MI A PREZENTÁCIÓ CÉLJA A FIGYELEM FELKELTÉSE A FIGYELEM MEGTARTÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ajánlások.
Advertisements

Halmosné Dancsecs Katalin Informatikus-könyvtáros szak Távoktatás Médiaismeret beküldendő házi feladat Inzert kép Az ötlet rövid leírása: Egy közismert.
A hatásos prezentáció jellemzői
Szöveg feldolgozása Fontok használata.
A SZÓBELI PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI
Havonta új katalógussal jelentkezünk!
MIRE KELL ÜGYELNI A SZAKDOLGOZAT ÖSSZEÁLLÍTÁSAKOR
Készítette: Fejér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Prezentáció és grafika Alapismeretek a számítógépes prezentációk.
Bemutató készítési alapok
Hogyan (ne) tartsunk előadást?
Microsoft Office WORD 2007 Formázás
…mű lehet: nyomtatott (névjegykártya, prospektus, levélpapír, boríték, jegyzetpapír, plakát) elektronikus (prezentáció, hírlevél, weboldal, multimédia,
Készítsünk prezentációt! Alapelvek, célok, módszerek
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TERVEZŐ PÁLYAMŰ TELEFON KONZULENS.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
A hatásos prezentáció jellemzői
Színhasználat Készítette: Bene Attila
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Bemutatókészítés Takács Béla
Prezentáció a prezentációról
Prezentáció készítése Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Bevezetés az Openoffice Impress használatába.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) Ennek megfelelően a sorok elválasztás.
Hyper Text Markup Language
A prezentációkészítés alapjai
Prezentációkészítés összefoglaló
Készítette: Németh Katalin …
Készítette: Németh Katalin …
Hyper Text Markup Language
Prezentáció és grafika
Tanácsok bemutatók készítéséhez
A szövegszerkesztés elmélete
Kommunikáció írásban és szóban
Színt viszünk az ifi életébe
PowerPoint 7. Évfolyam Formázások. Mentés A feladatot mentsük el a saját mappánkba „7_2_ppt_SajátNév” néven (ahol a SajátNév a saját nevünk helyesen leírva,
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
A prezentáció-készítés szabályai
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Hogyan készítsünk előadást?
A prezentációkészítés
Milyen előadás legyen?1 Milyen előadást? Csink László Jogi informatika projektek 2004
Számítógépes programok használata
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Informatika Oktató: Bock Ádám. Prezentáció készítés PowerPoint program segítségével.
Záróvizsga prezentáció május. 2 Záróvizsga prezentáció MIT BIZONYÍT A PREZENTÁCIÓ? ›A hallgató jártasságát a választott témában, a kommunikációs.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Prezentációk 5. Bemutatók tervezése.
Készítsünk prezentációt! Alapelvek, célok, módszerek
Cím Szerző Konzulens.
Hasznos tanácsok kedvenc témádból készítendő ppt elkészítéséhez
Nyomógombok szerkesztése
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Játszótéri biztonság az új szabályozások tükrében
Mitől jó egy prezentáció?
előadások tervezése és kivitelezése Kovács Ilona egyetemi tanár
Készítsünk prezentációt! Alapelvek, célok, módszerek
Hivatkozások beillesztése, animációk szerkesztése
Hatékony és pontos munkavégzés
Instrukciók a szakdolgozat prezentáció elkészítéséhez
Hatékony és pontos munkavégzés
Hogyan készítsünk előadást?
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Instrukciók a szakdolgozat prezentáció elkészítéséhez
téma közlemény SmartArt-ábra piros hátterű képekkel (Haladó)
INFORMATIKA március ELŐADÓ II. alkalom
INFORMATIKA március ELŐADÓ II. alkalom
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Előadás másolata:

TANÁCSOK A HATÁSOS PREZENTÁCIÓHOZ – „JÓT S JÓL! EBBŐL ÁLL A NAGY TITOK!”

MI A PREZENTÁCIÓ CÉLJA A FIGYELEM FELKELTÉSE A FIGYELEM MEGTARTÁSA ENNEK ESZKÖZE: LÉNYEGKIEMELÉS, FÓKUSZÁLÁS A BEMUTATÁSRA KERÜLŐ ANYAG FONTOS RÉSZEIRE, AZOK BELSŐ ÖSSZEFÜGGÉSEIRE DE! A PREZENTÁCIÓ AZ ELŐADÓ PUSKÁJA, EZÉRT LEGFONTOSABB CÉLJA, HOGY AZ ELŐADÓT SEGÍTSE, TÁMOGASSA!

AMI ELENGEDHETETLEN KELLÉK EGY 10-15 PERCES PREZENTÁCIÓNÁL: OLDAL: A CÍMLAP (IDE KERÜLHET EGY HATÁSOS MOTTÓ IS) OLDAL: EGY ÖSSZEFOGLALÓ ÁBRA A TÉMAKÖR TELJES ÁTTEKINTÉSÉRŐL, KIJELŐLVE AZT A RÉSZTERÜLETET, AMIRE AZ ELŐADÁS KONCENTRÁL (ÍTT SZŰKÍTJÜK LE A TÉMÁNKAT, MEGADVA A HALLGATÓSÁGNAK A TELJES ÁTTEKINTÉS LEHETŐSÉGÉT) OLDAL: AZ ELŐADÁS ÁLTAL ÉRINTETT KÉRDÉSEK FELSOROLÁSA LOGIKAI RENDBEN (3-4 KÉRDÉS) 4-5-6. OLDAL: MINDEN KÉRDÉHEZ 1 -1 SLIDE 7. OLDAL: ÖSSZEGZÉS 8. OLDAL: ZÁRÓ SLIDE, AMIT HA AZ IDŐBEN ELÚSZTUNK, END-EL ELÉRHETÜNK, EZZEL MEGŐRÍZVE A BEFEJEZETTSÉG LÁTSZATÁT.

HÁTTÉR ÉS BETÜSZÍN MEGVÁLASZTÁS ÁLTALÁBAN BEVÁLIK: A KONTRASZT HATÁS: SÖTÉT HÁTTÉR, VILÁGOS BETŰK VILÁGOS HÁTTÉR, SÖTÉT BETÜK A KEVESEBB TÖBB ELVE: MAXIMUM HÁROM SZÍN HASZNÁLATA ÉRDEMES ELKERÜLNI: AZ ÖSSZEMOSÓDÓ, VAGY FIGYELEMELTERELŐ HATÁST NE LEGYEN A HÁTTÉR TÚL BONYOLULT, TÚL DÍSZES, TÚL HARSOGÓ! NE OLVADJANAK BELE A BETÜK ÉS ÁBRÁK A HÁTTÉRBE! A SORONKÉNTI SZÍNCSERÉT DE! BÁTRAN VÁLLALJUK FEL AZ EGYÉNISÉGÜNKHÖZ ILLESZKEDŐ SZÍNEKET!

AZ ELEMI KOMMUNIKÁCIÓ SZÍNEI LEVEGŐS: A GONDOLKODÓ    (FEHÉR, SÁRGA, VILÁGOSKÉK) TÜZES: AZ ENERGIKUS    (NARANCS, PIROS, BORDÓ, LILA) VIZES AZ ÉRZŐ    (A ZÖLD MINDEN ÁRNYALATA) FÖLDIES: A GYAKORLATIAS    (SÖTÉTKÉK, BARNA, FEKETE)

STÍLUS ÉS BETÜMÉRET ÁLTALÁBAN BEVÁLIK: TAHOMA BETÜSTÍLUS LEGALÁBB 20-AS MÉRETBEN VAGY ÁLLÓ, VAGY DŐLT BETŰ VAGY VASTAGÍTÁS, VAGY ALÁHÚZÁS ÉRDEMES ELKERÜLNI: TIMES ROMAN ÉS A BONYOLULT (DÍSZES, KÉZÍRÁSOS, GÓTHIKUS ÉS EGYÉB) BETÜSTÍLUSOKAT A TÚL APRÓ BETÜMÉRETET A STÍLUSLEMEK KEVERÉSÉT

CÍMEK ÁLTALÁBAN BEVÁLIK: HA ELKÜLÖNÜL, KIEMELKEDIK A SLIDE TARTALMI RÉSZÉTŐL (SZÍNBEN, MÉRETBEN, ELVÁLASZTÓVONALLAL, VAGY MÁS MÓDON) RÖVID, HATÁSOS, LÉNYEGKIEMELŐ CÍMEK ÉRDEMES ELKERÜLNI: HOGY ÖSSZEOLVADJON A SLIDE TARTALMI RÉSZÉVEL A TÚL HOSSZÚ CÍMET, MIVEL NEHÉZKES, KÖVETHETETLEN, FIGYELEMELTERELŐ A CÍM ÉS A SZÖVEG ELTÉRŐ STÍLUSÁT

MENNYI INFORMÁCIÓ LEGYEN EGY-EGY SLIDE-ON? ÁLTALÁBAN BEVÁLIK: FELSOROLÁS EGY- EGY SZÓVAL LEGFELJEBB 15-20 SZÓ EGY ÁBRÁN, HA ENNÉL TÖBB, AKKOR ANIMÁLNI KELL AZ ÁBRÁT MÉG JOBB A HATÁSOS ÁBRA: „EGY KÉP TÖBBET ÉR, MINT 1000 SZÓ!” ÉRDEMES ELKERÜLNI: A MONDATBA SZEDETT MEGFOGALMAZÁSOKAT! (FŐL KELL OLVASNI, ÉS AMÍG OLVASOK, NEM TUDOM TARTANI A SZEMKONTAKTUST A HALLGATÓSÁGGAL) A TÚLZSÚFOLT SLIDE-OKAT!

ÁBRÁK, RAJZOK HASZNÁLATA ÁLTALÁBAN BEVÁLIK: MINDEN, AMI A MEGÉRTÉST SEGÍTI MINDEN, AMI SZELLEMES, MOSOLYRA FAKASZT ÉRDEMES ELKERÜLNI: AZ OLYAN ÁBRÁT, AMI SZÍNBEN, STÍLUSBAN NEM ILLESZKEDIK A TARTALOMHOZ AMI ALKALMAS A FIGYELEM MEGOSZTÁSÁRA, ELTERELÉSÉRE DE! MINDEN JÓ, AMI EREDETISÉGÜNKET, KREATIVITÁSUNKAT KÉPES MEGCSILLANTANI!

ANIMÁCIÓ ÁLTALÁBAN BEVÁLIK: ÖSSZEGZŐ ÁBRÁKNÁL, AHOL SOK AZ INFORMÁCIÓ, HA A LOGIKAI RENDNEK MEGFELELŐEN JELENNEK MEG AZ ÁBRÁK ÉS SZÖVEGEK HA EGYÉBKÉNT TUDJUK, HOGY MI KÖVETKEZIK. (KÜLÖNBEN DARABOSSÁ VÁLIK AZ ELŐADÁS) ÉRDEMES ELKERÜLNI: AZ IDŐZÍTETT ANIMÁCIÓT SZÓBELI ELŐADÁSNÁL, MÉG GYAKORLOTT ELŐADÓKNAK IS BELETÖRIK A BICSKÁJUK. A HANGEFFEKTUSOKAT. (ÁLTALÁBAN INKÁBB ZAVAR) DE! ÉRDEMES ERRE IDŐT SZÁNNI, MERT NAGYOT KÉPES EMELNI A PREZENTÁCIÓ SZÍNVONALÁN!

ÉLŐFEJ, ÉLŐLÁB ELŐADÁS IDŐPONTJA, FÓRUMA, ELŐADÓ NEVE A FÓLIÁK ALJÁN, AMI MUTATJA, HOGY AZ ADOTT PREZENTÁCIÓ KIZÁRÓLAG AZ ADOTT ALKALOMRA KÉSZÜLT. A MÁSOKTÓL ÁTVETT FÓLIÁK ESETÉBEN IDE KERÜLHET A KORREKT HIVATKOZÁS. LEHET SORSZÁMOT, LOGÓT (PL. KÉZÍRÁSOS ALÁÍRÁSUNK KÉPÉT) BEILLESZTENI TEHETÜNK AZ ÉLŐFEJHEZ APRÓ KÉPET, AMIBE BELEILLESSZÜK AZ ÁBRA SORSZÁMÁT ő ő

A LEGFONTOSABB SZABÁLY A PREZENTÁCIÓ EGÉSZÉRE A KEVESEBB TÖBB!!!