A Gábor Áron „Művészeti Iskola” Szakközépiskola környezeti nevelési tevékenysége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Advertisements

A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
Iskolánkról.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Napocska Napköziotthon
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Idegen nyelvi fejlesztés Balog Éva TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola”
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Ökoiskolák szakmai tanácskozása, Miskolc, A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium ökoiskolai programja Készítette: dr.Velkey László.
Zöld gondolatok ÖKO-iskola cím 2002 – – – 2011.
ÖKO iskola, de hogyan?. Miért akart az iskola pályázni? Iskolai élet TevékenységekPÁLYÁZAT Fenntartói támogatás.
ÖKOISKOLA A HERNÁD ÉS A BÁRSONYOS ÖLELÉSÉBEN Bőcsi Általános és Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Környezetjogi alapelvek
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
1. 1.A helyi tervezés lehetőségei A helyi tanterv megalkotásához különösen az alábbi szabályzókra kell tekintettel lennünk:   Közoktatási törvény (különösen.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Néder Katalin Ökoiskolai nevelési-oktatási program fejlesztése.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Külkapcsolataink, pályázataink: I. Comenius II. Erste – ACES III. Testvériskola.
Ember és környezetének viszonya
Környezeti nevelés uniós forrásokból
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Tudományos irányítók: Végzős hallgató:
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Ébredő természet Kissné Papp Gyöngyi.
Szén-dioxid nyomozók: energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Fenntarthatóság, környezettudatosság
Iskolakert.
Iskolakert.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó
Nők a Tudományban. Környezeti nevelés a Dunaújvárosi Lorántffy Szakközépiskolában Készítette:Lendvai Józsefné
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Földrajz tanítása előadás II. A földrajztanítás speciális nevelési feladatai.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
1961-ben alapított intézmény Létszám: 770 fő Osztályok száma: 24 Az engedélyezett pedagógus státusz: 63 Az engedélyezett pedagógiai munkát segítő: 9,5.
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
Barcsák Marianna - KPSZTI
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
főosztályvezető-helyettes
Szeretettel köszöntjük
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Hagyományos ökológiai tudás és
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A környezeti nevelés lehetőségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben

A Gábor Áron „Művészeti Iskola” Szakközépiskola környezeti nevelési tevékenysége

A környezeti nevelés célja Elősegítse a tanulók környezettudatos magatartásának, életvitelének kialakulását annak érdekében, hogy a felnövekvő nemzedék képes legyen a környezeti válság elmélyülésének megakadályozására, elősegítve az élő természet fennmaradását és a társadalmak fenntartható fejlődését.

A környezettudatosságra nevelés színterei az iskolában Az összes tantárgy tanórai foglalkozásai A nem hagyományos tanórai foglalkozások (pl. erdei iskola, témanapok, projekt-tanítás és más komplex, tantárgyközi foglalkozások) Tanórán kívüli foglalkozások (pl. szakkörök, tábor, rendezvények, versenyek) Hazai és nemzetközi együttműködések (más iskolákkal, állami és civil szervezetekkel, cégekkel) Az iskola környezettudatos működése és az ezzel kapcsolatos foglalkozások

A környezettudatosságra nevelés tartalmi elemei A környezeti nevelés során a tanulók ismerjék meg azokat a jelenlegi folyamatokat, amelyek következményeként bolygónkon környezeti válságjelenségek mutatkoznak. Konkrét hazai példákon ismerjék fel a társadalmi-gazdasági modernizáció pozitív és negatív környezeti következményeit. A tanulók kapcsolódjanak be közvetlen környezetük értékeinek megőrzésébe, gyarapításába. Életmódjukban a természet tisztelete, a felelősség, a környezeti károk megelőzésére való törekvés váljék meghatározóvá. Szerezzenek személyes tapasztalatokat az együttműködés, a környezeti konfliktusok közös kezelése és megoldása terén. (Nat)

A fenntartható fejlődés, környezettudatos magatartás alapfogalmai A növekedés korlátai Alapvető emberi szükségletek Az elővigyázatosság elve Kölcsönös függőség

Módszertani elemek Információgyűjtés Információfeldolgozás A feldolgozott információk alapján történő döntéshozatal A döntés alapján eltervezett egyéni és közösségi cselekvések A környezettudatosságra nevelés eredményességéhez az szükséges, hogy ezeket a módszereket a diákok minél többször, valós globális és helyi problémákkal, értékekkel kapcsolatban maguk alkalmazzák.

Ajánlott módszerek a környezettudatosságra nevelés számára Természettudományos megfigyelések. Interjúk, felmérések készítése az emberek és a környezet viszonyáról. Helyi, országos és globális döntéshozatali rendszerek tanulmányozása. Jegyzetek, feladatmegoldások összehasonlítása, elemzése. Új ismerethez kapcsolódó kérdések megfogalmazása csoportosan. Adatgyűjtés, feldolgozás információrögzítés együttműködéssel. Esszé kidolgozása csoportosan (ötletgyűjtő, kidolgozó, véleményező feladatok munkamegosztással). Problémamegoldó gyakorlat ötletrohammal, értékeléssel.

Ajánlott módszerek a környezettudatosságra nevelés számára Fogalmak, jelenségek, összefüggések, törvényszerűségek kollektív definiálása, pontosítása, tisztázása. Adott témának analitikus, analógiás és holisztikus körüljárása. Írásbeli értekezések, vitairatok, készítése, vélemények, beadványok, javaslatok megfogalmazása és értelmezése csoportos munkában. Viták, szituációs játékok. Érveléstechnikai gyakorlatok (hatékony kommunikáció elsajátítása). Természetvédelmi tevékenységek (őrjáratok, madárvédelem, faültetés). Részvétel a helyi környezetvédelmi tevékenységben (helyi környezetvédelmi program megismerése, véleményezése, a megvalósítás segítése).

Iskolánk környezeti nevelési programja Rendszerbe foglalja a feladatokat Folyamatos felülvizsgálat, aktualizálás Helyi, regionális és globális problémák felvetése Alapja: NKP, BAZ-megyei KP, Miskolc város KP-ja

Helyi értékek és problémák megjelenése a tanórai tevékenységben Kiemelkedő értékeink: Szinva patak vízesése Barlangok: Szeleta-barlang, Szent István Cseppkőbarlang, Anna Mésztufa barlang Vár utcai gesztenyefasor Parkok: Tapolcai park, Lillafüredi park, ert Avasi Arborétum Növénygyűjtemény, Rózsagyűjtemény, Török mogyorófa, Mocsári ciprus /Tapolca/, Égeres növénytársulás /Majális park/ Palotaszálló függőkertje Tanösvények Diósgyőri vár Nemzeti Parkok: Bükki Nemzeti Park, Aggteleki NP, stb.

Környezetvédelemmel kapcsolatos problémák városfejlődés ipartelepítés, elhagyott ipari területek főútvonalak szennyező ipari technológiák elhanyagolt, szemetes területek

A helyi értékek, problémák megjelenítése a konkrét tantárgyakban Adottság: Szinva patak vízesése Tantárgy: biológia, kémia, magyar Téma: élővilág, víz, József Attila Pedagógiai cél: a természet szeretete, tisztelése  Adottság: Szeleta-barlang Tantárgy:  földrajz, biológia, történelem Téma: földtörténeti korszakok, az emberi beavatkozás hatásai, élőhelyek, fajok védelme Pedagógiai cél: természeti környezetünk ismerete, óvása, ökológiai gondolkodás kialakítása, fejlesztése

A tanórán történő környezeti nevelés problémái Nagyon „tanárfüggő” Inkább csak kampányszerűen történik (Jeles napok, témahetek)

Légszennyezés csökkentése Cél: tiszta levegő Az iskola környezetvédelmi helyzetképe, a javulást szolgáló célok és a változást segítő feladatok Légszennyezés csökkentése Cél: tiszta levegő zöldesítés az iskola környékén; a növények gondozása, pótlása; gyomtalanítás tavaszi „nagytakarítás”

Cél: tiszta, egészséges környezet szeméttárolók sűrítése Az iskola környezetvédelmi helyzetképe, a javulást szolgáló célok és a változást segítő feladatok A szemét csökkentése Cél: tiszta, egészséges környezet szeméttárolók sűrítése szelektív hulladékgyűjtés komposztálás felvilágosító előadások az egészségkárosító anyagokról és a fertőzési veszélyekről

Cél: tiszta, meghitt környezet Az iskola környezetvédelmi helyzetképe, a javulást szolgáló célok és a változást segítő feladatok Iskolabelső Cél: tiszta, meghitt környezet festések, felújítások, a dekorációhoz falitáblák élősarkok a mellékhelyiségben szappan, WC papír gyakori szellőztetés lábtörlők alkalmazása

egészséges ételek, italok gyümölcslevek és –teák Az iskola környezetvédelmi helyzetképe, a javulást szolgáló célok és a változást segítő feladatok Iskolabüfé egészséges ételek, italok gyümölcslevek és –teák friss és aszalt gyümölcsök joghurtok, sajtok, gabonapelyhes édességek

Energia-felhasználás, világítás, fűtés Az iskola környezetvédelmi helyzetképe, a javulást szolgáló célok és a változást segítő feladatok Energia-felhasználás, világítás, fűtés Cél: energiatakarékosság, egészséges munkakörnyezet Ergonómiai mérések gazdasági részleggel egyeztetés

Tanórán kívüli környezeti nevelési tevékenységeink Terepgyakorlatok, túrák, kirándulások Szakmai nap Üzemlátogatások Vetélkedők, versenyek Témahét Egészséghét Pályázatok

Köszönöm a figyelmet Lukács Lászlóné szakmai ig.h. Gábor Áron „Művészeti Iskola” Szakközépiskola, Miskolc