A fosztóképző körüli bonyodalmak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Mosolyogj 12. Winston Churchill.
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A mondat szintagmatikus szerkezete
Tanulságos képek.
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Matematikai logika.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
( Képváltás kattintásra )
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
Logika Érettségi követelmények:
Food for Thought.
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
Szófajok rendszere.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Feltétel nélküli szeretet
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
A digitális számítás elmélete
Differenciál számítás
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Halmazok Összefoglalás.
Névnapodra Szeretettel!
Születésnapi Versek Jókívánságok!
munkahelyi kommunikáció PéPéeS
A szócikk.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Olvasd lassan és csendben!.
2009. március. GAZDÁRA LENNE SZÜKSÉGEM IZIBE'! Mütyűr közepes-kis testű snaucer keverék kutyus. Utcai találmány, ez még bizony meglátszik alkatán, szőrén.
Boldog 2014-et !.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
BARÁTSÁG KARKÖTŐ.
Uralisztika Az alapnyelvi szófajok. A szófaji kategorizálás morfológiai alapon szintaktikai alapon szemantikai alapon Komplex módon kell vizsgálni!
Miért nem valóságos az idő?
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
(nyelv-családhoz képest!!!
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
All we love, we left behind
Az Élet Igéje november „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” (Mt 19,24)
Koncepció: Specifikáció: e par exp i = eb imp bod ib Specifikáció elemzése: tulajdonságok felírása a koncepció alapján + tulajdonságok bizonyítása.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Leonardo a Szabadság Teológiájának egyik megújítója.
Barát Müller Péter.
Olvasd lassan és csendben!
„Igazságok”.
Énekel: Zdenka Lorencová
és a Venn-Euler diagrammok
Miért aggódsz?.
Oldal váltás kattintásra !
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Árvácskák és Móricz Zsigmond
A csodálatos Az érzéki Az Anya A szerető.
Tantra Indiából
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Énekel: Zdenka Lorencová
A melléknév (nomen adiectivum)
Előadás másolata:

A fosztóképző körüli bonyodalmak

„A fosztóképző társulhat főnévvel, melléknévvel és igével.” a. Van egy főnév, egy melléknév és egy ige, amellyel a fosztóképző előfordulhat. b. A fosztóképző minden főnévvel, melléknévvel és igével előfordulhat. c. Van a főneveknek, mellékneveknek és igék-nek olyan részhalmaza, amelynek elemei lehe-tővé teszik a fosztóképzővel való toldalékolást.

Az a. állítás nem igaz, mert egynél több főnév, melléknév és ige van, amely a fosztóképzővel társul. Az b. állítás is könnyen falzifikálható. A c. állítás pontosításra szorul: meg kell tudnunk mondani, hogy a szóban forgó részhalmaz (alosztály) milyen (morfológiai és/vagy szemantikai) tulajdonságokkal definiálható.

Egy ilyen alosztály lehet zárt vagy nyitott Egy ilyen alosztály lehet zárt vagy nyitott. Utóbbiról termékeny morfológiai szabállyal lehet számot adni. A főnevek, melléknevek és igék egy alosz-tályáról akkor és csakis akkor mondjuk, hogy termékeny, ha az tetszés szerint bő-víthető az adott alosztály definiáló feltéte-leinek eleget tevő elemekkel.

FŐNÉVI ALAPTAG Az alaptag konkrét főnév: fül-etlen (csésze), fog-atlan (kutya), szőr-telen (test), nyel-etlen (kapa), ablak-talan (ház), tető-tlen (karám), láb-atlan (asztal) A képzés feltétele, hogy a képzett szó alaptagja által jelölt dolog, X, része legyen egy másik dolognak, Y-nak, és hogy X leválasztásával Y ne szűnjék meg. Ez a rész-egész viszony azonban csak szükséges, de nem elég-séges feltétele a képzésnek.

gyomor-talan (férfi),. tüdő-tlen (kutya),. helység-telen (ház), *gyomor-talan (férfi), *tüdő-tlen (kutya), *helység-telen (ház), *kerék-telen (autó), *bejárat-talan (terem) A leválaszthatóság feltételének megsér-tésével képzett melléknevek jelentése egy-egy esetben átértelmeződik: szív-telen

KONKLÚZIÓ: Nem adható meg a (konkrét) főneveknek olyan köre, amelynek esetében a fosztó-képző szabadon lenne alkalmazható. A fosztóképző konkrét főnevek esetében nem termékeny.

Az alaptag elvont főnév: barátság-talan, igazság-talan, jog-talan, hálá-tlan, igény-telen, siker-telen A rész-egész viszony elvont főnév esetén nem játszik szerepet. A képzésnek nem-csak elégséges, de még szükséges fel-tétele sincsen.

A képzés ebben az esetben sem termé-keny: *viszony-talan, *kár-talan (de: kártalanít), *erény-telen, *jóság-talan, *szépség-telen

A fosztóképzős alakok gyakran antonim párokat alkotnak az ugyanabból a tőből képzett -V(s) alakokkal: barátság-os – barátság-talan, igazság-os – igazság-talan, jog-os – jog-talan, igény-es – igény-telen Ha tudjuk az igényes jelentését, akkor az igénytelen-ét is tudjuk és viszont. A barátságos jelentése ‘jóindulatot kifejező’, ez a jelentés nem vezethető le kompozicionálisan. A barátságtalan jelentése ‘jóindulatot nem mutató’, ami az előbbi jelentés tagadása.

Az antonim párokra vonatkozó megfigye-léseknek következményei lehetnek a morfológiai szabályok formájára nézve (l. alább).

MELLÉKNÉVI ALAPTAG a. *rövid-telen, *nagy-talan, *lustá-tlan, *szép-telen, *száraz-talan, *beteg-telen b. rövid – hosszú, nagy – kicsi, szép – csúnya Antonim párral rendelkező melléknevek nem társulhatnak fosztóképzővel (lexikai akadályo-zás, lexical blocking).

Lexikalizálódott képződmények a mono- morfémikus alaptagból képzett alábbi melléknevek: bátor-talan, boldog-talan, magyar-talan, hű-tlen, komoly-talan, gyöngéd-telen

Lexikalizálódott képződmények az -i kép-zős melléknevek fosztóképzős alakjai is: a. udvari-atlan, lovagi-atlan, nemzeti-etlen b. udvari-as, lovagi-as, nemzeti-es Az udvariatlan nem kompozicionális, de antonim párja az udvarias-nak. KONKLÚZIÓ: Melléknévi alaptagból nem képezhető ter-mékeny módon fosztóképzős melléknév.

AZ ALAPTAG IGE *szeret-etlen, *kedvel-etlen, *gyűlöl-etlen *ugrál-atlan, *mozg-atlan, *repül-etlen tanul-atlan, vasal-atlan, tölt-etlen szével-etlen, kódol-atlan, szkennel-etlen KONKLÚZIÓ: A fosztóképző termékeny módon társulhat tárgyas igével.

A szemantika: a. tanult – tanulatlan, mosott – mosatlan, vasalt – vasalatlan, kódolt – kódolatlan, tapasztalt – tapasztalatlan b. ápolt – ápolatlan, igazolt - igazolatlan A fosztóképzős melléknevek „hagyományos” képzési szabálya: V → V + AtlAn, ahol V tárgyas ige

Séma alapú képzés (‘correspondence rules’): V + t ↔ V + tlAn Feltétel: V tárgyas cselekvésige Minden t képzős melléknévnek megfelel egy fosztóképzős melléknév és viszont. A kettő antonim párt alkot.

Eredmények: 1. A helyes általánosítás: A fosztóképző termékeny módon tárgyas cselekvésigével társulhat. 2. Szabály vagy séma? A fosztóképzős melléknevek jelentéséről megfeleltetési sémák segítségével adha-tunk számot.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET