GYERMEKÁGYI HANGULATZAVAR ÉS BABAMASSZÁZS (MILYEN HATÁSSAL VAN AZ ÉRINTÉS A HANGULATZAVARRAL KÜZDŐ ANYÁRA) Schmidt Mihályné: Okleveles Csecsemőmasszázs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
Advertisements

A sportszocializáció.
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A roma családok segítése a csecsemőmasszázs módszerével. Gyakorlati útmutatás az egyéni és csoportos csecsemőmasszázs oktatásában a roma lakosság körében.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
HAPTONÓMIA Az affektív kontaktus tudománya
10. Erőszak a családban, válás
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A depresszió korszerű kezelése
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
SZOPTATÁS ELŐSEGÍTÉSE SZÜLÉSZETBEN SZÜLÉSZETBEN PAP KÁROLY AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza.
Mikor beszélünk koraszülésről?
Színes programok minden korosztálynak
Amikor sikerül! Babamasszázs oktatás hátrányos helyzetű szülők számára, az Angyalkert Gyermekházban Zsanda Emília Okleveles csecsemőmasszázs oktató.
Alternatív szülési formák
Down dada babamasszázs oktató élményei saját babájával Baráthné Nagy Edina 2010 V. Tudományos Továbbképző Konferencia Csecsemőmasszázs Oktatók Számára.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Nyolc gondolat az ANYASÁGRÓL
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Gyermekkori depresszió
Rokszin Mónika Pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
Korai hidroterápia a családban
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Az én szüleim és a te szüleid
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Nyárnyitó Tini-nap „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” Gróf Széchenyi István.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Mindennapi veszteségeink
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
Zeneterápia a Kerek Világ Alapítványban
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
1. Anya – gyermek kapcsolat
A szülői példa jelentősége az utódok életében
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Az OGYEI kiemelt programjai
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A tanulók felkutatásának és beiskolázásának folyamata Iskolai, önkormányzati kapcsolati táblázat Névtáblázat (adatbázis) Települési útvonal Tájékozató.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ALAPISMERETEK A SZÜLÉS Szakaszai, szülési alternatívák Hamar Brigitta.
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”
Asztrológiai iskola II.
Mi is az a Vitamintorna és ki az a T-Vitamin?
Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez
30 órás Akkreditált továbbképzés viselkedészavarokról pedagógusoknak, szülőknek Reményi Tamás A képzések időpontjai a következők: 1. Blokk -10.
Asztrológiai továbbképzés
A család ahonnan jövök.
Szociális regiszter publikus felület használata
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
A képzések helyszínei, időpontjai: a képzés előtt egy héttel
Előadás másolata:

GYERMEKÁGYI HANGULATZAVAR ÉS BABAMASSZÁZS (MILYEN HATÁSSAL VAN AZ ÉRINTÉS A HANGULATZAVARRAL KÜZDŐ ANYÁRA) Schmidt Mihályné: Okleveles Csecsemőmasszázs oktató

NEM DEPRESSZIÓ KEZELÉS, HANEM A SZÜLŐ TÁMOGATÁSA A CÉL !!!

Szülés körüli időszak hangulatzavarai -Peripartum blues -Peripartum, posztnatalis depresszió

Peripartum blues Általában a szülés utáni 4. napon (enyhe, átmeneti lehangoltság) Néhány nap alatt elmúlik Kezelést nem igényel

Peripartum, posztnatalis depresszió Gyermekágyas időszakban, legtöbbször 4 héten belül, néha 3-6 hónapon belül jelentkezik. 2 hétnél tovább tart a hangulatzavar és a depresszió tünetei is megjelennek. Kezelést igényel.

Szülés körüli depresszió tünetei Hangulati zavarok, lehangoltság Szorongás, félelem, bűntudat, önvádlás, rossz gondolatok Alvászavar, fáradtság Étvágytalanság, fogyás Figyelemzavar, gyermek ellátásának képtelensége Gyermek bántásával kapcsolatos gondolatok, ez miatt bűntudat.

Depresszió hatásai ANYA: Sérült anya-gyerek kapcsolat Anyaszerep sérül Családi konfliktus, párkapcsolat romlik GYERMEK: Nyugtalan, sírós, hasfájás Fejlődési ütem csökken

ESETTANULMÁNY

KÖRNYEZET - Körülbelül 600 lelkes Nógrád megyei kistelepülés. Lakosság összetételében jelentős a roma lakosság létszáma. Munkalehetőség a településen alig akad. Infrastruktúra kiépített. Legközelebbi város körülbelül fél órára.

A CSALÁD Házasságban élő család, tervezték és szerették volna a gyermeket. Apa: 35 éves traktoros a mezőgazdaságban Anya: 26 éves laboráns egy gyárban Az anya szüleivel élnek együtt. Családi ház, külön szoba, de közös háztartás. Anya veszélyeztetett kismama munkahelyi környezet miatt.

Szülés körülményei Zselével megindított szülés ( túlhordás). 7 órás vajúdás, az anya úgy érzi nem foglalkozik vele senki. A szülés vége felé már azt mondja nem is kell neki ez a gyerek, ha ez ilyen borzalmas. Sírási rohamok, dühöngés. Személyzet rendre utasító, nem támogató. Nincs szoptatás közvetlenül a szülés után, a gyermeket újszülött osztályra viszik, nincsenek együtt 2 órát.

Az újszülött Született: 2005 november 07. 3600 gramm

Az újszülött (hazaérkezéskor) Szopni alig akar, anya segítséget alig kapott a kórházban a szoptatáshoz. (majd megtanulja a gyermek hogyan kell) Icterus Aluszékonyság Hasfájás Köldökcsonk.

ANYA Szoptatni alig akar. (azt mondja neki úgysem sikerül). Fáradt. Rossz hangulatú. Sírás. Közömbös a gyermek iránt. Férjétől segítséget alig kap. Rossz anyának érzi magát. Csecsemőt nem meri megfogni. Nem meri pelenkázni. (nagymama segít neki) Úgy érzi mindenki jön és elmegy, ő egyedül marad. Befelé fordulás. Alvászavar. Otthonról nem mozdul ki, még levegőzni sem. Depressziós tünetek.

CSECSEMŐMASSZÁZS Kezdés: 8 napos korban. Egyéni megbeszélés alapján. Otthon, egyéni foglalkozások, napi rendszerességgel. Pelenkában végezzük, anyát zavarja, ha pisil és a köldökcsonk látványa. Nagymama is jelen van, ő is tanulja velünk. Sok biztatás.

MASSZÁZS HATÁSA ANYÁRA 17 naposan először pelenkáz önállóan. 23 naposan fel meri venni a gyermeket. Folyamatosan szoptat. 1 ½ hónaposan fürdet önállóan. Depressziós tünetek csökkennek majd eltűnnek. Sírási rohamok megszűnnek. Tud aludni. Étvágya javul.

MASSZÁZS HATÁSA GYERMEK Elkezd jobban szopni. Nyugodt. Kevesebbet sír. Éjszaka jobban alszik. Hasfájás csökken, majd elmúlik. (3 hetes)

TEAM MUNKA SZEREPLŐI ANYA NAGYMAMA (folyamatosan támogat, segít) HÁZIORVOS (felügyeli az anya állapotát, orvosi beavatkozásra nem volt szükség, de rendszeresen kontrollálja a helyzetet, sokat segít biztatásával, segítő beszélgetéseivel, az anya megerősítésével abban, hogy jó anya).

ÓRAMENET ÉS VÁLTOZÁSOK 1. Foglalkozás Bemutatkozás. Csecsemőmasszázs története:Vimala, India, Magyarország, IAIM, MAGYE, CIMI Masszázs előnyei, feltételei. Alkalmazás időpontja. Olajról. LÁB és HAS masszázs. 1. foglalkozás Masszázs előnyei, feltételei. (Röviden: anya nem koncentrál). Halk zene mellett relaxáció. Nagymama vetkőzteti a gyermeket és helyezi el a masszázshoz. Szemkontaktus, beszélgetés a gyermekhez, érintse meg a lábát. Simogassa meg. Pozitív hatás kiváltása a cél: csecsemő örül az érintésnek. Jó az amit az anya csinál! LÁB masszázs. Sokkal lassabb tempóban, mint egyébként anyát szorosan figyelve, meddig érzi jól magát. (Közben a gyermeket visszapelenkázzuk, mert pisil és ez az anyát megzavarja.) Nagymama külső biztatása. Óra végén nagymama öltözteti. Segítő beszélgetés. Megerősítés. Kérem, hogy holnap szakítsanak időt a masszírozásra (érintésre). Saját készítésű masszázs ábra átadása. Óra végén anya nyugodt. Megbeszéljük, hogy holnap ismét jövök.

2. foglalkozás Hasfájásról: jellemzői, teendők. Sírás: okai, teendők. Masszázs hatásai: fizikális és lelki hatások. MELLKAS, LÁB, HAS, HASFÁJÁS masszázs Hasfájásról: jellemzői, teendők. Sírás: okai, teendők. Masszázs hatásai: fizikális és lelki hatások. (sokkal rövidebben, tömörebben) LÁB, KAR, HASFÁJÁS masszázs ( köldökcsonkot kihagyva, nagyon odafigyelve) Beszélgetés az anyával.

3. foglalkozás Gyermek fejlődése: mozgásfejlődés, reflexek Relaxáció: hogyan végezzük. Kötődés, érzelmek: fogalma, elősegítői, akadályozó tényezők, elhanyagolás. ARC, MELLKAS, KAR, HAS, LÁB Relaxáció: hogyan végezzük. Kötődés, érzelmek: fogalma, elősegítői, akadályozó tényezők, elhanyagolás. MELLKAS, LÁB, KAR, HAS

4. foglalkozás Növekvő gyermek masszázsáról. HÁT, TELJES TESTMASSZÁZS Babamasszázs története. ARC, LÁB, KAR, HAS, MELLKAS

5. foglalkozás Kérdezz-felelek, szülői értékelés, tanfolyam lezárása. MOZGÁSKOORDINÁCIÓ TELJES TESTMASSZÁZS Beszélgetés. HÁT, LÁB, KAR, HAS, MELLKAS, ARC.

6. foglalkozás 4-6 héttel később. Eltelt időszakról. Kérdezz-felelek. TELJES TESTMASSZÁZS. Beszélgetés. Érzésekről. Mi változott az elmúlt napokban. Anya tapasztalatairól. MOZGÁSKOORDINÁCIÓ

7. foglalkozás -------------------------------- Érzésekről, tapasztalatokról. TELJES TESTMASSZÁZS.

ÉRINTS MEG, MERT SZÜKSÉGEM VAN RÁD. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. Zárszó ÉRINTS MEG, MERT SZÜKSÉGEM VAN RÁD. Köszönöm a megtisztelő figyelmet.