funkciók Speciális szolgáltatások a rászorulóknak Az információs hátrány leküzdése

Belső és külső partnerség Nem az a fő kérdés, hogy milyen üzeneteket küldünk a környezetünknek... ...hanem, hogy milyenek vagyunk valójában és ebből mit lát(hat) a környezetünk Első lépés tehát: önmagunk rendbetétele!

A belső értékek kommunikálása Küldetésnyilatkozat: miért vagyunk, mi a hitvallásunk? Jövőkép (vízió): mire törekszünk? Hogyan bánunk a partnereinkkel? Arculatteremtés honlap, hírlevél, szóróanyagok stb. Szimbólumok (pl.: logó)

Külső partnerség Hogyan jelenünk meg a külvilág előtt, mit sugallunk magunkról? Minden a használóért van? Milyen helyet foglalunk el a szűkebb és tágabb kulturális közegben? Ismertség, láthatóság eligazító táblák, feliratok, piktogramok Az épület megközelíthetősége Az épület külső megjelenése Látványkönyvtár?

Oroszlány

FSZEK Újpalota

Bp. KSH

Debrecen, gyerekkönyvtár

Jászberény

Nagykanizsa

Külső partnerség:kivel lehet itt együttműködni…? Könyvtárhasználók: valós és látens igények kielégítése pozitív üzenetek (elégedettség) negatív üzenetek Fenntartó(k) megtanítani: fogalmazza meg az elvárásait és az elégedettségét! Szakmai közösség (helyi, országos, nemzetközi) Szponzorok, támogatók Média

Mikor életképes a könyvtár? Ha szolgáltatásait a helyi igényekhez igazítja megfogalmazott igények látens igények Ha a szolgáltatásai megkerülhetetlenné teszik Ha mindig előrébb jár, mint a környezete Ha többféle funkciót egyesít...

Mikor életképes a könyvtár? Kulcsfigura: a könyvtáros jól képzett korszerű szemléletű tenni akaró jó érdekérvényesítő képességű jól menedzseli a könyvtárt jól kommunikál a környezetével segítőkész, empatikus, szociális érzékenységű önbizalommal teli, pozitív jövőképű, önérvényesítő megújulni képes

Mikor működik jól a könyvtár? Ha egymást erősíti… A fenntartó, A könyvtáros, A szakmai kapcsolatok Megyei könyvtár Szakami szervezetek Képzés,továbbképzés

A jövő könyvtárosa Információs szakember Segítőkész, empatikus, szociális érzékenységű Menedzser, marketing szakember Önbizalommal teli, pozitív jövőképű, önérvényesítő Megújulni képes

Köszönöm a figyelmet!